Bony a klid 2

35%
Bony a klid 2
Chceš bony, ňáký bony?" Ulice v centru Prahy patřily jim, vydělávali hodně peněz a divoce je utráceli. Co ale dělá partička někdejších veksláků dnes? Z vězení jsou už dlouho venku. Svět kšeftů s valutami a bony, nelegálně směňovanými poukázkami do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím, je sice dávno pryč, ale způsobů, jak vydělat „rychlý prachy", je pořád dost. Stačí vědět, jak na to – podvody s dotacemi, úplatky, tunelování, krádeže. Stejně jako ve filmu Bony a klid z roku 1987 i tentokrát příběh začíná příjezdem naivního mladíka Martina (Jakub Prachař). Nemá práci, rodiče, holku, ani kamarády. Zato má dluhy a jdou po něm vymahači. Do Prahy se vypravil z Boleslavi sehnat peníze. Pak už stačí, aby potkal Bínyho (Roman Skamene), který už zase šlape chodník, nyní však pouze jako naháněč cizinců před restaurací na Staromáku. Osamělý Bíny vycítí v outsiderovi Martinovi možného parťáka pro nejistou budoucnost a zatáhne ho do svých kšeftíků... (Bontonfilm CZ)



Pete69
Pete69
29 325 bodů
4.5
Velmi slabý odvar prvního dílu. Toť vše.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
0
Film odtržený od času a prostoru, který by zároveň tak hodně moc chtěl být moderní a aktuální (legračně nemístné popkulturní odkazy). Postavy se zjevují kdekoliv kdykoliv po celé ČR, náhodně se potkávají a cítí k sobě náhodné emoce. Prachař chodí po světe, mlčí a spí s náhodnými ženami (které se k němu v prvním dialogu chovají jako k mnohaletému známému), všichni veksláci jsou milionáři krom Skamene, protože to tak je napsáno ve scénáři. Nechce se mi komentář třídit do soudržného celku ani se starat, jestli srozumitelně říká všechno, co chci, protože to nedělá ani Olmer u svého filmu. Typická řachanda od nul pro nuly o nulách, které jsou na tom ještě hůř - aby se bylo komu smát. Viz scény na pracáku nebo prostřihy nedůstojných zaměstnání - diváci se smáli nejvíc za celou dobu, protože to chtějí - vidět lidi, co jsou na tom hůř než oni.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
4
Jak ohodnotit dvojku prvního hitu? Příběh je složen z minietud, které jsou titulkově (lehce nepochopitelně) členěny, odkazují na výborný první díl ( režije Vít Olmer ), kam se stále vracíme. Režisér na nás chrlí svá společenská traumata ( byť někdy asi pravdivá), politickou satiru, komunální humor, vrací se ke svým Playgirls, rómské tématice. Filmem nás provází one man show Romana Skamene, který jako jediný vekslák se nechytl a snaží se zbohatnout na záchodkách na Okoři? Vložené etudy o prostitutkách, zkrachovalých vztazích, jsou neuvěřitelné a moc nesouvisí s filmem. Amatérské výkony nezachrání v celku ani zkušení herci. Na druhou stranu dobrý a zajímavý střih a tempo jak od Baze Luhrmanna nekoresponduje s filmem. Jsem rád, že 71 letý Olmer má stále odvahu dát na plátno to, co si myslí, i když výsledek je jakási lidová parodie. Vypadá to, jako když uděláte Babovřesky akčně, klipovitě, právě jak Romea a Julii od zmiňovaného Baze Luhrmanna. Velmi zvláštní tvar. Tak to je dvojka Bonů. Takže to bude divácký hit?
  • střihově neobyklé na český film
  • kamera, hudba, možná
  • dramaturgie, etudovost, reminiscence, scénář
  • herci a výběr, tedy určitá část, pokud nevadí amatérský styl
  • divné efekty, zejména obrazové bubliny, co to mělo být?
  • (premiéra ve sportovní hale se špatným zvukem)

Dodatečné informace

Premiéra v ČR:
22. 5. 2014
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Čeština:
Bony a klid 2 je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Bony a klid 2


Powered byJustWatch