Prachy dělaj člověka

62%
Prachy dělaj člověka

Film Prachy dělaj člověka je černá krimikomedie odehrávající se v současnosti. Tři kamarádi se kdysi pokusili utéct před totalitou. Peníze, které jim k útěku měly pomoct, si ale opatřili poněkud nezákonně. Pokus o emigraci skončil fiaskem. Pro jednoho znamenal vězení, pro zbylé dva celoživotní frustraci. Všichni se znovu scházejí v kulisách současné Prahy. A všichni potřebují peníze?

Film je inspirován dvěmi největšími českými loupežemi uplynulých let. Při první se lupičům podařilo ukrást z pražské pošty dvacet osm miliónů korun a vyhnout se potrestání. Druhá loupež ohromila zemi dosud největší tuzemskou loupeží. Skupina pachatelů v policejních uniformách tehdy ukradla z obrněného vozu převážejícího peníze z Citibank do České národní banky sto padesát miliónů korun. Zatímco při první loupeži se lupiči dopustili řady chyb, druhá byla provedena absolutně profesionálně. Žádní svědci, žádné stopy. Nic, čeho by se policie mohla chytit. Lupiči zmizeli, jako by se do země propadli.

Jak si asi dnes užívají svých peněz? Jak je mají pustit do oběhu, aniž by na sebe upozornili? Jak legalizovat tak obrovskou sumu a zůstat nenápadný? Hrdinové zjišťují, že je to mnohem těžší, než si původně mysleli. Nic takového by se jim nemohlo podařit bez zázemí mezinárodního zločinu. Ostatně mezinárodní zločin byl pravděpodobně v pozadí přepadení obrněného vozu. K totožným přepadením totiž docházelo v celé západní Evropě. Kdo za nimi stojí? Nebyly použity peníze a zkušenosti z přepadení banky Paribas? A nestojí tedy za vším jeden a tentýž geniální zločinec?




hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Sympatické překvapení. Druhý Bony a Klid to sice není, ale na večerní pokoukání to bohatě stačí. 6/10

Dodatečné informace

Původní název:
Prachy dělaj člověka (více)
  • Česká republika Prachy dělaj člověka
Premiéra v ČR:
28. 9. 2006
Země původu:
Česká republika

Podobné