Příběhy obyčejného šílenství

74%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Příběhy obyčejného šílenství jsou důkazem toho,že není potřeba točit jen film s válečnou tématikou,nebo z doby komunismu. Ruku na srdce,ale většina naších filmů má toto téma. Zelenka patří k nejlepším českým režisérům a zde jde nádherně vidět proč. Geniálně napsaný scénář dává vyniknout skvělému Trojanovi s Krobotem.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Parádní komedie, lehce ujetá, šmírácká a hlavně skvěle zahraná Ivanem Trojanem. Není to trapná přeslazená vztahová komedie, které chrlíme, jako na běžícím páse. Je to prostě skvělý příběh obyčejného šílenství, které se dá tak trochu pochopit, byť je absurdní.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Tohle je vlastně první Zelenkův "normální film", kde vypráví standardní fikční příběh konkrétního protagonisty. A není to ono. Krom toho, že mu vyšel tradiční český chcípák, který nic nedává světu, ale chce od něj brát, chybí i pevnější kostra, která by odněkud někam vedla.
Fingon
16 886 bodů
6
Petr Zelenka mne příjemně potěšil Knoflíkáři a Rokem ďábla, ale tohle se s výše zmíněnými perlami nedá srovnávat ani omylem. Jistě, Trojan je skvělý a totéž platí o Zuzce Šulajové, ale to ten film nezachrání.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Zelenkův pokus vstoupit do stejné řeky a tentokrát už úplně po svém představuje takové Samotáře 2... A tradičně se nepodařilo mít stejný ohlas podruhé. Ovšem třeba Ivan Trojan se tentokrát v hierarchie obsazení posouvá až na post nejvyšší.. Ve své premise jde pořád jen o to, že šílenství je výchylka, ale šílení jsme vlastně všichni jen každým svým osobitým způsobem a jelikož jsme všichni, tak nejde o nic neobvyklého a naopak, kdo čím normálnější výsledky očekáváme, tím budeme zklamáni. Současně ale třeba Trojanova postava Petra je nakonec docela čistá, je to člověk, co věří v pravou a jedinou lásku a je ochotný udělat cokoli, aby se k němu jeho druhá polovina vrátila.. Na mapujícím poli Petrova okolí se spojují jednotlivé situační střípky jeho nejbližších, ale jako celek to není nakonec tak propletené a spíš vybízí k kolísavé kvalitě.. Taková všehochuť, kterou sjednocuje taková složitost lásky.. Ve svých jednotlivostech to několikrát evokuje náznaky nějaké geniality, ale pokaždé to rychle vyšumí. Což je v součtu i problém celého filmu, který postrádá jednotící prvek a ve finále malinko vyšumí do prázdna.. Ale třeba linka okolo tatínka v podání Miroslava Krobota je oproti zbytku jakoby více nachystaná a od piva po telefonování vždycky připraví něco navíc. Jako přehlídka skečů solidní, ale chtělo si s tím pohrát.. Anebo tomu schází ten režijní klobouček od Ondříčka? Z toho trojlístku tvořícího spolu se Samotáři a Jedna ruka netleská platí, že čím novější kousek, tím slabší.. 70%
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8.5
Čím jsem starší, tím je mi ten film bližší...
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
4
Já jsem to asi nějak něpochopil, ale prostě mě tento film nudil nehorázným stylem. Jako komedie mi to nepřipadlo v žádném momentu. Film je asi o nějakých lidksých úchylkách, které zde předvádí skvělí herci, kteří ovšem nemají mnoho prostoru, asi je to tím, že se zde vykytuje až mnoho postav a žádná nedokáže zaujmout, protože když se objeví v závěru, tak to nikdy dlouho netrvá. Těšil jsem se na Trojana opět v roli úchyla, ae zde mi přišel až moc normální a jako hlavní postava mnoho prostoru nemá, což je škoda, více prostoru připadlo jeho fimovému otci v podání Krobota, který mi nepřijde jako nějak úchvatně skvělej herec, spíše naopak, ale tato role mu sedla. Ale pro mě to navíc jak na dvě hvězdy není, protože já se po celých 100 minut nudil a to je u komedie asi chyba.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
10
Žádní další Samotáři! Zelenkova fantazie při vymýšlení charakterů je značně stereotypní, ale již se své podstaty nemůže být neoriginální. Příběhy obyčejného šílenství rozvíjí manifest "knoflíkářství", ovšem postavy už nemanifestují pouze sebe sama. Mají své divnosti, ale především mají svůj život, svou duši, a to téměř všichni zúčastnění. Na rozdíl od Hřebejkova Horem pádem (tyto filmy mají společné velké množství postav a ambici o vyslovení se ke globálním a aktuálním otázkám světa, která českému filmu téměř chybí), Zelenka nepřebíhá mezi dějovými liniemi nijak chaoticky. Zprostředkovatelem vyprávění je hlavní postava Petra (I.Trojan), případně jeho otce, což dává Příběhům určitý řád. Navíc všechno zapadá do sebe. Téměř magicky realistické sekvence u konce filmu a samotný závěr by mohl odnaučit diváky valit se z kina při začátku titulků... Buster Keaton (nesmějící se komik) jako symbol "knoflíkářství", příběhy šílenství jako metafora života, v němž ani nalezená dálnice nemusí vést, kam bychom čekali...
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Skvělá zábava , pořád mě ten film neomrzel ani po asi šesterém shlédnutí. Skvělý Trojan , Divíšková i Krobot...Neotřelá komedie , dobrý spád....prostě zábava na úrovni
Ku
460 bodů
1
Nechci vidět