Borgman

67%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Když by Michael Haneke a Nicolas Winding Refn vychovali dítě, to dítě by točilo právě takovéhle filmy. Já v podstatě nevím, jak to hodnotit. Přišlo mi to zajímavé, ale zároveň mě to moc nebavilo. Všichni moji označení uživatelé až na kusé výjimky dávají čtyři hvězdy, což se tedy nabízí jako neutrální řešení, ačkoliv mi to přijde moc. Ale tři zase málo. Trápím se. To asi Warmerdam chtěl. Tyhle zastřené Funny Games totiž především neustále odkopávala moje očekávání a já se v nich ani na chvíli necítil zorientovaný - to beru jako plus.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
10
Není to tak divné, jak se všude zdůrazňuje... Prostor pro vlastní interpretaci tu je, ale není to zrovna fotbalové hřiště. Spíš taková tajemná komnata. Celé to může fungovat jako zajímavá metafora o záporných silách, které rozvracejí jedno manželství, ale také jako obyčejné drama o mimomanželské lásce, kde vrahem je zahradník. Borgman je ďábel a ta jeho parta je úžasná. Zahradníci v kvádrech demolující zahradu a falešná lékařka, která chodí za pacienty se svou dcerou, jsou prostě nezapomenutelní! Síly chaosu vstaly z hlíny, zbořily, co se dalo, a vrací se zpět.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7.5
Osvěžující ...velice zvláštní...absurdní...místy surrealistické....černý humor lehce skrytý za mlhou tísnivé atmosféry...opravdu jsem se odreagoval a odpočinul si....svěží...
tindersticks
tindersticks
783 bodů
8
Zlověstné a znepokojující. Dlouho jsme neviděl film, který nabízí tolik výkladů a který by dával takový prostor k zasmušilé kontemplaci. Film výtečně balancuje na hranici několika žánrů, nabízí dokonce interpretace, které se navzájem nevylučují, ale můzou existovat a navzájem se doplnovat. Moje vysvětlení je pochmurné a politicky motivované a nedělá mi žádnou radost.
Judinka
Judinka
627 bodů
7
Pro mě dosud vnitřně ne úplně zpracovaný film. Přímo v kině po projekci jsem měla chuť něco rozbít. :-) Nesedět uprostřed řady, v polovině filmu bych zřejmě utekla. To čiré násilí mě deprimovalo a nedokázala jsem se na to dívat. Na druhou stranu uznávám, že film má hodně do sebe a na první dobrou jsem ho zřejmě úplně nepochopila. Kdyby mě někdo varoval předem, asi bych to celé strávila jinak. Ne náhodou jsem si vzpomněla na film Mechanický pomeranč.
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
10
Existuje několik výkladů, jak lze film chápat. A je to dokonce i záměr režiséra vytvořit snímek variabilní ve svých překladech. Podobně pracuje například americký režisér David Lynch a ve svojí nedořečené skladbě a surreálnosti ho v mnohém Warmendamův aktuální počin připomíná! V prvním plánu tu máme příběh takřka hororový a fantaskní. Borgman a jeho kumpáni jsou nadpřirozené bytosti, ať už si pod tím představíme mimozemšťany či démony. Když jsem zmiňoval zrelativizování obecných termínů jako je domov, pak to má logickou souvislost s tím, že podobným daným schématům chápání pojmů v lidském světě, se musí nutně entita jiného druhu vymykat a vzpírat.