Křídla Vánoc

59%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Na naše poměry ambiciózní snímek co se týče příběhu a stylu vyprávění. Krajča jako zpěváka nesnáším a jako herec neberu vážně,ale naštěstí tento film není jen něm. Jsou zde i další,kteří film zachraňují jako např. krásná Vica,nebo sympatický David Novotný. Myšlenka filmu zajímavá a i dobře natočená. Spokojenost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Křídla Vánoc vyhlíží jako dílo talentovaného filmaře, který během několika let tvůrčí nečinnosti nashromáždil víc nápadů, než kolik jich plátno najednou unese. Bohužel se nechtěl jediného z nich vzdát a zřejmě nenašel nikoho, kdo by ho k tomu z nadřízené pozice vyzval. Což dovedlo veškerou jeho snahu k nevyhnutelné implozi. Vzniká paradoxní situace, kdy sice motivů dostáváme ke sledování opravdu mnoho, film působí přesto chudě. Protože jak jedna situace překřikuje druhou, k divákovi se dostane jen nesoustředěný šum, u kterého se tak dobře usíná. Režijní styl roztříštěnost jen potvrzuje. Pokud něco utkvěje v paměti, jsou to montáže. Ach, ty montáže! Velmi efektní způsob, jak dokázat, že umíte kompilovat hezké obrázky, ovšem nutnou nezbytností je objasnit smysl každé z nich, jinak se nepříjemně blížíte tvorbě celovečerního videoklipu. V Křídlech ve velmi nepravidelných intervalech přicházejí podobně vtíravě jako pěvecká vystoupení v muzikálech a málokdy chápeme, proč zde jsou a proč najednou po vypjatém momentu hraje zrovna tahle pohodová (povětšinou navíc velmi stereotypní) hudba a hrdinové skotačí jak na mejdanu. Karin Babinská hezké obrázky umí. Její velké detaily sice někdy působí poněkud tísnivě, ovšem to nemusí být považováno ani tak za chybu, jako spíš za navození nálady. Plně pracuje s obrazem a její výjevy nikdy nejsou prázdné, jak jsme u tuzemských produkcí zvyklí. Opět však většinou chybí jednotící prvek, směřování, motivace. Babinská nevychytala abstraktní, ale jistě snadno pochopitelný pojem "tón". Nahlas obdivuje Sofii Coppolu, přesto zřejmě zapomíná, že její filmy spojuje právě jednotný tón - jedna nálada, kterou ony snímky překlápějí na diváka. Banální, téměř vyprázdněná narace v nich teče jako pomalá řeka, jejíž proud časem své publikum strhne. Křídla tón nemají, přeskakují od jednoho k druhému, jsou nečitelná, emocionálně nesrozumitelná a nezastavující. Kdopak o svátcích klidu ocení tento vysilující maraton? 55 %
limeta
limeta
5 175 bodů
6
Dobré obsazení, skvělá píseň Kryštof+ Klus, ale něco tomu chybí. Od vánočního filmu čekám spíš oddechovku a ne pochmurné čekání, jestli koně srazí auto nebo Krajčo bude bojovat s nádorem mozku.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7
Ono nadhození pouhého odpočinkového pobavení se však několikrát překulí do jiné polohy, kdy v prvním případě Tomáš po večeru s jednou svou vdanou milenkou, o jiné totiž nemá zájem, zažije zjevení anděla a ráno po probuzení má jisté nadpřirozené schopnosti. Jak by se mohlo zdát, hlavní zápletku tu netvoří žádné věštění či čtení myšlenek, což s ohledem na budoucí vývoj děje je škoda. Jeho nový „talent“ pouze protíná, místy i ovlivňuje romantickou a příbuzenskou stránku příběhu. Ve které každý hrdina řeší nějakou krizi. Během jedné ze svých „střešních“ párty, požádají přes Tomáše anděla o splnění přání, ať už vážně či ironicky, které by mělo vyřešit jejich problémy, ale samozřejmě i nevinná prosba v podobě klidných Vánoc v sobě může skrývat tragédii. Nejslabším článkem této části s ohledem na své kolegy je David Novotný, který jako jediný nezvládá využití potenciálu své postavy, především v emociálních scénách. Naopak hezky funguje chemie mezi ústřední milostnou dvojicí. I přes plno výtek jsou Křídla Vánoc v našim končinám povedeným krokem k odvážnějšímu výběru témat a důkazem, že dokážeme kvalitně natočit nejenom hořkou komedii.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
3
Velmi slabý film, který má 2 esa v rukávu. To první eso láka fanynky Krajča a to druhé na herecký výkon Davida Novotnýho. Česká kinematografie toho v roce 2013 neměla moc co tuzemskému divákovi nabídnout a tento film to bohužel nezachránil.
sQelle
sQelle
2 814 bodů
6
Pořád jsem se na tento film chystal, hudba českých interpretů Klus a Kryštof (Krajčo) je má nejoblíbenější. A když jsem se k tomuto filmu dostal slyšel jsem dost ohlasů, na to že jsou lidé zklamáni, že čekali něco jiného, něco víc. Naopak tohle je krása! Jeden z hodně mála českých filmů, který si ode mne zaslouží plné hodnocení. Děkuji tvůrcům tohoto filmu!
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
6.5
Reklamní film z obchodního domu Globus je tak napěchován logy, že vám to za chvíli přestane vadit a dostanete se do klasické trpké české pochmurné komedie, kde lékem pro všechny neduhy je opouštět lidi, rozcházet se s partnery, rodiči, či se vyspat s každým, koho potkáte...zvláštní andělské poslání. Nakonec to dokázala i režisérka filmu, která si napsala scénář do života.
  • kamera, Vica Kerekés, příjemné herecké výkony ostatních herců
  • dlouhé klipové scény s hudbou, dlouhý začátek, příběh a souvislosti mohly být propracovanější
michaela159
michaela159
1 045 bodů
6
Čekala jsem oddychový film, takovou českou komediální pohádku, a místo toho mě po celou dobu filmu s narůstající intenzitou zaplavovaly nejrůznější hluboké emoce, myšlenky a otázky, které ve mně přetrvávají do teď.
marvan
marvan
616 bodů
7
Díky filmu nezapomenutelná písnička Krajča s Klusem...
hrona
615 bodů
4
Jednoznačně nejdepresivnějšì film s vánočnì tématikou, který jsem měl možnost vidět. David Novotný jediný na kterém je postaveno pár fòrů. Zbytek obyčejné drama s ne moc povedeným námětem. Zdařilý soundtrack z pera pana Krajča, který dle mého názoru mohl u té muziky v tomto přìpadě zůstat a hlavnì roli si odpustit.