Zachraňte pana Bankse

69%
Zachraňte pana Bankse
Plakát traileru

Když Walt Disney slíbí svým dcerám, které žadoní o zfilmování milované knížky od P. L. Traversové Mary Poppins, že tak učiní, netuší, že mu to bude trvat celých 20 let. V roce 1961 nakonec přijela Traversová do Hollywoodu, aby se dohodla s Disneym o odkoupení práv. Disney se tehdy setkal s upjatou, nekompromisní šedesátnicí, která bojovala se svou vlastní minulostí i nevírou v jeho umění. Během svého pobytu v Kalifornii Traversová zavzpomínala na své dětství, kdy v roce 1906 žila v Austrálii, což určilo její aspirace na psaní, ale zároveň utvořilo i jednu z postav knihy. Nebyl jí nikdo jiný než osoba, kterou milovala a obdivovala nejvíce - její otec Travers Goff, bankéř, který předčasně zemřel ještě téhož roku a vyvolal v dceři představu mladíka plného lásky a osvícení (a byl předobrazem pro otce rodiny pana Bankse, jemuž kouzelá chůva přijede pomoci). Zatímco je Traversová neochotná poskytnou Disneymu filmová práva, uvědomuje si, že Walt má své vlastní způsoby vyprávění a motivy proč chce film natočit - stejně jako autorka, chce vyjádřit svou lásku ke svým nejbližším.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Studio Disney (samozřejmě) nemůže natočit opravdový film o produkci studia Disney ani o Waltu Disneym, to je zcela mimo hranice možností. Je ale zajímavé sledovat tuhle sebeprezentaci a přemýšlet, proč zrovna tahle konkrétní kýčovina byla zvolena zrovna teď. Co mi vadilo nejvíc, že se celým filmem nese takový nádech "kdo nemá rád Mickey Mause, musel v dětství utrpět děsivý šok a je potřeba ho vyléčit". Každopádně střídání rovin a emocí zcela nahodilé, vše okázale přetažené. Nerad, ale musím připustit, že přes to všechno mně ten sentimentální nesmysl vlastně nevadil, je zkonstruovaný s tak nechutnou přesností a sebejistotou, že na nějaké té základní úrovní funguje. EDIT: No jestli to má být jako v červených barvách, tak to musím snížit na dvě. Jo, trochu pózuju.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7.5
Přesně takové, jaké se čeká. V jedné rovině bezútěšné, v druhé přeslazené. A ladí to. Pohádková historie pohádkového studia plní všechny body příručky "Jak dojit emoce", ale dělá to natolik důsledně, že se člověk těžko brání úsměvu i dojetí. Prostě poctivá práce, ve které možná tepe mechanické srdce komerčního Hollywoodu, ale nelze mu upřít, že bije jako o závod.
  • herci
  • hudba
  • fungující emoce
  • některé postavy nevyužité
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
8
Musím říct, že sledování tohoto filmu bylo pro mě velmi příjemnou záležitostí. Sice se mi moc do toho zprvu nechtělo, ale jsem rád, že jsem se dokázal přemluvit. Už obsazení mi napovídalo, že to nebude žádné "vzrůšo". Nicméně skvělý příběh, kde Walt Disney postupně rozmrazoval Emmě Thompson srdce, až bylo hřejivé, jak letošní zima, byl hlavní důvod, proč jsem to dokoukal se zaujetím. V něčem je tento film ojedinělý než snímky poslední doby, a to rozhodně nenechám bez povšimnutí u hodnocení. 80%.

Dodatečné informace

Původní název:
Saving Mr. Banks (více)
  • USA Zachraňte pana Bankse
  • USA Saving Mr. Banks
Premiéra v ČR:
20. 2. 2014
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA, Velká Británie, Austrálie
Rozpočet:
35 mil. USD
Tržby:
112,54 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Zachraňte pana Bankse je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch