Balada pro banditu

74%
Balada pro banditu
Miroslav Donutil jako loupežník Nikola Šuhaj bojuje kytarou a krásnými písničkami... Legendy a mýty Podkarpatské Rusi, překrásné části meziválečné Československé republiky, okouzlily spisovatele Ivana Olbrachta, který na jejich základě napsal knihu o velkém a slavném loupežníkovi Nikolu Šuhajovi. Kouzlo tohoto příběhu po několika desítkách let upoutalo prozaika a dramatika Milana Uhdeho, který napsal o Nikolovi divadelní hru Balada pro banditu. Písně, které jsou organickou součástí děje, a které vydržely nezávisle na hře a filmu, zkomponoval skladatel Miloš Štědroň. Některé z nich doslova zlidověly. Hru po několik sezón s velkým úspěchem a ohlasem uvádělo brněnské Divadlo na provázku. V roce 1978 se tento příběh o lásce, zradě, temných kouzlech, lidské závisti a o takřka nemožném boji za svobodu rozhodl natočit režisér Vladimír Sís. Tehdy zakázaného Milana Uhdeho "přikryl" svým jménem Zdeněk Pospíšil. Režisér ve značné míře zachoval divadelní formu muzikálu, kterou však zasadil do reálného prostředí malého lesního amfiteátru, kam přicházejí diváci, s kterými volně splývají aktéři příběhu. Vladimír Sís zachoval i herecké obsazeni, uvidíte Miroslava Donutila jako Nikolu Šuhaje, Ivu Bittovou jako Eržiku, z dalších postav jmenujme alespoň Jiřího Pechu jako velitele četníků a Bolka Polívku jako zbabělého a mazaného kupce Mageriho. Nevšední filmové dílo získalo řadu cen na domácích i zahraničních festivalech, samostatně byla oceněna Iva Bittová za ženský herecký výkon a Miloš Štědroň za hudbu. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zvláštní dílko plné krásných písniček. Filmu nemám moc co vytknout a na to, že muzikály opravdu nemusím, tak se mi to hodně líbilo. Škoda, že to nebylo jen z období Nikoly Šohaje, protože prolínání s novější dobou mi přišlo lehce zmatečné. Celkově 70%.
Fingon
16 886 bodů
4
Polovinu doby jsem měl dojem, že sleduji takový malý československý Woodstock. Druhou polovinu jsem se docela nudil, což je škoda - Provázek totiž vůbec není špatný, i když ho znám jen ze současnosti...
avenis
avenis
8 145 bodů
10
Kdo nechodil na Provázek a přesto se mu film líbí, zasluhuje uznání. Tahle filmová trampská hra na divadlo si paradoxně na nic nehraje. Poetika střídá realitu současnosti a mininalistické rekvizity navozují asociace z vlastních dětských her. Pro mne je Balada srdeční záležitost. Mimochodem Bolek Polívka v této době ještě štíhlý a pohledný, v tomto roce v červnu zplodil s Evelínou Steimarovou dceru Annu. (3.12.2013)


Dodatečné informace

Původní název:
Balada pro banditu (více)
  • Československo Balada pro banditu
  • Československo A Ballad for the Bandit
  • Československo Ballad for a Bandit
Premiéra v ČR:
15. 6. 1979
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Balada pro banditu je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch