Batesův motel

79%
Batesův motel
Plakát traileru

Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)





hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Po první deseti-dílné sérii převládá jednoznačně zklamání. Je to taková trošku drsnější verze Gilmorek a podobných "rodinných a teen" seriálů, a to je (vzhledem k tomu jaké seriály se dneska točí) sakra málo. Tajemno a mysterično tady narozdíl od legendárního filmu opravdu nenajdeme a jen sledovat fain Highmora nebo výbornou hysterku Farmigu prostě nestačí. 5/10
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Sice mi vysílání Batesova motelu nikoli v pozdních nočních, ale spíš brzkých ranních hodinách způsobí pravděpodobně chronickou nespavost (už se trochu děje), ale je to tak strhující seriál, kde dramatičnost v každém dílu graduje, že se u toho prostě NEDÁ usnout! Taky ten jejich hotel působí tak pochmurně, že už při záběru na něj má člověk pocit děsu a tajemna. Jakmile jeden díl skončí, chtěla bych vidět hned další. Těžko se člověk takového zážitku dokáže nabažit. Zajímalo by mě i přečíst si, co na svou roli říká představitel toho milého, "hodného" chlapce v košili a pulóvru - Normana. A co se týče jeho milující a pečující maminky Normy, nevzpomínám si na žádnou jinou seriálvou postavu, která by byla tak přesvědčivě ztvárněna! Je to mrazivé! Je to znepokojivé! Už jak začne úvodní melodie, navodí mi pocit strachu a neblahého očekávání věcí příštích. Jak toto jenom skončí?!!! :-) :-)
Pas
Pas
6 225 bodů
9.5
Pilotní díl má vše, co má správný moderní seriál mít. Herce: mezi Freddiem a Verou Farmigou to parádně jiskří, obzvlášť Norma je ztvárněná naprosto dokonale, dlouho jsem neviděl lépe zahranou seriálovou postavu. Karlíkovi budoucího psychopata věřím a dost možná je i to způsobeno právě Verou. Psychologie postav je výborná, děj to má parádní, atmošku ucházející, nezbývá než počítat oběti... v prvním díle s tím chlapem naložili parádně, uvidíme, co se vyklube z těch policajtů.

Dodatečné informace

Původní název:
Bates Motel (více)
  • USA Batesův motel
  • USA Bates Motel
Země původu:
USA

Podobné


Powered byJustWatch