Kyvadlo, jáma a naděje

79%
Kyvadlo, jáma a naděje
Kyvadlo, jáma a naděje
Film je realizován technikou hraného reálu, kombinovanou s animovanými objekty, lépe řečeno s oživenými mechanismy. Autor za pomoci obou realit vytváří nový svět, evokující zrůdnou atmosféru mučíren inkvizice a v duchovním slova smyslu i naší doby.


Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Švankmajerova lehká posedlost dílem Edgara Allana Poea (tentokrát obohacená o inspiraci krátkou prózou Villierse de l´Isle Adama) tentokrát nese plody v podobě symbolické karikatury absolutní moci, jíž aktivně slouží samy nástroje a dovršují tak vykonání rozsudku smrti; ten je člověku předurčen a nic na tom nezmění ani pud sebezáchovy, jenž ohroženému jedinci napovídá snažit se o záchranu. Je to však marná snaha ... Černobílý skvost zapadá do kontextu depresivních Švankmajerových filmů 60.-80. let.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Švankmajer tu nemá jednu věc. Nemá trpělivost. To kyvadlo padá dolů tak rychle, že by se za to nemusela stydět bondovka. Trochu to odporuje původnímu záměru z povídky, kdy tíseň pramenila právě z nekonečného času, kterým jednotlivé pasti sklapávají. Ale dobře, je to stále působivé. Jen se s tím posunem musí počítat.

Dodatečné informace

Původní název:
Kyvadlo, jáma a naděje (více)
  • Československo Kyvadlo, jáma a naděje
  • Československo The Pendulum, the Pit and Hope
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup