Báječní muži s klikou

68%
Báječní muži s klikou
Plakát traileru

Kouzelník Pasparte, majitel maringotky, několika triků a promítacího přístroje, sní o tom, že si jednoho dne otevře první stálý český biograf, v němž bude promítat pouze české filmy. Chybí mu však potřebný kapitál, aby svůj sen zrealizoval, a tak zatím objíždí zapadlé vísky a láká jejich obyvatele na pozoruhodnou show. Cestou se setkává i s umírajícím kolegou, který mu svěří nejen všechny své filmové pásky, ale také velmi pohlednou dceru Aloisii. Pasparte dorazí i s dívkou do Prahy, kde se Aloisie stává středem pozornosti všech mužů v okolí. To by ani tak nevadilo, horší je, že na krásku nepříčetně žárlí i Paspartova bytná Evženie. Pasparte nakonec milou schovanku nabídne jako hospodyni svobodnému fotografovi Janu Kolenatému, jenž touží po jediném - natáčet živé obrazy staré Prahy. Ovšem kouzelník má s mládencem ještě jiné plány. Chce ho jako společníka do budoucího podniku. Avšak ten je stále jen jeho velkým snem, protože dosud nesehnal potřebné prostředky. Navíc je tu paní Evženie, jež striktně odmítá jakékoli novoty, tedy s výjimkou těch, které by Pasparte vykompenzoval tím, že by se s ní oženil. Přesto si kouzelník podá na magistrát žádost o koncesi na stálé kino a začne jednat s Kolenatým a kabaretiérem Šlapetou o natočení prvního filmu. Jenže celý projekt je záhy ohrožen divadelní umělkyní Emilií Kolářovou - Mladou, jež je zapřísáhlou odpůrkyní biografu.. (oficiální text distributora)




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Parádní záležitost Jiřího Menzela, který svou lásku k filmu dokonale promítl do tohoto nevšedního snímku. Poetické, úsměvné i vážné. Zrod filmu a nadšence tohoto oboru vystihl skvěle. Když si k tomu navíc přizvete Rudolfa Hrušínského a Vladimíra Menšíka.. nemůže to dopadnout špatně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Ten film je úžasné vnímat jako exkurzi do patologie mysli Jiřího Menzela, kde sám sebe obsadí do role kinematografického průkopníka, který přináší pokrok a hodnoty. Tradičně oslizlé je zpodobnění žen, o něž jeví Menzelův hrdina ostentativní nezájem (ale ony ho tak moc chtějí!), i když film samotný tráví procenty vyjádřitelnou porci stopáže jejich očumováním/ponižováním/lhaním jim. Je to zručně natočeno, má to hezky povalečskou a košilatou atmosféru a je to opravdu velmi chytře a vtíravě vyvedený egotrip starého (tehdy vlastně relativně mladého) prasáka s mesiášským komplexem. Je to čímsi fascinující. Velmi příjemný film, ve kterém může dojít jen tak mimochodem k pokusu o znásilnění, aniž by to znamenalo větší problém pro kohokoliv a mělo nějak zabránit nostalgické pohodě. Vlastně je to na studii - natočit tak absurdně amorální film jako tak krásný. Dnešná generace českých komediálních tvůrců tuhle schopnost už nemá.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9
Jo to byla paráda. Hrušinský, Menšík, Menzel, Fabianová - a spousta dalších. No a hlavně Hana Burešová - už jen kvůli ní stálo za to ten film vidět. Škoda, že se vykašlala na herectví a věnuje se skoro výhradně divadelní režii. Myslím, že pan Menzel se v tomto filmu velmi a s láskou angažoval a film vznikl skvělý. 80 % plus 10 % za paní Burešovou (to mohla být další O. Schoberová). Tenhle film ve mně vzbuzuje nostalgii nejen dobou vzniku, ale i tím jak byl úžasně zpracován. Když člověk vidí ty bardy našeho filmu a herectví nemůže nebýt potěšen. Tenhle film by měli pro zlepšení nálady národa uvádět na ČT alespoň jednou ročně.

Dodatečné informace

Původní název:
Bájecní muzi s klikou (více)
  • Československo Báječní muži s klikou
  • Československo Bájecní muzi s klikou
  • Československo Cudowni mezczyzni z korbka
  • Československo Die wunderbaren Männer mit der Kurbel
  • Československo Los hombres de la manivela
  • Československo Magicians of the Silverscreen
  • Československo Mesés férfiak kurblival
  • Československo Os fabulosos homens da manivela
  • Československo Rörliga bilder
  • Československo Su çilgin sinemacilar
  • Československo Those Wonderful Men with a Crank
  • Československo Those Wonderful Movie Cranks
  • Československo Необикновените мъже с камера
Premiéra v ČR:
1. 8. 1979
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Báječní muži s klikou je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch