Báječní muži s klikou

68%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Parádní záležitost Jiřího Menzela, který svou lásku k filmu dokonale promítl do tohoto nevšedního snímku. Poetické, úsměvné i vážné. Zrod filmu a nadšence tohoto oboru vystihl skvěle. Když si k tomu navíc přizvete Rudolfa Hrušínského a Vladimíra Menšíka.. nemůže to dopadnout špatně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Ten film je úžasné vnímat jako exkurzi do patologie mysli Jiřího Menzela, kde sám sebe obsadí do role kinematografického průkopníka, který přináší pokrok a hodnoty. Tradičně oslizlé je zpodobnění žen, o něž jeví Menzelův hrdina ostentativní nezájem (ale ony ho tak moc chtějí!), i když film samotný tráví procenty vyjádřitelnou porci stopáže jejich očumováním/ponižováním/lhaním jim. Je to zručně natočeno, má to hezky povalečskou a košilatou atmosféru a je to opravdu velmi chytře a vtíravě vyvedený egotrip starého (tehdy vlastně relativně mladého) prasáka s mesiášským komplexem. Je to čímsi fascinující. Velmi příjemný film, ve kterém může dojít jen tak mimochodem k pokusu o znásilnění, aniž by to znamenalo větší problém pro kohokoliv a mělo nějak zabránit nostalgické pohodě. Vlastně je to na studii - natočit tak absurdně amorální film jako tak krásný. Dnešná generace českých komediálních tvůrců tuhle schopnost už nemá.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9
Jo to byla paráda. Hrušinský, Menšík, Menzel, Fabianová - a spousta dalších. No a hlavně Hana Burešová - už jen kvůli ní stálo za to ten film vidět. Škoda, že se vykašlala na herectví a věnuje se skoro výhradně divadelní režii. Myslím, že pan Menzel se v tomto filmu velmi a s láskou angažoval a film vznikl skvělý. 80 % plus 10 % za paní Burešovou (to mohla být další O. Schoberová). Tenhle film ve mně vzbuzuje nostalgii nejen dobou vzniku, ale i tím jak byl úžasně zpracován. Když člověk vidí ty bardy našeho filmu a herectví nemůže nebýt potěšen. Tenhle film by měli pro zlepšení nálady národa uvádět na ČT alespoň jednou ročně.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
7
Naivně láskyplná pocta zrodu filmu. Kdybych měl film charakterizovat jednou větou, řekl bych: "Naivně láskyplná pocta zrodu filmu a jeho výrazovým prostředků v dobách dávno zašlých." Nezapomenutelné je jak se Pasparte (Rudolf Hrušinský) postupně dostává do chomoutu manželství a dcerka je vždycky připravená s kufry, místy mi ho bylo opravdu líto. Příjemně nostalgické 70%
kawa
3 388 bodů
8.5
Nostalgický snímek Jiřího Menzela popisuje příběh prvních nadšenců filmu v Čechách. Kombinuje barevné a černobílé retro snímky. Objevují se jemné náznaky na první snímky z české produkce. Např. Lepič plakátů a prodavač párků. Možná že ale té nostalgie je až příliš a film ztrácí tempo.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Krásné začátky kinematografie v českých zemích.