Na život a na smrt

77%

Komentáře a recenze 44

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Tohle je pro mne typický Peter Berg. On je vlastenec každým coulem a tohle vlastenectví přenáší i do svých filmů. Proto ve snímku nechybí záběr na americkou vlajku a spousta silných slov o své milované zemi. Tenhle film je ovšem poctou americkým vojákům a jejich zásluhám. Vojáci jsou místy vykreslení spíše jak nesmrtelné stroje na zabíjení,ale to k takovému filmu patří. Množství kulek kolik jimi projde je k neuvěření. Největší gól je,že je to pravda. Stačí si o tom něco dohledat na netu. Film ve chvíli kdy se všechno posere nabere neuvěřitelné tempo,které vám vyrazí dech. Jen těžko ho po celou dobu popadnete. Budete totiž vojákům držet palce až do posledního vydechnutí. Velmi dobře natočený film plný reálných emocí.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
To že je příběh založen na sktučných událostech je vždy plus. Mark Wahlberg byl dobrá volba. Přestřelky působí syrově a realisticky, žádné přikrášlování. To co přežily vojáci ve filmu by samozřejmně nikdy nepřežil. Pády po skalách atd. Dobrý film, s typicky přebujelou vlasteneckou vložkou. Pokud zažili tito vojáci jen polovinu toho, co je ve filmu, tak si prožili opravdové peklo.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Vlastenecký snímek natočený jako pocta vojákům, jejichž reálná podoba je nám tradičně ukázána na konci snímku společně s herci, kteří je hráli. Přímý patriotismus se vším všudy, bez bázně a hany. Navy SEAL, nejtvrdší jednotka s nejtvrdším výcvikem jaký existuje. Všichni jsou nuceni jít až za hranice svých možností a tak ne každý má výdrž takový výcvik dokončit. A tím v retrospektivě začíná příběh, který se skutečně stal. Jednotka dostane zdánlivě jednoduchý úkol, který se však zvrtne a vše je nakonec jinak. Ano, takových snímků bylo skutečně už natočeno v minulosti mnoho. Obzvlášť co se týče války ve Vietnamu. Takže dějově tedy nic nového, nic mimořádného. Válečný snímek odehrávající se v Afghánistánu nám především ukazuje, že i ten nejtvrdší výcvik je cílený a že má smysl. A to je asi tak vše.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Syrový thriller z afghánských hor, kterým Berg notně napravuje dojem z bídných "Lodí". 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Válečné filmy moc rád nemám, ale najdou se samozřejmě vyjímky. Na život a na smrt ale není ani tak válečný snímek jako drama s velice zajímavou etickou otázkou. Přiznám se, že nerozumím bojům mariňáků s talibanem a film mi to nikterak nevysvětlil. Spíš mi ukázal bandu nepříliš chytrejch mladejch kluků, který šli za prachy střílet do Afghánistánu a bylo jim úplně jedno, že by sejmuli malý dítě. Sorry, ale takový hrdiny litovat nebudu. To je stejný jako se rozplývat nad prasaty, co zabíjely ženy a děti v Mi Lai nebo v Lidicích. Jediný kdo se tomuto postavil, pak také zabojoval o přežití. Natočené je to slušně, kromě Wahlberga jsou postavy víceméně do počtu. Morálně je to velmi sporné, což je na moralitu docela problém.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Říkejte si co chcete, ale takhle to dneska bohužel skutečně chodí. Dvě hodiny hmatatelné, fyzicky i duševně pociťované bolesti, které si svou strhující formální stavbou a překvapivě i silným emocionálním dopadem přímo řekly o mé vřelé sympatie a divácký obdiv. Tak reálný dojem, jakým se Lone Survivor ve své druhé polovině pyšní, ve mně v rámci žánru doposud vyvolalo jen Spielbergovo vylodění v Normandii a akční sekvence v Coppolově Apokalypse - naturalismus, který je téměř oproštěn od běžných hollywoodských klišé a který, přestože v závěru už jsem pociťoval nutkavou potřebu držet v ruce popkornový sáček, úspěšně potlačuje komerční příkrasy ve prospěch autenticity a nevšedního diváckého prožitku. A jako velcí hrdinové jsou navíc prezentováni i obyčejní afghánští civilisté, kteří nezapomněli používat srdce a jimž je nějaký Talibán úplně u zadku. Zkrátka a dobře, Peter Berg mě začal konečně pořádně zajímat, Mark Wahlberg se stal definitivně výborným hercem a já hodně lituji, že jsem tuhle delikátní filmařinu nezastihl v kině.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
novy black hawk down sa nekona. i ked pribeh je podla skutocnej udalosti, bergovy sa nepodarilo to najdolezietejsie a to dat nejaky charakter hlavnym postavam aby sme s nimi citili a aby nam na nich zalezalo (u wahlberga sa tusim nedozvieme dokonca vobec nic v prvej polhodine, kde je zvysok jeho tymu predstaveny). co na tom ze akcia je ako sme u berga zvykli viac nez slusna (hlavne pad z kopca je adrenalinova zalezitost), ale vsetko naokolo je pri najlepsom priemerne...
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
5
Wow. Vedle členů Red Wings vypadá Rambo jako totální chudáček, který se zmůže maximálně na skok mezi stromy. To pánové ve vojenském pobíhají po lese i s pěti kulkami v těle a po dvou volných pádech ze skály, kdy zažili tolik ran, že by mohli konkurovat i kariéře Jackieho Chana. Peter Barg je břídil. Poprvé měl šanci dokázat, že dosavadní rezervy jeho filmů vznikly vinou scenáristů. Tentokrát si scénář napsal sám a je to ještě horší. Není to propaganda US Army (v tomhle případě je podobný výkřik stejně nesmyslný, jako u Slz slunce). Je to propagace správných amerických hochů, kteří vždy bojují a umírají pro dobrou věc. A je to škoda, protože finální třetina ve vesnici ukazuje, o čem film mohl skutečně být. O nečernobílé vidině světa, ve které není válčení jen o dvou stranách. Finální titulky jsou dojemné a zajímavé, vizuál filmu je dostatečně špinavý a sem tam potěší syrový záběr. Ale je toho moc. Z reálného příběhu se vinou přepálenosti stala pohádka, která nemůže ani v nejmenším konkurovat klasikám typu Černý jestřáb sestřelen. A Marky Mark je dřevo. Pořádně herecky ploché, jemuž komplexnější postavy zkrátka nikdy nepůjdou k duhu, i když se snaží sebevíc.
  • solidní akce
  • syrový vizuál
  • finální titulky
  • zvrat v poslední třetině
  • přepálenost děje
  • opakující se prostředí
  • toporný Wahlberg
  • průměrný scénář
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Pro skutečné příběhy mám vždycky slabost, takže očekávání byla naplněna, ale ne až po okraj. Začátek mírně nezáživnej, ale není to na škodu, zbytek filmu je pecka a místama i dost drsná. Jen ten konec mi tam nějak nesedí, ale asi to tak bylo. Přestřelka o které to vlastně celé je, je výborně natočená - kamera na jedničku. 80%
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
10
Nemohl jsem si přát lepší start do nového roku po filmové stránce. Nebojím se vyslovit kompliment, jeden z filmů roku. Chladnokrevná atmosféra, která vyzařovala z kulkami prošpikovaných US vojáků Navy SEALs, byla ohromující. Styl jak to bylo všechno točené, a hlavně silný příběh, který mne opravdu dostal, poslal tento film do výšin mého imaginárního žebříčku nejlepších filmů. Wahlberg, Foster, Kitsch a Hirsch, všichni zahráli na oscarové úrovni. Hodně bych se divil, kdyby tento snímek nezabodoval na některých předávaní cen. Po neúspěchu s Battleship si u mne Peter Berg napravil reputaci jak nejlíp mohl. 99%, moc filmů tolik procent ode mně nemá, ale tady to je jednoznačně na místě.