Kosti a skalp

72%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
Přes dvě hodiny táhla nuda,která se stává zajímavou snad až v samém závěrů. Vůbec nechápu co tím chtěl autor říct. Přepálená délka byla vyplněna nudou a prázdnými dialogy,které neměli žádnou hloubku a nikam nevedli. Nebýt závěrečné půl hodinky,tak by to nebylo ani na 50%.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Kosti a skalp ve mě zanechal rozporuplný dojem, první polovina se dá shrnout lovem nuda a čekání, druhá polovina, kde už skupinka v čele se skvělým Kurtem Russellem putuje za záchranou manželky jednoho z členů skupiny a střetává se s tlupou zapomenutých kanibalistických indiánů už má celkem šťávu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
S. Craig Zahler si pro svůj režisérský debut podpořený vlastním scénářem vybral westernové prostředí, avšak s přesahem do hororového žánru. Atmosféra je patřičně dramatická a to i přes pomalé tempo dějového vývoje, které je svým způsobem ku prospěchu věci. Tady nešlo nic uspěchat, neb by to bylo spíše ke škodě. Vlivem současných rychlých filmů tak snímek bude na svém začátku hodně těžko hledat diváka, i když hned prvotní drastickou scénou láká poukazováním na fakt, jak to celé bude vypadat.Ve westernovém žánru jsme už měli kde co. A co kanibaly? Že ne? Tak tímto je to napraveno. Snímek prý vznikl převážně z fanouškovství a vášně režiséra, herců i štábu, takže o zisk ani nikomu nešlo. Snad to ani opravdu moc nevydělalo. Děj neobsahuje žádnou hlavní postavu, i když pozornost vlivem své popularity po divácké stránce strhává Kurt Russel. Každý má své pevné místo v zájmu hýbání dějem. Rapidně nízký rozpočet na výsledku není nijak znát. V tomto případě si to zaslouží uznání. Scénář o čtyřech mužích cestujících přes poušť zachránit skupinku zajatců ze spárů kanibalských domorodců vznikl v roce 2007 a až v roce 2015 se zhmotnil do filmové podoby. Taková dlouhá doba se však vyplatila, hlavně po technické stránce. Výborná výprava podpořená vkusnou kamerou a samozřejmě neoddiskutovatelně dobrými hereckými výkony. Příběh jako takový může jako celek vypadat skromně, ale na takový film plně stačí. Kritika tak může být převážně na stopáž přesahující dvě hodiny, ale proč ne. Danou atmosféru v zájmu dramatického očekávání, co se kdy může stát, to jenom podporuje. Neobvyklý film, ale dobrý film. Western, ve kterém rodokapsový příběh nečekejme. Tohle je zcela něco jiného, takže pozor na to.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Kanibalský horor tomu hodně sedně, exploze násilí nejsou nepatřičné, v jádru to je nakonec ale starý dobrý western ze staré školy před "post" dobou. Spokojenost.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Výborný western s hutným hororovým finále. Ve dvě v noci zážitek, na který se nezapomíná.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
V hlavních rolích excelují Kurt Russel (Věc) a Patrick Wilson (V zajetí démonů, Insidious 2, Hezké vstávání) a film oplývá jednou neskutečně brutální scénou, která se už provařila na youtube a udělala filmu hodně velkou reklamu. tento film s evelmi těžko zařazuje, ne každý ho pochopí a i já ho vnímám spíš jako zajímavost než film, který by se zařadil mezi mé oblíbené.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Neskutečně intenzivní zážitek i napodruhé, atmosféra odlehlého místa mimo civilizaci a jeho strašlivého tajemství na vás dolehne hned v úvodní sekvenci, přičemž s každou přibývající minutou houstne a nabývá i hutných významů. Jsme v tom s postavami, na něž bychom nejradši zařvali, ať do těch skalisek nelezou v tak malém počtu a povolají kavalerii. Když scénu pročísne charakteristické hrdelní dorozumívání divochů, ježí se chlupy i na pleši, a nárazové šoky při nepředvídatelných a nekompromisně provedených útocích nemohou být díky subjektivitě a timingu intenzivnější. Takhle si představuji špičkově efektivní horor, který nepotřebuje komplikovaný děj a šokující odhalení. Stačí „pouze“ opečované postavy (obsazené božími herci v čele s Russellem a Jenkinsem), komunikatovnost, která vždy vyzradí jen tolik, aby navýšila napětí a současně nemátla, a také podnětná kulisa obracející se k exploatačním tradicím i k historickým (tedy pro Američany symptomatickým) významům. Totální splynutí prostoru civilizace a barbarského divošství doluje hororové zlato z pohledu žánru a také podnětnou sebereflexi z perspektivy bílého rasistického muže, jehož zde skvěle zastupuje morálně ambivalentní Matthew Fox. Plus až nezištné zapuštění hlubokých emocí, které jsou v Zahlerově podání jaksi stylizované a ikonické („pozdravuj manželku a já budu pozdravovat tu tvojí“), ale zároveň fakt přirozené a hmatatelné. Láska a ochota obětovat se za druhé je tím, co nás zásadně povyšuje nad barbarství, přičemž v tomto brutálním nepředvídatelném provedení to nevyznívá ani sentimentálně, ani vyloženě zcestně. Stejně jako následující Blok 99 totální autorský poklad. 95 %
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Koncept tohoto filmu byl již z počátku směřován k neúspěchu, jak finančnímu, tak i diváckému. Pro dnešní typ diváka je film až příliš pomalý, ukecaný, málo se tam střílí a je až nechutně dlouhý. Já jsem ale za něj naopak rád, protože to je něco, co v dnešní kinematografii těžko nalezneme a Zahler vyplnil to prázdné místo tímto skvostem. V budoucnu na něj jistě bude nahlíženo jinak a možná i s větším pochopením, pro mě je to ale už teď kvalitní žánrovka, která má skvělý scénář, výborné herce, na poměry dobrou režii a naprosto úchvatnou atmosféru. Zahler se vytáhl a doufám, že mu příště dá někdo trochu větší rozpočet a propagaci, rozhodně si to zaslouží.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
7
ty bezbožné divochy bych nerad potkal
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6
Westerny mám ráda, ale tady ten prý "revizionistický" western byl víc než divný. Napřed naprostá nuda a blbé, nikam nevedoucí dialogy, nesympatičtí hrdinové a údajně prý "půvabné" Samanthy mě jaksi vůbec nebylo líto, pak na velmi pokročilou hodinu hnus a naturalismus opravdu nejvyššího zrna. Lidožraví domorodci byli celkem "vyžraní", takže asi o maso neměli nouzi. :-) Ty jejich holé zadky vidím dodnes. Někdo o tom mluví jako o jedničce ve westernech, hodnotnou, vysoce inteligentní podívanou (jak jinak, když to dávají na ČT2?!), nicméně ve scéně, kdy jeden z nich, snad Arthur nebo jak, hodlá vyříznout zastřelenému indiánovi trubičku z krku, kterou vyluzuje prapodivné zvuky, jsme svědkem mimořádné události, kdy indiánovi se v jedné scéně 3x změní způsob zakrvácení hlavy. Jednou mu teče krev z úst přes tvář, jednou přes krk a jednou úplně chybí krev, která by mu měla vytékat z oka. Hmmm... Musím si dát pozor, abych se na to omylem nechtěla snad dívat ještě někdy jindy. Nestojí to totiž za to!!!