Babička

74%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
Raději mám zpracování z roku 1970, ale ani toto není špatné podívání. Toto je více podobné životu v době, ve které se děj odehrává, slabší je však herecké obsazení a je to celkově obyčejnější. Nostalgická podívaná na dobu, která přála mezilidským vztahům.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
Nemám chuť psát o filmu z roku 1971. Je sice barevný a Jarmila Kurandová je rovněž vynikající babičkou, a Libuška Šafránková je rovněž vynikající Barunkou, ale je to moc "moderně" pojaté. Kdo by viděl jen tento film a nečetl knihu, tak by byl u maturity mimo. Černobílá verze z válečného roku 1940 se drží literární předlohy, šílená Viktorka už žije pouze ve vzpomínkách babičky (Libuše Geprtová mi na ni sice sedí víc než Jiřina Štěpničková, ale režisér Antonín Moskalyk příliš popustil uzdu své fantazii) a kněžna v podání Marie Glázrové je úžasně noblesní. Všechny postavy jakoby vyskočily z knihy Boženy Němcové! Je to klenot české kinematografie. A v době protektorátu to i podle slov mé maminky drželo české lidi ve víře, že jako Češi přežijeme, že bude líp! Vždy, když tento film vidím, neubráním se slzám, protože i Nataša Tanská jako Barunka má oči plné slz. Je to nádherné, hluboké, nelze na ten film zapomenout!
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8
nádherné zpracování krásné knihy jedné z největších žen českých dějin.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Román B.Němcové je zde krásně zpracován v černobílém provedení.Své herectví zde předvedla paní Brzková která hrála tuto hlavní roli již v divadle.
olipetra
olipetra
27 bodů
7.5
Velmi povedené zpracování nejznámějšího románu Boženy Němcové. V roli babičky exceluje skvělá Terezie Brzková! No a ty uhrančivé oči Gustava Nezvala, hned bych jim podlehla :-) Navíc se v roli bláznivé Viktorky přesvědčivě předvedla Jiřina Štěpničková. Prostě a jednoduše, tento film by měl patřit k povinné "filmové" četbě!
maduska
24 bodů
8.5
Tento film je podle mě lepším zpracováním. Více koresponduje s knihou. Doporučuji. Vyzdvihuji také Jiřinu Štěpničkovou jako Viktorku.
Jana71
21 bodů
8
Překrásný film. Asi jsem v tomhle staromódní, ale vždycky mi budou černobílé filmy blíže než ty nové, nejlépe zpracované v Hollywoodu. Má to v sobě opravdovost a upřímnost a příběh Babičky od Boženy Němcové mi vzdycky zůstane zafixovany jako národní klenot.