Test

66%
Test

James Clayton možná nemá povahu typického uchazeče o práci v CIA, ale je bezesporu jedním z nejchytřejších promujících studentů v celé zemi - přesně takovým člověkem, jakého Walter Burke ve vládní agentuře potřebuje. James považuje práci v CIA za zajímavou alternativu k obyčejnému životu. Než se ale stane plnohodnotným zaměstnancem, musí projít tajným výcvikovým střediskem, ve kterém se nováčci mění v ostřílené veterány. Zatímco jej Burke učí pravidla hry a Jamesovo postavení v CIA rychle stoupá, zaplete se se svou kolegyní z řad nováčků Laylou. Právě v okamžiku, kdy začne mít pochybnosti ohledně své role v agentuře a přestane se mu líbit hra na kočku a myš, kterou se svým instruktorem svádí, svěří mu Burke speciální úkol - najít v organizaci špiona. Se stoupajícím napětím a blížícím se vyvrcholením celého příběhu začíná být jasné, že stará přísloví CIA - "nedůvěřuj nikomu" a "nic není, jak se zdá" - rozhodně nelžou.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Příběh snímku z krapet temnější atmosférou sleduje počínání tak trochu frajírka v tréningovém programu CIA. Nic není takové jak se zdá a tak složitosti veškerých vnitřních myšlenek a následných činů hlavního hrdiny není nikdy bez určitých následků. Dějství se velice věrně drží své dějové linky a nikdy nepokulhává za svým přirozeným tempem. Atmosféra zpočátku klidná se postupně vyobrazuje do přesvědčení, že do něčeho podobného by asi málo kdo měl odvahu jít. První polovina snímku tedy zobrazuje ukázky toho, čím si rekruti musí projít a druhá polovina, kde začínají plnit své úkoly, se už dostává do akčnější podoby, kdy si ani divák není jistý co se právě v danou chvílí děje. Scénáristé Kurt Wimmer a Mitch Glazer stále sledují hlavní postavu Jamese Claytona a nenechají řádně rozvinou vedlejší dějství, byť snaha každou chvilkou je. Dvojice Colin Farrell a Al Pacino tu vyobrazili své postavy naplno a byť ani jeden svým výkonem již nemá snad čím překvapit, vytvořili skvělou podívanou na poli thrilleru a dramatu. Finále je však přeci jen ohromnou podivností a tak vzniká otázka, proč to vlastně skončilo tak, jak to skončilo. Každopádně se jedná o film mající tendenci upoutat pozornost a vytvořit tak skvělý filmový zážitek.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Už to nejsou tak pevné 4 hvězdy jako kdysi, ale mám tuhle variaci na Fincherovu Hru pořád hodně rád. Dvojka Farrell, Pacino dost dobrá. Zvratů je tady možná až moc a závěr mě trochu zklamal, ale jinak (hlavně teda první půlka) paráda.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
6
Velice slušný a opravdu chytrý vzorek současného technothrilleru, který nemá po herecké, tematické a vizuální stránce naprosto žádný faktický problém. Scénář se však v honbě za co nejšokujícím závěrem v poslední třetině trochu rozpadá do několika mini kontrasituací a zápletek, které bohužel s každým novým pořadovým číslem ztrácejí na efektivnosti a tím pádem - na zábavnosti.

Dodatečné informace

Původní název:
The Recruit (více)
  • USA Test
  • USA The Recruit
  • USA Farma
Premiéra v ČR:
13. 3. 2003
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
46 mil. USD
Tržby:
101,19 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch