Kód Navajo

71%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Podle mne John Woo opět dokázal svůj talent a natočil výborný válečný snímek,který v sobě skrývá zajímavý příběh točící se kolem indiánského kmene Navajů. Příběhově trochu patetické,ale v daném příběhu to bylo potřeba. Bojové a válečné scény byly originální a výborně nasnímané. Pro někoho možná slabší Woo,ale já jsem spokojený.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Moc pěkný válečný snímek, který si ještě trošku zachovává nádech akčních, či válečných snímku devadesátých let. Spousta kulek, krve a dlouho nesmrtelným dojmem působící hlavní hrdina, kterého ztvárňuje Nicolas Cage. Po vizuální a technické stránce perfektní podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Jako sedmý americký snímek si král akčního filmu John Woo vybral téma z dob druhé světové války a připomněl tak významnou roli indiánského kmene Navahů a jejich jazyka v americké námořní pěchotě, známé jako Windtalkers, v boji proti japonskému nepříteli. Vznikl tak kód Navajo a co si budeme povídat, kam se hrabe německý šifrovací stroj Enigma. Příběh sleduje amerického vojáka Joe Enderse, který dostal za úkol chránit vojensky vyškoleného radiotelegrafistu Navažského Bena Yahzee. Zpočátku se Joe na Bena dívá nedůvěřivě, ostatně jako ostatní, takže slovo si vezme i starý dobrý rasismus, ale postupem času k němu pomalu nachází cestu. O nic jiného tady v podstatě ani nejde. Snímek názorně ukazuje, jak se Kód Najava používal během válečné vřavy a to je všechno. Jednodušší to už snad být ani nemohlo. Válečné scény v režii Johna Woo jsou neobvyklé, takže se na něco takového poměrně dlouho zvyká. Je to dáno i vlivem subjektivní kamery, která byla takto ve válečném filmu použita snad poprvé. I když záběry z pohledu vojáka měly určité kouzlo už ve snímku ´Tenká červená linie´ (1998). Na první pohled vypadá bojiště jako neskutečný zmatek, ale John tím chtěl jen naznačit, že životnost obyčejného vojáka je v takové situaci skutečně jen pár vteřin, maximálně minut. Kdo přežije, doslova a do písmene se podruhé narodí. A to není všem dnům konec. Moralita samozřejmě na samém konci nechybí, ale po emoční stránce to moc nezabírá. John Woo jako obvykle udělal kus své efektní práce, ale špatný scénář mu zavděk moc nepřidal. Naopak mu to spíš uškodilo, i když čert ví, jestli to nebylo dáno také vlivem odkladu uvedení snímku kvůli události 11. září. Buď jak buď. Zpracováním je to válečný snímek neobvyklý, ale mezi nepovedené by se řadit nemusel. Potřebuje jen svůj čas.
Fingon
16 886 bodů
6
Zklamání. Cage je jeden z mých oblíbenců, ale zkrátka je to válečný film a stojí za tím John Woo. Takže to zklamání vlastně ani není tak neopodstatnělé.
hroufie
1 416 bodů
8
Pro mě klasický válečný film, který si na nic nehraje.