Atalanta

72%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Klasické dílo francouzské kinematografie - opus magnum Jeana Viga, jednoho z největších talentů poválečné éry, který v roce 1934 zemřel na tuberkulózu v pouhých devětadvaceti letech. To ovlivnilo i závěrečnou podobu Atalanty, kterou produkce Gaumontu po jeho smrti přestříhala a zkrátila, pak teprve byla uvedena do kin. Vigova filmografie je kratičká - pouze dva dokumentární a dva celovečerní filmy; přesto inspiroval velkou část tvůrců o tři desetiletí mladší francouzské nové vlny. Ověřená autorská kopie původního střihu režiséra Viga byla objevena až v roce 1989.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
5
Za mě trošku přeceňovaný film a k jeho glorifikaci jistě dopomáhá smutný osud mladého režiséra Jeana Viga. Atalanta je obyčejný příběh novomanželů, kteří mají každý své představy o životě.. k tomu dvojice v posádce. Je to stará lodní roadmovie s prvky romantického filmu. I dnes se na to podívat dá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Chápu. Umřel mladej, uměl docela točit... co takhle si trochu zahypovat! Vigo filmu jistě rozuměl a byl by z něj nejspíš velký filmař. Ale "byl by". Jako že "až někdy později". Je tu pár velmi zajímavých nápadů, které zaujmou. Jako celek mě to ale nechalo chladným.
Fingon
16 886 bodů
8
70%. Musím bohužel říct, že zklamání. Když jsem před časem shlédl Trojku z mravů (pouze fracouzsky), zanechalo to ve mně mnohem silnější dojem. Nelze popřít, že je Atalanta natočena zajímavě, na svou dobu tedy rozhodně. Bohužel příběh je celkem nezajímavý a zmínit se musím i o svém znechucení z týrání lodních koček i "slabších" obyvatel lodi.
Dr.film_
Dr.film_
184 bodů
6
Vigovo pozorování objektů a neokoukaná volba úhlů kamery, si zachovávají svou kvalitu i v dnešní době a režisérovo předčasné úmrtí nás nejspíše připravilo o celou řadu výjimečných filmů (Jean Vigo osm měsíců po natáčení ve svých devětadvaceti letech zemřel na tuberkulózu). Atlanta má skvělé prvky autorského rozvíjejícího se talentu, ale její hluchá místa a občas i nelogické chování postav nakonec tento režijní debut zařazují do lepšího průměru.