Vlak dětství a naděje

86%
Vlak dětství a naděje
Plakát traileru

"Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!" Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější - domov. A tak donuceni opustit domovinu v severomoravském pohraničí, odjíždějí hrdinové seriálu posledním vlakem z Frývaldova, vlakem, pro nějž už není návratu. Šestidílný seriál Vlak dětství a naděje podle románů Věry Sládkové Poslední vlak z Frývaldova a Pluky zla natočil v roce 1984 režisér Karel Kachyňa. Příběhy viděné očima citlivé dívky, která je zároveň jejich vypravěčkou, zachycují jedno z nejtěžších období v naší historii. Přesto se seriál nevyhýbá situacím komickým, až groteskním a před námi vyvstává poněkud neobvyklý, nepatetický, a o to humánnější obraz lidského hrdinství, které jedinečně ztvárnili Helena Růžičková a Stanislav Zindulka, spolu s oběma představitelkami Věrky, malou Žanetou Fuchsovou a Terezou Brodskou.





Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Nezapomenutelný depresivně veselý seriál se stejně nezapomenutelnou Helenou Růžičkovou, která hraje neuvěřitelně lidskou postavu s pořádným fortelem. V na první pohled nesourodě dvojici se Stanislavem Zindulkou nakonec splyne v jedno tělo a film působí velmi přirozeně. Mladá Žaneta Tomášková zahrála svůj dětský standard.. téma je samo o sobě velmi silné. Klenot naší seriálové tvorby.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
"Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!" Rozhodně jeden z našich nejvydařenějších seriálů, protknutý lidskostí od začátku do konce. Karel Kachyňa zrežíroval tento válečný seriál velice precizně a citlivě. Stanislav Zindulka s Helenou Růžičkovou předvádějí opravdový herecký koncert. Zvláště Helena Růžičková, která do té doby byla obsazována jen do komických postav, dokázala, že je i charakterní herečkou. Lidé se na tento seriál budou dívat i po další generace, což už bohužel u drtivé většiny dnešní televizní produkce nelze říci.
Pas
Pas
6 225 bodů
8
Poslední vlak z Frývaldova (dnes Jeseník) či Malý muž a velká žena."Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!" Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější - domov. Dnes už toto vyobrazení historických faktů není příliš v kurzu,spíš je potřeba točit o tom jak zlí Češi vyháněli laskavé Němce. Proto není na škodu oprášit domácí archív a připomenout si i tento seriál. Veřejnoprávní tv nám ho jen tak nenábidne.

Dodatečné informace

Původní název:
Vlak dětství a naděje (více)
  • Československo Vlak dětství a naděje
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup