Solaris

66%
Solaris

Příběh, který se odehrává někdy v budoucnosti, začíná okamžikem, kdy je dr. Chris Kelvin požádán, aby vyšetřil nevysvětlitelné chování skupinky vědců na palubě orbitální stanice Prometheus, která přerušila veškerou komunikaci se Zemí. Kelvin se vydá na cestu poté, co spatří na videozáznamu svého blízkého přítele Gibariana, velitele výpravy, žádajícího Kelvina o pomoc z důvodů, které je Gibarian neochoten - možná neschopen - vysvětlit. Kelvin, vědom si toho, že jeho názor rozhodne o osudu vesmírné stanice, je po svém příletu na Prometheus v šoku: Gibarian spáchal sebevraždu a dva zbývající vědečtí pracovníci vykazují známky extrémního stresu a paranoii...




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Solaris má skvělou myšlenku (ovšem doslova přejatou) a perfektní atmosféru. To mu rozhodně nebudu upírat. Bohužel ale tato mystická a až nadpřirozená cesta, která by se dala přirovnat k 2001, není rozvinuta natolik, aby dala filmu vyniknout. Soderbergh se soustředí na vše kolem, ale uniká mu jemná podstata toho všeho a k závěru kráčí monotónně a bez nápadů k cíli, který většina zájemnců už musela vidět v originále. Vše bylo řečeno už v Tarkovského verzi, což dělá toto Solaris naprosto zbytečným filmem.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Přímo na solar. V tom špatném slova smyslu. Knížku jsem četl tak 15 let zpátky a moc dobře si pamatuju, jak mě ta atmosféra na lodi přejela. Ale co bylo ksakru tohle - to ví asi jen Soderbergh. Tomu filmu chybí vše co má Lemova předloha.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Dobrej námět a myšlenku Lemovi knihy schazuje fakt, ze adaptovanej scenar je dost slabe napsanej. A taky to moc dobre nevypada. Efekty, kulisy i statická kamera dělají velmi nízkorozpočtový dojem.


Dodatečné informace

Původní název:
Solaris (více)
  • USA Solaris
  • USA Солярис
Premiéra v ČR:
20. 2. 2003
Země původu:
USA
Rozpočet:
47 mil. USD
Tržby:
30 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné