Star Trek V: Nejzazší hranice

57%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
6
Páté pokračování posádky lodi Enterprise mě zatím bavilo nejméně, dlouho jsem váhal mezi padesáti a šedesáti procenty. Průměrné hodnocení by však bylo nespravedlivé. Příběh vyzdvihuje přátelství hlavní trojice na úkor dobrodružství a akce. Hledání jakéhosi boha, smíření s Klingony. Ujde to.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
5.5
Smolný filmový díl, i když tomu mnozí předpokládali úspěch. Režie se ujal sám William Shatner, který jinak hrál postavu Kirka, a který se svým přičiněním vrátil k duchu původního seriálu, což fanoušci bohužel ve většině nerozdýchali. Humorná stránka některých odvětví v předchozích snímcích tak byla pryč. William Shatner se tak jakoby od předešlých vymanil a odvyprávěl tak svůj vlastní příběh. A se zlou se potázal. A nejen u diváků v kinech. Problémy nastaly už během natáčení, a jak je známo, když se objeví problémy, které navíc způsobí překročení rozpočtu, což je obzvlášť u takového žánru vidět na vizuálních efektech, radost z nadšení prostě spadne jak těžký balvan. I při dnešním pohledu, do celé série jako by to stále nepatřilo, ale jako samostatný film by zase až tak nevadil. A to i přesto, že se ve sci-fi žánru, jako je právě Star Trek, polemizuje s myšlenkou o hledání Boha. Filosofické otázky, jako třeba, co je vlastně Bůh, si opatrně hrají s teorií o nekonečnosti vesmíru. Problematika se nakonec ukáže tak složitá, že se ve finále odkáže na obyčejné, klidné a hlavně bezstarostné posezení u táboráku s přáteli v prostředí nám všem dobře známém. William Shatter měl tak v úmyslu odvyprávět příběh zkoumající základy naší kultury, což svým způsobem udělal, ale nucený humor kazí vážnost, což výsledku dosti škodí. Brát námět vážně a zároveň se u toho nuceně smát prostě dohromady nejde. Zase až tak strašný startrekovský filmový díl to však také není. Alespoň výsledný průměr vše zachraňuje, když už nic.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Scéna s lezením na horu je svou celkovou špatností kouzelná, ale to jen stěží vynahradí celkovou nedostatečnost Shatnerovy režie. Navíc jsem nějak tak vždy chápal, že posádka Enterprise už se navzájem spřátelila, nemuselo by to tedy být demonstrováno v dlouhých dialozích bez děje. Jediné, co filmu zbývá, je sebeshazující humor, to je ale chabá z nouze ctnost. A na konci, kdy přichází epika, se už nedaří vzbudit zájem. V řadě Star Trek filmů, které jsou povětšinou chytré, je prvoplánovost a nedomyšlenost tohohle zarážející.
Fingon
16 886 bodů
6
Pátý startrekovský film se mi nikdy moc nelíbil, ale po dnešním shlédnutí musím přiznat, že zas tak špatný není - ale ani dobrý. Kombinuje v sobě několik různých typů filmu a to je docela problém. Kirkova posedlost extrémními sporty nás zavádí do Yosemitského parku, kde si šplhá vesele a bez ukotovení po horách (Tom Cruise v Mission Impossible 2 se po něm vesele opičí), dočkáme se táboráčku a zpívání notorické písně Row, row..., a to jak na začátku, tak i na konci filmu. Padouch pro tentokrát není příliš krvelačný a nebýt toho, že je posedlý svou vizí, kvůli které se nerozpakuje spáchat sedmnáct přečinů proti smlouvě o neutrální zóně, byl by vlastně docela fajn. Klingoni sice vyhrožují a dokonce jen tak ze srandy rozstřílejí starou pozemskou sondu Voyager (I nebo II, k šestce z prvního dílu se už tenhle program nedostal), ale žádné jiné bitvy se nedočkáme, což je první závažný problém. Konečně se nám tu objevují i Romulané (jedna vcelku sexy kočka s několika štěky) a pár povinných vět se pronese i v té klingonštině, ale není to ono. Nová Enterprise je napůl nefunkční, což přináší pár komických a ještě více trapných situací, ve druhé části filmu se Star trek změní ve Star wars a nakonec i v rádobyfilozofické plky, které naštěstí už tak béčkově nepůsobí. Na závěr se dočkáme i toho Jehovy a po jeho zničení následuje přátelská párty čtyř zúčastněných ras. Kdybych to neviděl, o nic nepřijdu. Poznámka na závěr: dle posledních výzkumů leží v centru galaxie černá díra (a asi i v centrech těch ostatních), takže letět tam by bylo ještě šílenější než tady.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Velice slabé technické provedení a nenápaditá režie jsou těžkými břemeny, které tento film příliš zdatně netáhne. Celkově to navíc působí hrozně netrekovsky... zase ale na druhou stranu je to, hned po Spaceballs, moje nejoblíbenější sci-fi parodie...
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Další díl filmu s původní posádkou, kde se Spock setká se svým odpadlickým vulkánským bratrem, který zahodil logiku a vydal se hledat do středu galaxie rajskou planetu a Všemohoucího. A sotva ho našel, tak ho Kirk oddělal paprskometem. A pak si kluci ušatý i neušatý zapěli u táboráku a zase bylo ve Federaci na chvíli fajn...
jvempire
jvempire
1 208 bodů
6.5
Asi nejslabší film s původní posádkou. Zajímavý ale nevyužitý námět.
Tomas.Abi
Tomas.Abi
706 bodů
4
Slabý a plytký příběh, že jsem měl problém si vybavit, zda jsem tento film vůbec viděl. Po pár minutách trápení a dolování v šedé kůře mozkové se jsi vzpomněl, že ano a uvědomil si i to, proč si film ani nepamatuji. Kdyby nevznikl, o nic by nás neochudil, kromě času stráveného jeho sledováním.