Princezna Mononoke

84%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Moc pěkná pohádka, je to Japonské, takže to samozřejmě musíte brát s nadhledem. Japanimace jsou zkrátka jedinečné a když se povede příběh, tak to stojí za to. Fantasy s moderním poselstvím, hlavně s na to ale krásně kouká a film jsem dal "na jeden nádech" a o to jde..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Jedno z mých prvních anime. Rád bych mu dal plný počet. Za tu fantasii, za tu atmosféru. Někdy mi ale přišlo, že se celý snímek až fanaticky snaží dát nám svoje poselství a právě to ho mírně sráží. Pořád je to ale velkolepá podívaná, která v žebříčcích nejlepších filmů působí jako čerstvý vánek a "něco jiného". Díky i za to.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Vlastně tomu ani nemám moc co vytýkat. Ať už je to úžasný mýtický příběh, hudební doprovod nebo ta ohromně poutavá výprava, jakou si u jiných animáků nedovedu vůbec představit. Problém je prostě v tom, že celá zápletka, jakkoli brilantně rozvedená a nápaditá, mě nedokázala účinně strhnout a donutit mě dvě hodiny bez hnutí prosedět před monitorem. Takže všechno OK, bavil jsem se a užíval si netradiční dobrodružnou podívanou, ale vrcholné americké animáky se mi stále zamlouvají mnohem víc..
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Úžasná práce, ve které jde všechno chválit a naprosto nic kritizovat. Jen mi tam chybí ten jeden prvek, který by to katapultoval do kolonky "výjimečné" a paradoxně to není poselství, struktura, nebo překvapení (vše na svém místě), ale uchopitelnější celistvost. Neříkám, že to je špatné (viz hodnocení), však navzdory tomu, jak je ten film svým způsobem geniální, mohl by být "geniálnější". Sice to není výtka úplně na místě, ale zrovna poutavý svět takového ražení by si status "geniality" zasloužil. Bohužel v tomto případě mu do toho pár krůčků schází.
Floridsky
4 376 bodů
8
Tématy nejblíže Naušice. Filozofie, ekologie, temný fantasy svět - nejdospělejší Miyazaki. Bohužel, délka je fakt přepal a podráží nohy tak dokonalé podívané.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
10
Miyazakiho si jako režiséra velmi vážím a jeho filmová tvorba SILNĚ zasáhla i mě.PRINCEZNA MONONOKE je "asi" nejlepší animovaný film všech dob.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Mononoke je krásné mýtické převyprávění japonských dějin, mýtů a bájí. Možná jsem se už někdy svěřil, že nemám japonské animáče příliš v oblibě, každopádně toto je velká vyjímka. Mononoke jsem už viděl mnohokrát jako malý kluk, pamatuju si jen nějaké malé útržky, ale vím, že jsem dřívě Mononoke viděl, ale nezanechal ve mně příliš pozitivní pocit. Ty démoni a ta hnusota kolem nich mě dříve děsila a mám-li být upřímný tak mě to děsilo i teď. Ale musím, tedy říct, že když jsem měl všech pět pohromadě, tak jsem byl nadšen. Do Ašitakového myšlení a jeho těla jsem se dokázal i vcítit, cítit tu jeho bolest, prožívat to dobrodružství. Musím také podotknout, že film je doplněn překrásnými kombinacemi hudby a také barev. Na závěr musím napsat, že film ve mně asi navždy zanechá strach a děsivost z příběhu, ale bylo to krásné.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7
Princezna Mononoke se dost liší od ostatních animáků studia Ghibli: je dlouhá, krvavá a méně idylická, prostě pro starší. Na druhou stranu vztah hlavních postav mi připadá prvoplánový a celkově mě sledování unavovalo. Znova si to pravděpodobně nepustím, nicméně soundtrack si poslechnu ráda, je nádherný. 70 %
Evah
Evah
2 113 bodů
9
Moc pěkný film, místy tedy až překvapivě hodně brutální, krvavý. Čekala jsem, že se bude jednat téměř o pohádku, ale líbilo se mi to i tak. Příběh poučný, souboj přírody a pokroku/lidí. Filmy tohoto režiséra jsou obecně dost dobré a zklamaná rozhodně nejsem ani tentokrát.
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
10
Film s duší. A jakou... Zrovna dnes v divadle jsme se s kolegou nostalgicky rozplývali nad tím, jaký nádherný klenot tenhle film je. A to nejen kvůli překrásné animaci, ale taktéž kvůli výborně postavenému příběhu, skvěle napsaných postav a nesmírně bravurní režií, kterou doplňuje fantastická hudba od Hisaišiho, která je taktéž prioritním zdrojem jedinečné atmošky. Snímek s sebou navíc přináší velice závažné poselství o globálním problému ničení přírody, za což si autoři právem zaslouží vybarvit si "modré okénko života". Společně s Princem Egyptským můj nejmilovanější animák. Hrdinský příběh o boji, lásce, pochopení a tolerance. Holt jsem se nechal očarovat, ale tak co, nestěžuju si. Princ Ashitaka je navíc dost pravděpodobně nejlepším animovaným hrdinou všech dob (a to nejen z důvodu, že chce vidět "svět očima nezastíněnýma nenávistí".). Ashitaka for president! Pokud nemáte rádi anime z oněch důvodů, že tam mají postavy mega velké oči, otřepané, furt se opakující reakce, mega obrovské kapičky potu, zcela bílé oči z nasrání, stříkající krev z nosu z překvapení atd., vězte, že zde nenajdete ani jedno. Tohle je ze žánru první liga, kterou by byl hřích si nechat ujít.