Jen Bůh odpouští

56%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Pro mnohé velmi těžkopádný snímek s enormně pomalým tempem vyprávění, avšak s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet. A to doslova. Příběh o pomstě a odpuštění s takovým pochmurným tónem snad ještě uveden nebyl. Syrová dominantnost vede celou dějovou linku přes artové rozhraní, ale nebojí se brutálního násilí a mučivého aspektu. Příjemné melodické karaoke popěvky už jen symbolizují přirozenou nevinnost. Uměleckou hodnotou zde ztvárněnou je hlavně minimální počet vyřčených slov. Tady se opravdu mluví jen když musí, takže hloubku vyprávění dodává hlavně mistrovská obrazová stránka věci. Divák  zde musí být  na pozoru a opravdu sledovat všechny aspekty děje, jinak se vtom velmi rychle ztratí a nebude vědět která bije. Rozhodně to není snímek pro každého. Divák očekávající rychlé tempo a hlavně svižnou akci bude mít s tímto snímkem nemalý problém.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Musím si rozmyslet, jestli to bylo míněno jako humor, nebo jako filosofování. Pokud humor, tak za čtyři. Pokud filosofování, tak mnohem, mnohem méně. Vlastně je to prodloužená verze tohohle http://www.youtube.com/watch?v=X21mJh6j9i4. / S rozmyslem a dosavadními zkušenostmi s Refnem (Drive, Bronson, Valhala) docházím k názoru, že záměrně ten film směšný rozhodně není. Pak se nabízí otázka, jak ohodnotit film, kterým jsem se královsky bavil, ale to proto, že je bizarním způsobem špatný. Protože Refn není Ed Wood, nejspíš to vypadá spíš na nižší hodnocení.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Refn zkouší, co divák ještě vydrží. Kdyby nepřiletěla KS Thomas, tak ve filmu snad padne všehovšudy jen 5 vět. Jinak první půle ještě docela v pohodě - pořád tak nějak ve mně udržovala zvědavost, co bude dál a navíc ta kamera a tajuplné pohledy ještě nenudily, ošem druhou půlku jsem už celkem odzíval. 4.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Jak už asi chápete, budete se muset rozhodnout, zda se přidáte na stranu těch, kteří filmu dali v Cannes na konci standing ovation nebo k těm, kteří na stejné projekci nahlas bučeli. Rozhodně od filmu nečekejte žádný další Drive, ale pokud jste viděli od Refna více filmů, třeba jeho trilogii Pusher, Bronsona nebo Valhalla Rising, tak zkuste na vlastní nebezpečí i tento snímek. Intuice mi říká, že tento film bude mít mnohem vyšší hodnocení až za pár let.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Takto zajímavej film jsem dlouho neviděl. Ne že bych se během filmu ztrácel, ale nějak jsem furt hledal větší pointu v tom jaký mají všichni dlooooouhý a vážný pohledy (vzpoměl jsem si na Tenkrát na západě), kamera samozřejmě výborná. Ryan Gosling byl tak vážnej až to nebylo přirozený, ale snažil se, vo tom žádná.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
8
Refn je pro mě oficiálně největší magor roku! Tohle nemůže natočit normální člověk. Místo toho aby natočil hollywoodskej trhák, tak natočí takovýhle film, který je jasným propadákem a nikdy se nemůže dostat do kladných čísel. Já nevím proč, ale film se mi příšerně líbil, když jsem vešel do kina tak jsem věděl, že nemůžu čekat nějakou akci. Upřímně, když jsem slyšel od pár debílků před kinem, že to je sračka, že tam nebyla žádná akce, tak jsem jim měl sto chutí říct, že jsou asi úplně vypatlaný, když od tohohle čekají akci, honičky atd... To měli jít na Rychle a zběsile. Ale to není zadarmo že? To byl asi ten problém...... Ryan za celý film řekne 3 smysluplný věty a zbytek záběrů jen kouká do kamery nebo vykřikne jedno, dvě slova. Takovýhle filmy mě strašně sraly a normálně bych to hned vypínal, ale tady mě to prostě chytlo už od začátku. Nejlepší části byli ty brutální. Mučeníčko toho chlápka v restauraci bylo naprosto famózní a docela nekoukatelný, teda pokud jste nějaká slabší osoba, co nemá ráda násilí ve filmech. Tenhle film vážně nejde moc dobře pochopit. Neřeší se tam, proč kdo koho zabil, hlavně začátek na vás vletí ani nevíte jak. Prostě jen tak z prdele někdo zabije šlapku. A už to jede. Jsou to obrazové a hudební orgie a Refn je vážně magor, který si dělá filmy pro radost a tak, jak se líbí jemu a né všem okolo. Tenhle film se nikdy nedostane do červené barvy, je až moc jiný než všechny ostatní filmy. Za mě luxusní film 80%
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
Gosling dá facku šlapce *střih* Gosling čumí 40 sekund do zrcadla *střih* Thajský pikolík, ze kterého se stal mafiánský šéf, za zvuku thajského Duft Thai, vtlouká do ruk a očních bulv ukrajinského píčuse, ostnaté jehly na maso *střih* Gosling se probral z mikrospánku, a jde si umýt ruce *střih* z kohotkou místo vody, teče červená mrdka *střih* Gosling se opět koukne do zrcadla, a bez známky emocí, zůstává pořád nehybně stát *střih* Sumo zápasník papá knedlíčky *střih* kamera pomalu nasnímává, v odrazu červených neonových světel, malého smrada, kterému každé oko civí jiným směrem, a před jeho očima, rozčtvrtí katanou svou oběť *střih* Děda zpívá karaoke v thajským bordelu, a tak pořád dokola.. jo, to bude zábava! Jak vám zpozdálí už napovídám, Gosling tu je hodně velká kecka, Refn opět zvolává "tenhle film bude pecka!". Asijský maso kombinátum ve stylu Refna, (měl bych sice desítky vtipů na jeho účet, ale to bych se z minulých komentářů mírně opakoval), prošlo hodně velkou hygienickou spotřebou, protože Refn se pořád nedokáže rozhodnout, jak chce točit filmy. Jestli umělecky teplé, či umělecky nekoukatelné a nudné. Herci nehrají, Gosling Negoslinguje, režisér nerežíruje, tak co je pořád s tebou špatně, Nikolasi? A co je hodně zajimavé, že si tu všichni na sebe mluví anglicky a thajsky, a i přesto si rozumí. Dám dvě, protože jsem se výjimečně u toho nenudil, a tímhle svoji refnovskou archaickou pouť uzavírám, a jdu si asi vypíchat ušní bubínky! Těším se, odkud si Cestu kolem světa opět Refn dotáhne! Přeju si Islandskýho Drivera 2, Slovinského Dealera 4, a chci to do úterka na stole! No, a teď otázka, komu se bude tenhle film líbit? Ale jo, pár gayů se najde..
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
4
Velmi deprimující film. Refnův styl natáčení se nedá popřít. Ale bohužel, to co se povedlo u filmu Drive, se zde nepovedlo. Ryan Gosling byl až moc tichý a i pasivní, emoce projevoval až moc málo a celé to bylo takové mdlé. Zopakovat úspěch se nepodařilo. Připadalo mi to až jako naivní snaha, udělat dobrý snímek prakticky z ničeho. Nevidím jediné pozitivum, které bych mohl vyzdvihnout. Příběh prakticky o ničem, žádné emoce, žádná akce a k tomu "záporák" se zlomeným mečem, který se brzy stane pěveckou superstar Bangkoku. Takhle teda ne!
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
9.5
V hypnoticky temné atmosféře, v tajuplných obrazcích, démonické hudbě a ve spoustě nezodpovězených dějových kličkách se Nicolas Refn tímto filmem velmi přibližuje k Davidu Lynchovi. ONLY GOD FORGIVES obsahuje temnou MULHOLLAND DRIVE stránku. David Lynch má ale ve své formě a námětové invenci navrch. Před psaním komentáře se snažím vyjádřit všechny důležité momenty, které se mi zaryly do paměti, v ONLY GOD FORGIVES je takových momentů spousta a některé momenty nejdou plně vyjádřit. Mám rád, když filmový tvůrci zobrazují svůj vnitřní svět jako malíři, nebo skladatelé a Nicolas Refn je jeden z nich. Závěrečná scéna ze zpomaleného záběru mačety, která směřuje na ruce Goslinga je nezapomenutelná (při téhle scéně jsem nedýchal). Hudební démonický motiv v závěrečných titulcích bude ve mně rezonovat navždy. *********** Nicolas Refn vytvořil cestu, kterou jste v minulosti nikdy neviděli, a filmu dává jiný rozměr.
harry456
harry456
2 437 bodů
5
Refn svěží, Gosling trochu mimo. Scénář sice nijak originální (Kill Bill 3?!), ale hodně vyzvedává tenhle podivný neonově zářící film režisérova představivost a dovednost, skvělá kamera a úchvatný vizuál (ty temné červenočerné chodby jsou boží!). Refn navíc opět pěkně vykresluje město ve kterém se film odehrává (Drive- L.A.__ Only God Forgives - Bangkok) a nechává svou hlavní hvězdu čumět doblba a prohlížet si ruce. Jako doplňovačka je Thajský Kat spravedlnosti a Kristin Scott Thomas která skvěle zahrála postavu s označením Matka/Mrcha/MILFka (trojtý emko!). A ano napíšu to: Líbilo se mi to víc jak Drive. 60%