V zajetí démonů

82%

Komentáře a recenze 80

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
9
Po Insidious opět trefa do černého!. Wan prostě své řemeslo umí a v této hororové lahůdce to znovu dokázal. Film založený na "skutečných" událostech,který odkrývá snad jeden z nejděsivějších případu co kdy Ed a Loraine Warrenovi řešili. Člověk si říká jestli má tohle aspoň sebemenší reálný základ,tak jsou ti Warrenovi normální? Kdo by chtěl dělat takovou práci? Já myslím,že nikdo. Ale zpět k filmu. Wan skvěle buduje atmosféru podloženou skřípěním houslím a záběry kamer,které scénu zabírají z těch nepříjemnějších pozic. Filmu se nedá vůbec nic vytknout. Na minutu přesně načasované lekačky a ideálně vybraná ústřední dvojce v podobě Very Farmiga a Patricka Wilsona. Děsivé a dokonalé 90%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Snímek v podstatě spojuje dvě velice známé dějové linky do sebe a tím je motiv strašidelného domu a vymítání ďábla. A nedopadlo to zle. Sice je to už po všech těch filmových zpracováních značně předvídatelné, ale proč si tím kazit zážitek. Prostě vypnout a myslet je na toto. Dějství se rozběhne nevinně a po seznámení všech patřičných postav se začne atmosféra pomalu zahušťovat a dramaticky zatemňovat, až se dočkáme nervydrásajícího finále, které pochopitelně skončí tak, jak skončit má. Příběh sleduje paranormální vyšetřovatele a oběti, čímž dosáhne úroveň intenzity a děsivosti. Snímek je na velmi vysoké úrovni a nelze tomu nic upřít. Takže zhasnout všechna světla, naprostý klid a zapnout Play. Do rozsvícení lampičky dávám dvacet minut.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Zajímalo vás, jak by vypadalo Paranormal Activity, kdyby nešlo o found footage? Nezajímalo? No... stejně to máte šanci zjistit. Čekal jsem docela hodně vzhledem k zahraničnímu přijetí a první třetina se mi velmi zamlouvala. Bohužel se to jaksi nikam nevyvine a závěr je dějově vyloženě nedostatečný. Chápu, že vymyslet v hororu něco nového je takřka nemožné a originalita už se projevuje výhradně prací se známými schématy. S tím nemám problém, ale ani na téhle úrovni nenabízí V zajetí démonů cokoliv zajímavého nad rámec řemeslného zvládnutí jednotlivých scén. Scenáristická lenost zachází tak daleko, že když v jedné místnosti pět lidí vymýtá démona, ve vedlejší je hrobové ticho a může se v ní odehrávat současně něco jiného - tímhle film obecně hodně trpí a bije to do očí natolik, že nejspíš musí jít o záměrné narušení logiky. Stejně tak všechny postavy se chovají velmi hloupě, někdy až surreálně nesmyslně (bouchání na zdi místo úprku do sklepa, aby byl čas na strašidelnou scénu). Až by v tom člověk hledal záměr. Řemeslně zručné lekačky, když nejsou nabaleny na zajímavou záminku ke strachu, mě moc neohromují. Přesto nejsem nějak naštvaný, spíš mě to mrzí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Conjuring je dalším důkazem, že Wan umí i z průměrného scénáře vytřískat maximum. A ten jeho cit pro lekačky (jsou zase vesměs tam, kde je nečekáte) je prostě fantastický. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Démon, který se ve filmu objeví, patří mezi nejhrůznější zjevení, jež se dle mého soudu podařilo dostat na filmové plátno, a nebál bych se jít ještě dál. Wanovy režisérské schopnosti totiž film pasují mezi elitní členy horrorové rodiny tvořený snímky – „Kruh“, „Osvícení“, „Vymítač ďábla“ a „The Haunting“. Snímek má podobu moderního horroru pro současnou sekulární společnost, která velmi často zapomíná, že existují kromě stavu bankovního účtu i jiné věci mezi nebem a zemím, kterým je úplně fuk, že ráno vstáváte do práce nebo věšíte prádlo.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Důkladná lekce vymítání a komunikace s ošklivými přízraky po tisící prvé, tentokráte ovšem pro změnu kreativně natočená, ďábelsky dobře zahraná a místy dokonce i nefalšovaně strrrašidelná. Wan ve výsledku vlastně není nijak originální a hlavně první půlka je víceméně jen napínavým slepencem osvědčených klišé přesyceným odkazy na Dětskou hru, Hitchcockovy Ptáky a stovky filmů s vrzajícími dveřmi, posedlou noční hodinou a imaginárním kamarádem nejmladšího děvčátka. V čem však pan režisér opět triumfuje, je stejně jako v Insidious mrazivé zpracování jednotlivých bubáčích scén- žádné laciné lekačky, nýbrž trpělivě šponované napětí a brnkání na divákovy nervy, v kterém se Wan očividně vyžívá a ždímá i z nechutně ohraných momentů zcela novou krev (výborná postelová scéna). Oslavné recenze asi dohnaly má očekáváni až příliš vysoko, ale i tak musím uznat, že Wan má své řemeslo pevně v malíku a v současnosti je snad jediný, kdo dokáže soustavně natáčet zábavné a divácky úspěšné horory. Jen ať vydrží :-)
sabule
14 227 bodů
8.5
Je to slušná lekačka i když filmů s domem plným duchů je už spousta,ale po delší době zase novější horor u kterého se nenudíte,nebo u něj neusnete.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Co dodat? Ničím zajímavý. Snaha se však cení.
headhunter
headhunter
10 287 bodů
10
...zimomriavky... né, jedoun, ale hóóodně krát ;-)... Moc gut horror - duchařina... Po dlóoouhé době*
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
10
Dříve jsem horory moc nesledoval, jelikož pocity strachu a nepříjemna, který jsem u nich zažíval byl něco, co se mi pak přenášel i do života mimo film a zkrátka vyváděly mě z rovnováhy.. Ale postupně časem se to změnilo a já si na žánru, který pracuje především s onou jednou nepříjemnou emocí, našel svoje zalíbení.. Možná neexistuje důležitější a lepší žánrový režisér, který by samotný hororový žánr zkoušel takhle posouvat, jako je James Wan.. Je hodně z čeho si vybírat, někdo má radši slasher, jiný body horor, no není tolik filmových žánrů, který by ještě obsahovali tak podrobnou vlastní strukturalizaci.. A mě asi nejvíce baví tyhle exorcistní prvky a v nich je Conjuring za mě tou nejlepší volbou.. Manželé Ed a Lorraine Warrenovi byli skuteční lidé, kteří se živili vyšetřováním různých paranormálních jevů a na jejich postavách a zážitcích je tahle filmová série založena.. A instantně jde navíc o téměř ikonické herecké duo tvořené Patrickem Wilsonem a Verou Farmiga, kdy nejde říct, který by mi seděl více, kdo by byl lepší.. James Wan se s Patrickem Wilsonem už setkal při předchozím svém projektu, tedy Insidious a asi se mu líbil natolik, že mu nabídl tuhle ještě větší roli.. James Wan byl vždycky fascinován skutečnými výpověďmi manželů Warrenových a na celém projektu je vidět, že jde pro něj o něco více než další film. Mimo jiné všechno konzultovali s v té době stále žijící Lorraine.. No a vyplatilo se! Je vidět, jak silný materiál mají díky poctivým zápisům manželů tvůrci v rukách.. A první V zajetí démonů představující případ v rodinném době uvnitř vesnice Harrisville, kde si rodinka koupí údajně prokletý dům je zkrátka jedinečný zážitek.. Příběh nikam nespěchá, ba naopak když vy jako divák skoro hodinu sledujete samotné události, co se v domě dějí bez přítomnosti manželů Warrenových, a tak skoro od začátku můžete pozorovat vývoj všech abnormálních jevů, a jaké vlivy měly postupně na členy rodiny bydlící v onom domě.. Tahle první půle je poctivý horor, který dokonale střídá tísnivou atmosféru a pár solidních jumpscarů.. Jako spasitelé přijíždějí pak manželé Warrenovi, aby celou situaci mohli zachránit. Čímž taky změní pravidla hry a z hororu se rázem stane taková epizoda z Lovců duchů, která mimo jiné představí celou mytologii a postupné vyčištění od všeho zlého.. Působí to neskutečně autenticky s až takovým dokumentaristickým přístupem. Ale úplně neuvěřitelné je, jak tvůrci pořád tahají další a další nápady, které zamíchají kartami.. Ani tak samotné vyvrcholení v podobě očekávaného vymítaní neztrácí nic na svém lesku. Úžasný balanc mezi hororem a fantasy, kterou ale všichni považují za skutečnost... Nářez! Viděl jsem to poprvé už za úplné tmy, a tak není divu, že moc děsivějších prožitků za sebou nemám. Poklona. 100%