Záskok

91%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Opět naprosto dokonalá Cimrmanovka, která nabízí vůbec nejlepší hru z výběru a tentokrát je naopak ta slabší (i tak ale dobrá) část seminář. Nejde než dát plný počet
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Možná nejlepší Cimrman. Tohle člověk může vídat pořád. 10/10
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
"Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!" To mal pán Zdeněk pravdu. Cimrmanové hry sa naozaj nedajú s ničím porovnať. Aj ako človek, čo divadlo neobľubuje (alias nekultúrne prasa) musím uznať, že Svěráko-Cirmano-Smoljakové divadelné hry sú niečo extra. V podstate vždy v Cimrmanových dielach sa jedná o tom istom. Najprv sa spraví prezentácia eseje o živote Jára Cirmana, ktorá objasní okolnosti, za ktorých daná hra vznikla. Keď nad tým tak uvažujem Cimrman asi nebol moc dobrým spisovateľom, keď skoro každý úvod, ktorý uvádza pán Svěrák v podstate hovorí o tom ako musel tu hru nanovo prepisovať (Narozdiel od kolegu Vozába to zvláda lepšie). Samozrejme medzi hrou a prednáškou sa stane omnoho viac vecí, ale to už záleží na výbere činohry. Dôvod, prečo som si vybral práve túto "Cimrmanovku" za prvú, ktorú komentujem je ten, že zatiaľ, čo väčšina až na veľmi dobré pasáže boli skôr jemne úsmevné komédie, tak Záskok to dotiahol ďalej než ktorákoľvek divadelná hra na pódiu Žiškovského divadla. Číra a nefalšovaná komédia tu z toho srší ako prameň vody v Tatrách. Nápad je sám o sebe zaujímavý, pretože spraviť vtipný príbeh o zmrvenej divadelnej hre chce naozaj talent na zahranie. A pri tejto hre je vlastne úplne jedno s akým kastingom si to pozriete. Vždy to bude neskutočne vtipné (ja samozrejme uprednostňujem originálne osadenstvo). Prosto u obskúrnych jednoaktovkách Jári Cimrmana sa dá slušne zasmiať, i keď nie ste v sále. Zato musím pochváliť hercov, že dokázali tú atmosféru preniesť aj cez kamery TV Nova. A samozrejme, že o zľudovelých hláškach tu skrátka ani nemusím hovoriť. "To je tedy sklamáni, a já jí tolik miloval. To není váš text to řiká Bárta....?" , "Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!" , "Mimochodem, všimli ste si jak si kam, kterí lidi sedaj? Ne? Tak...První řada uprostřed místni honorace, to je jasný. Ale tady v levo je zajimavá věc, tady vždycky seděj blbci!" , No nemá talent!"...Dobytie severného pólu bola poriadna bomba, ale toto je úplne nová úroveň komédie. Tlieskam. Povinné pozretietie pre každého kultúrne založeného človeka. 100% a Známka: S++ .... "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. COŽE!?"...Češi si svojho Praotca Čecha vytvorili fiktívne. My, Slováci sme, ale o trochu napred a tak sme svojho praotca Slováka (pre niektorých Čechoslováka) pomenovali rôznymi menami. Štúr, Štefánik, Svätopluk, Alexander Dubček, Andrej Hlinka a podobne. Výber je už na vás :)
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Kam se hrabe Bittner a vlastně cokoliv dalšího, protože se Záskokem se to nedá srovnat. Samotná jednoaktovka je totiž natolik geniální, že vlastně úplně strčí do kapsy celý seminář předtím, protože to, co se potom na jevišti odehraje, nemá prakticky konkurenci. A i když tam je postav jak na Orloji, tak Vavroch je jen jeden a Zdeněk Svěrák si užívá každou větu, kterou pronese. Skoro je mi líto ostatních her DJC, protože Záskok je na takovém topu, že by ho ani náčelník Karel Němec nedobyl.
bidlobox
3 802 bodů
10
Škoda, že už další cimrmanovské hry od legendárního dua Svěrák - Smoljak nevzniknou.
65David21
65David21
1 784 bodů
10
To je tak skvělý! To je tak dokonalý! Jinak to prostě nemůžu napsat. Tolik legendárních hlášek, (,,Nemá talent´´ nebo ,,Zlo prohrává a dobro žije´´, pokud jsem něco napsal nepřesně, tak se omlouvám :) ) tak extrémně vtipná hra, jenom když si na to vzpomenu, tak začnu brečet smíchem. Nejlepší Cimrmanská hra.
Jonák
Jonák
1 659 bodů
10
Jo, cimrmanovský humor můžu. Jedná se o jednu ze 2 her, které jsem měl tu čest vidět na živo :). Tuto hru hodnotím jako jednu z nejlepších, ne-li uplně nejlepší. Naprosto perfektní každá scéna, a i pro mě, jakožto pro mladšího diváka, který nezná všechny narážky a nesměje se při každé scéně tak, jako ostatní v sále si myslím, že si tuto divadelní hru užije snad každý. Zdeněk Svěrák je samozřejmě král své role, a už jen díky němu má celá hra perfektní nádech.
  • Nejlepší cimrmanovská hra, kterou jsem kdy viděl
  • Legendární cimrmanovský humor
  • Skvělé hlášky
  • Vtipnost každé scény
gauchingman
gauchingman
273 bodů
10
Strhující drama o tom, že když se zamilujete, je to na celý život, i když třeba až posléze zjistíte do koho...
matous-jarotek
28 bodů
7
Hra ve hře - toť hlavní a neobyčejný koncept divadelní hry "Záskok" od dua Svěrák - Smoljak. Nejenže scenář skýtá velice inteligentním humorem, zkrátka cimrmanovským standardem, navíc v samotné inscenaci tohoto dramatického textu hrozí spřetrhání břišního svalstva z nadměrného smíchového vypětí. Česká klasika opět udeřila!