Wallander

79%
Wallander

Kurt Wallander je povolán k řepkovému poli, kde se celý den potlouká dospívající dívka. Detektiv přijíždí ve chvíli, kdy se dívka polije benzínem a zapálí se. Druhý den ho zavolají na pláž, kde byl ubit sekerou a skalpován bývalý švédský ministr spravedlnosti. Vražda je zřejmě dílem pomateného sériového vraha a  Wallander ho horečnatě hledá, aby znovu neudeřil. Jeho vyšetřování však blokuje spousta překážek - oddělení zneklidněné hrozbou propouštění a  průběhem Světového poháru v kopané, nejasný dávný vztah se zavražděnou vdovou po policistovi a zaujetí dívkou, která se sama upálila.





Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Takhle si představuji severskou detektivku. Wallander je normální policajt se svými démony, které ale nejsou tak přehnané jako obvykle a naopak se drží reálného světa. Kenneth Branagh je pro mě nečekaná volba pro tento typ role a jako herec mě tu opravdu velmi baví. Wallanderovy případy nejsou banální, často řeší aktuální společenská témata, na která nahlíží z různých úhlů formou podezřelých. Docela dost nečekané podobenství doby, ve které žijeme (uprchlíci, péče o seniory, sociální neklid, nezaměstnanost, vojenské zahraniční mise atd.) a formou krimiseriálu. Přesně takhle dobře fungovaly staré díly starého dobrého Schimanského z Duisburgu.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
8
Já už k minisériím od BBC nemám co říct. To je prostě to nejlepší z kriminálek hozený do pár dílů. zatím mám zhlédnutou první sérii ( 3 díly ) a jsem nadmíru spokojen. Všechny díly by mohli být v kině jako celovečerní filmy. Plný počet nedávám z toho důvodu, že si nechávám rezervu na další tři díly a hlavně druhý díl není nic extra. Ale i tak se jedná o famózní čistokrevnou kriminálku s úžasnými herci a skvělým scénářem. Wallander na první pohled vypadá jako průměrná kriminálka, ale věřte že jde o mnohem víc. Celý film si zakládá na překvapení a nečekaným zvratům v průběhu dílů. A další plus je, že se nebojí kontroverzních smrtí (minispoiler) jako je například upálení 16ti leté holky. Prostě BBC umí a vše co jsem od nich shlédl je zatím úžasné. Toto nedosahuje kvalit Luthera a Good Copa ale rozhodně to stojí za shlédnutí. Na poslední díl jsem koukal s otevřenou pusou a vůbec jsem nedýchal jak jsem byl napjatý jak to všechno skončí. Doufám, že druhá série půjde po stopách té první a já budu moct hodnocení zvýšit na plný počet. Jinak kdo má možnost podívejte se na to v originále. Český dabing stojí za hovno. Jako vždy. Ale když neseženete originál, tak se hold s dabingem musíte smířit a po chvíli vám to už tolik vadit nebude. Dá se to přežít.
patril
70 bodů
7
po nadšených komentářích pro mě velké zklamání. Mnohem víc se mi líbil Luther o Sherlockovi nemluvě. Veškeré zápletky i vrazi jsou předvídatelné. Ale to je možná námětem. Nebo jsem prostě severské detektivce nepřišla na chuť.Na druhou stranu je to stará dobrá filmařina BBC, herci skvělý, krásná angličtina, ale mé srdce si seriál nezískal.

Dodatečné informace

Původní název:
Wallander (více)
  • Velká Británie Wallander
  • Velká Británie Epitheoritis Wallander
  • Velká Británie Kommissar Wallander
  • Velká Británie Les enquêtes de l'inspecteur Wallander
  • Velká Británie Επιθεωρητής Βαλαντέρ
  • Velká Británie Валландер
  • Velká Británie Инспектор Валандер
Země původu:
Velká Británie, Švédsko, Německo, USA

Podobné