Odpad město smrt

56%
Odpad město smrt
Plakát traileru

Filmový scénář (Der Müll, die Stadt und der Tod) Reinera Wernera Fassbindera, byl předlohou divadelní inscenace režiséra Dušana Pařízka. Z tohoto scénáře a divadelního zpracování vychází film Jana Hřebejka Odpad město smrt. Prostitutka Romi je ve svém povolání málo úspěšná: na své zákazníky je až příliš jemné povahy. Čím umanutěji ji však její pasák Franz posílá na ulici, tím více se Romi přibližuje úplnému zhroucení. Jednou ji osloví spekulant s realitami, který sám sebe nazývá „bohatým Židem“: nepožaduje po ní sexuální služby. Stačí, aby mu vyprávěla, a za to ji doslova královsky odměňuje. Její tak náhlé štěstí s ní však nikdo nesdílí. Kolegyně i její stávající klienti se od ní odvracejí, a stejně tak i Franz, jehož miluje, říká: kšeftování s Židem smrdí. Celý příběh se odehrává v prostředí rozpadajícího se města, při jehož sanování se politici nepokrytě dělí o zisky se spekulanty a lobbisty, to vše pod ochranou policie. (oficiální text distributora)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Ten film není špatný. Ale mám podezření (a tiskovka jedině potvrzuje dojem), že je to vlastně náhoda plynoucí částečně z působivosti předlohy, zbabělosti hru reálně předělat a riskovat plus sázky na hned několik jistot. Jako "malé české Cosmopolis" ale docela pěkné. S tím rozdílem, že Cosmopolis do extrému dotáhlo svůj záměr, kdežto Hřebejk jen dělal, volně citováno podle jeho slov, "takový ty věci, však víte." 2-3 hvězdy.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
5.5
Asi jako divadlo zajímavé, tady byla zajímavá a dobře sloužící kamera, atmosféra, ale žádná další nadstavba, divadelní texty, hraní v "reálných" kulisách, jako by na malém prostoru, malém jevišti, bez přesahu, odvahy tam šoupnout něco navíc. Přesto to vypadá, že film splnil svůj úkol pro divadelní fanoušky.
hovorkok
hovorkok
647 bodů
5.5
Tak vám nevím. Pan režisér Hřebejk na besedě říkal, že ho divadelní hra zasáhla tolik, že o tom prostě musel natočit film. Tak nevím, jestli jsem to nepochopila špatně, ale příliš mě to nezasáhlo. Zpracované je to pěkně, obzvláště bych vyzdvihla výkon Gabriely Míčové. Ale jinak to považuji jako průměrný film.

Dodatečné informace

Původní název:
Odpad město smrt (více)
  • Česká republika Odpad město smrt
Premiéra v ČR:
21. 11. 2012
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+