Profesionál

29%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
3.5
Se Stevem to šlo na začátku milénia už z kopce a začal točit jeden brak za druhým. Toto je etalon Segalovek nového tisíciletí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
3
Práce pyrotechniků je z filmového hlediska a akční popkornové zábavy vcelku zajímavý námět, což potvrzuje např. 'Exploze' (1992) s Piercem Brosnanem. Ale také 'Zděšení' (1994), ke kterému je tento snímek se Stevenem Seagalem nejblíž. Jenomže když je scénář tak neuvěřitelně tristní, že vůbec nedrží pohromadě, nedosahuje mu ani po špendlík. Nejdříve to vypadá na obyčejné policejní drama, ale když se nečekané otočí list a začnou se objevovat výbušné útoky, čímž se na scéně objeví Steven, coby hlavního odborník na výbušniny, nejednomu divákovi spadne čelist nad zoufalstvím castingu. Zlatý Jeff Bridges ve zmíněném snímku 'Zděšení'. V něm si také nebezpečného teroristu zahrál nepřekonatelný Tommy Lee Jones. Tady máme Dennise Hoppera. Nic proti němu, v jiných filmech je na vysoké úrovni, ale v tomto snímku se snad ocitl omylem. Více scénáristicky nevýrazná jeho záporná postava snad už být ani nemohla. A tak tu máme poldu spolupracujícího s pyrotechniky snažící se společně chytit teroristu. Ne, nefunguje to ani jako jednoduchá popcornová zábava. Tenhle film je spíše k pláči. K Stevenovi radosti tu máme zase zmínku o ekologii a sám opět filozofuje ve věcech, které nemají s příběhem nic společného. Jeho jediného ručního boje se dočkáme až na konci snímku, který ve výsledku vyznívá jako naprosto zbytečný. Snímek jako celek je tak ohromné klišé, že je nemožné si film náležitě užít. Produkčně značně levný a nevýrazný film (jsou tu dokonce použity záběry z jiných filmů), že už musí být divákovi naprosto jedno, že je při závěrečných titulcích možnost si poslechnout Seagalův zpěv se svojí bluesovou kapelou. Jen tak pro zajímavost, v roce 2014 ho bylo možno slyšet v Česku na Rock for People. Takže, suma sumárum, než tento snímek, tak raději několikrát zmíněné 'Zděšení'. Ten má jinačejší drive.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
4
Je zajímavé, jak se s odstupem let mění pohled na některé filmy. V roce 2001 mě Profesionál téměř urazil, mimo jiné proto, že jsem očekával akční film. Vzhledem k tomu, že Pyun leží na smrtelné posteli, dal jsem si uctivé opáčko filmu, který vím, že Pyuna bolel (studio mu ho vzalo a drasticky zkrátilo). A výsledek je... snesitelný! A je to dáno tím, jak laciná béčka vypadají dnes. Tady město působí skutečně, je tam hned několik vynikajících herců, scény na sebe navazují, má to (bez přehánění) vynikající soundtrack a obecně je to naprosto použitelný žánrový průměr o jedné honbě za nebezpečným psychopatem. Ano, není tu nic, co by šlo přímo doporučit. Pohledem z roku 2022 má tohle ale kvality, o jakých si dnešní béčková tvorba může jen nechat zdát. A jakkoli by mi za to moje mladší já asi nafackovalo, až na několik momentů jsem se nenudil. Ok průměr. 50 %
Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 873 bodů
1.5
Rozhodl jsem se, že udělám sérii těch nejhorších filmů vůbec a mám pocit, že to nebyl dobrý nápad. Upřímně tyhle filmy stojí za absolutní kulový a nemá cenu je brát jako filmy, spíš možná jako video na vypuzení mozku z hlavy. Pozorovat růst trávy v reálném čase je inteligentnější možnost strávení života, než koukat na tohle. Tento komentář použiji u všech těchto filmů, protože se nenajde jediný, na který by to nesedělo.