30 minut po půlnoci

70%

Komentáře a recenze 42

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Příběh se odehrává mezi jedenáctým zářím 2001 a dopadením Usámy bin Ládina. Musím uznat, že to tvůrci nepřehnali s přehnaným patriotismem typickým pro tyto filmy. Snímek působí přirozeně a zabývá se i dalšími teroristickými útoky od útoku na dvojčata. Co jsem ale těžko zvládal bylo až příliš pomalé tempo.. neznamená to, že musí být v každém záběru přestřelka, či výbuch, ale tohle bylo opravdu hodně roztahané. Necelé dvě hodiny by snímku slušely daleko více. Přesto pěkný film - 65%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
Nefunguje to na mě. Bigelow jen konstruuje umělý a pro mě nepřesvědčivý realismus v atraktivním námětu. Je možná trochu zajímavé řešit ten film jako sociální akt, ale ani trochu jako umělecké dílo.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Taky bych si moderní teroristický thriller představoval trošku jinak (říkal někdo Homeland?). Chladné, zdlouhavé a strašlivě nezáživné. Pravý opak Arga. 4.5/10
muzz
muzz
18 035 bodů
9
Tento film je natočený z velké části podle reálu, tak jak se to opravdu seběhlo, proto se to může mladým pacifistům a milovníkům akčních filmů dlouhé a nudné. Navíc je tam tolik otravných fakt o armádě, že? :) Pro mne tedy naopak příjemná změna na trhu s debilními filmy o ničem. Výborná a navíc krásná Jessica Chastain, a velmi výrazný a jako vždy skvělý Jason Clarke.
Fingon
16 886 bodů
8
70%, o malicko lepsi, nez Hurt Locker. Jessicu Chastain zacinam mit rad.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
30 minut po půlnoci je v prvé řadě psychologický film s řadou brilantně zrežírovaných momentů, které vedou k bravurnímu finále útoku na úkryt UBL. Opomenout bychom neměli ani herecké výkony zúčastněných herců, zvláště pak Jessicu Chastain jejíž role emancipované a nekonečně zapálené mladé agentky táhne film velmi solidně. Bigelow i přes dlouhou stopáž dovede udržet divákovu pozornost a některé momenty vyvolají až nepříjemné chvění u žaludku. Nejsem si úplně jistý, zda na konci filmu divák dostane úplně přesnou odpověď, jak že to vlastně bylo, ale dívá se na to každopádně velmi slušně.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Jessica Chastain je bez debat ta nejrajcovnější zrzka v Hollywoodu a Kathryn Bigelow se nedá upřít, že umí točit filmy emocionálně nepřepálené, věrně mapující danou politickou a válečnou tematiku. Zero Dark Thirty má ale 150 minut, přičemž těch prvních 120 se snaží tak elementárně, dokumentaristicky a odtažitě přiblížit osud jediné ženy během systematického honu na největšího novodobého zločince, až si občas říkáme, jestli se někde nestala chyba a za toho zločince není povžován samotný divák - dočkáme se sice nekompromisního openingu a zdařilého navození atmosféry, ale scénář je neuvěřitelně jednotvárný, těžkopádný a z letargie vytrhávající pouze rozmístěním několika bombiček do celého devítiletého dějového cyklu. Naštěstí v závěru se přihlásí o slovo trochu akčnější dění a trocha režisérské invence, která činí z celého dobývání Usámovy pevnosti velmi ozvláštňující videoherní zážitek, a závěrečný záběr na vyčerpaný obličej hrdinné agentky se vehementně snaží mě přesvědčit, že přepálená stopáž a jednotvárnost měly sloužit symbolickému zobrazení strhující a dlouhaleté pracovní oběti - leč marně.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
Nic moc. První dvě hodiny spolu mluví různé postavy různých vysokých funkcí, hledají bin Ládina, občas někdo bouchne, občas se někdo s někým pohádá kvůli práci. Pak najdou nějaký opevněný komplex a silné podezření vede k akci, která se odehraje v poslední pů hodině. Ta akce ale moc akční není, což je v pořádku. Jen je třeba počítat s tím, že tam v noci vběhnou vojáci, pár militantních muslimů přijde rychle o život, mezi nimi i Usáma, kterého pak vezmou do pytle spolu s různýmy disky a spisy, naběhnou s tím vším do helikoptéry a odletí zpět s tím, že ho dostali. Konec. Na to, jak je ten film dlouhý, nemá skoro žádný rozměr ani význam. Člověk by mohl očekávat, že mu takový film názorně uvede do toho konfliktu a o něčem ho vzdělá, jenže většinou je to jen bezpředmětnej zmatek nějakého složitého konfliktu, kde spolu mluví postavy bez většího charakterového prokreslení, něco se odehraje, ale divák z toho vlastně nic nemá. Jessica Chastain je však ve svých rolích silných a schopných ženských postav dobrá.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8
Tak se paradoxně obrátily mé obavy. Rekonstrukce s mučením, hledáním stop a snahou několika lidí dopadnout "nějvětší hrozbu posledních let" byla intenzivní, zajímavá, dobře vystavěná, fantasticky rozebraná herecky a vůbec to bylo zatraceně uvěřitelné a přitom dramaturgicky naprosto zvládnuté. K mému překvapení mě příliš nebavilo finále, kdy se "konečně jde na věc". Možná proto, že i zde Bigelow volí realismus a díky tomu není většinu času nic vidět. Nebo kvůli faktu, že člověk prostě ví, jak to v domě končí a jen čeká, až padne hlavní výstřel. Nevím. Ale finále mě nudilo a za to strhávám 20%. Zbytek perfektní.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7
Po diplomatické stránce to bylo určite zpraováno na jedničku, o tom žádná. Ale člověk se těší na nějakou tu akci, a když pak ta scéna přijde, tak zase hned rychle odejde a člověk si toho ani moc neužije, protože toho půlka nejde vidět. Dlouhá stopáž tomu taky moc nenahrává. Herecký obsazení ovšem na výbornou.