Jurský svět (4)

78%

Komentáře a recenze 98

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Tak dlouho jsem se na tohle "pokračování" těšil až jsem po shlédnutí mírně zklamaný. Dinosauři vypadají dobře a vlastně celé prostředí ostrova Isla Nublar vypadá nádherně a je oku lahodné. Jenže co týče příběhu,tak jsem hodně rozladěný. Několikrát jsem se přistihl jak si říkám : to přece nemůžou myslet vážně! Každopádně i přes příběhové výhrady jsem si snímek užil.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Snímek je skvěle zpracovaný efekty na svou dobu velmi vyspělé, chvílemi jsem se vrátil o dvacet let zpět, když jsem viděl poprvé Jurský park, jenže ten efekt už se nikdy dostavit nemůže. Není to nic nového a nezbývá, než si užít další vražedné dinosaury, hrdiny a bohužel scénář přitažený za vlasy více a více.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Z tohoto čtvrtého pokračování jsem měl krapet obavy, že se příběh opět bude držet zavedené šablony a ty obavy se potvrdili. Park je v provozu a jezdí do něho tisíce spokojených návštěvníků. Jenomže jedna ohromná potvora uteče a opět se začnou dít věci, jehož aktéry jsou i dva kluci. A pozor, ta potvora je tentokrát setsakramensky chytrá. Takže po dějové stránce žádné překvapení. Natočeno je to však s respektem k prvnímu snímku a nedá se říci, že by si to divák neužil. Vše začíná jako přívětivý rodinný film, jehož dramatizace se postupně a velmi plynule navyšuje až do vskutku monstrózního finále. Škoda že se v ději vyskytuje spousta náhod, které příběh značně zjednodušují. Výtku bych měl i na 3D efekt. Pozorný divák objeví obrazovou nesrovnalost, kterého jsem si poprvé všiml u Cameronova Titaniku. Byť si postavy při dialogu dívají do očí, jejich pohledy se viditelně míjejí. Typický neduh vznikající při dodatečném vytváření 3D efektu z 2D materiálu později v postprodukci. Film je jinak velmi povedený a sérii dělá čest.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Kdybych měl rozebrat každou jednu složku, asi budu muset říct, že je buď "nedotažená", nebo "divná", ale jako celek to šlape nad moje nejlepší očekávání. Herci jsou sympatičtí, jen škoda, že nemají víc prostoru. Dinosauři působiví a draví, jen slabší efekty je tak trochu vystrkují z reality. Tempo dost rychlé, jen se kvůli němu nedá chytit žádné emoce... Každé pro tu má svoje proti. A (samozřejmě) chybí wow efekt jedničky. Trevorrow, režisér jediné indie komedie bez akčních scén a jakýchkoliv triků, ale tenhle spektákl drží pohromadě a přesně ve chvíli, kdy se to hodí, vyrukuje s hláškou, nějakým efektem nebo nostalgickým pomrknutím (na nostalgii se ale naštěstí nespoléhá tak okatě jako v propagaci). Čelist z toho nikomu nespadne, ale víčka taky ne a na rozdíl od nijaké trojky má tenhle film charisma. I když jde rozhodně o poněkud násilné nastavení, které končí na stejném bodě jako jednička, což je notorický problém série - pořád se v ní cyklicky děje to samé a těžko se ubráníme pocitu, že to je maličko zbytečné. Jurský svět je tak především co park, o kterém pojednává - atrakce, jež trochu zevšedněla, ale pořád má co nabídnout alespoň těm, co v sobě mají kus dítěte.
vladimir-lada-but
vladimir-lada-but
21 400 bodů
9
povedene pokracovani.nejlepsi dil jurskeho parku.pokracovani muze tak dal pokracovat.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Takhle dětsky nadšený a zároveň ohromený z filmového řemesla jsem už nebyl hodně dlouho. Na tomhle blockbusteru by se mělo vyučovat, jak se to má dělat.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Na postu režiséra je čerstvá krev v pozici Colina Trevorrowa, který natočil dokonalou spielbergovskou rodinnou zábavu, která má sice delší expozici, ale překvapí řadou zajímavých nápadů a zejména dodá tu správnou porci pravěkých ještěrů.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Prestižní, filmovou dobrodružnou modernou posledních dvaceti let ověšený hollywoodský produkt, kterému jsem od jeho ohlášení neskutečně fandil a který mě dokázal nezklamat. Drahý letní blockbuster, který si zcela získal mé fanouškovské srdce a vzhledem k předcházejícím jurským filmům určil nový vypravěčský směr, který všechny předchůdce odsunuje v očích nové generace definitivně do starého železa. Jedná se o nápaditou a režijně suverénní kombinaci legendární jedničky, na kterou odkazuje nejen starý známý ostrov Isla Nublar, ale i nespočet menších pomrkávání a vtipných poct v celém průběhu děje, a akční dvojky, kdy dochází k mnohem častějšímu fyzickému kontaktu lidí s dinosaury v ještěřím "přirozeném" prostředí. To vše navíc sjednoceno přímo extatickým žasnutím nad světem a hierarchií vytvořeného zábavního parku, jenž je nám představován jak z nadšené dětské perspektivy (oba dětští hrdinové jsou úžasní), tak i z pohledu personálu, který dohlíží na problémy a snaží se zajistit stále rostoucí prestiž (sympatický majitel Irrfan Khan) nebo se stará o predátory s neskrývanou láskou a obdivem, který je nakažlivý i pro diváka (Chris Pratt). Efekty jsou pak jednoduše božské, akční pasáže bezchybné a napříč celým filmem skvěle vygradované, završené v pravý okamžik zřejmě nejvíce vzrušujícím a nejkrásnějším momentem celé série, nad kterým jsem se rozplýval ještě dlouho po skončení.... Jurský svět má své chyby, stejně jako každý takhle ambiciózní a v rámci postmoderní hollywoodské kultury důležitý projekt, ale i to jsou chyby (příliš zobecněné rysy některých postav, nevěrohodný vztah raptora a člověka, nepochopitelně nedůsledný postup při likvidaci predátora...), které vidíme v podstatě rádi a které v tomto případě definují žánr, jenž tak milujeme - navíc v takhle orgastickém provedení.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Pro nostalgika jako já je tento film dokonalý. Stejně tak jako se mi líbil nový Star Trek i nové Star Wars tak se mi líbil nový Jurský Park. Ten zábavní park konečně funguje (Teda alespoň ze začátku) a zápletka s mutantím dinosauřím křížencem není tak hloupá jak se zdála. Pratt si to zase dává, Trevorrow je důstojný zástupce Spielberga a když film končí a vy zase slyšíte tu známou znělku Jurského párku.............. paráda.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Jen takové zopakování. Co to mělo být za ochočení triceratopse a jakési kamarádičkování s nimi? Nebo ten geneticky upravený T-Rex? To už bylo vážně moc. Agrese pradávných tvorů už je v dávnověku zapomění.
  • Vizuál
  • příběh