Muž, který nebyl

76%
Muž, který nebyl

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Joel a Ethan Coenovi se vrhli na počátku jednadvacátého století do natáčení snímku ve stylu noir, a ruku na srdce, povedlo se. Minimalistický příběh bohatý na detaily, hra světla a stínu, okouzlující úhly kamery a Billy Bob Thornton v hlavní roli, který tu po herecké stránce až neskutečně vyniká. Atmosféra udržuje mírně záhadnou náladu celého seskupení děje. Příběh není nijak složitý, avšak vygradovaný do té nejskvělejší dokonalosti. Film je černobílý, což svým kontrastem velmi zapadá do temné nálady v hloubkové analýze děje, což činí snímek příjemný a nezapomenutelný. Coenovi tímto dokázali, že noir ještě stále nevymřel a že stále má své kouzlo působnosti.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Gradace a atmosféra mě naprosto strhly. Tohle se opravdu nevidí často. A nejlepší na tom je, že se Coeni nebáli udělat ve vstřícnosti krok zpět a po svých nejslavnějších, ale ne nejlepších filmech se zvládli vrátit k začátkům.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Černobílý film noir, ze kterého filmoví kritici chrochtali blahem a diváci seděli po dvojičkách ve ztemnělých kinosálech. Tohle není nejlepší film od slavné filmařské dvojice a po pravdě čekal jsem, že se to pořád nějak rozjede nebo že se to bude odehrávat trochu zajímavěji. Nestalo se tak. Ale nepodarek to určitě není, ale majstrštyk také ne. Pořád je to však lepší než většina filmů.

Dodatečné informace

Původní název:
The Man Who Wasn't There (více)
  • Velká Británie Muž, který nebyl
  • Velká Británie The Man Who Wasn't There
Premiéra v ČR:
6. 6. 2002
Země původu:
Velká Británie, USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
20 mil. USD

Podobné


Powered byJustWatch