47 Róninů

64%

Komentáře a recenze 49

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Je to slepenec fantasy s Japonskou kulturou a zdánlivě šílená spatlanina.. ale na mě to ve výsledku fungovalo.. dobrý akční samurajský film s krásnými kostýmy, zbraněmi, interiéry, i exteriéry. Hollywoodský konec byl až moc, ale nakonec se miska vah převážila na slabších 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6
Deset let po té, co si mezi samuraji ve snímku „Poslední samuraj“ (2003) zařádil Tom Cruise, dostal příležitost mezi ně vstoupit i Keanu Reeves. Japonský národní mýtus byl již místními filmaři zpracován nesčíslněkrát, avšak tentokrát se toho chopili filmaři hollywoodští s vůlí sobě vlastní. Jak se ale v Japonsku tvářili na fakt, že si do příběhu přidali svou postavu? No nic. Japonská legenda je ikonický příběh, který se již dávno stal součástí japonské kultury. Původem je skutečná historická událost z osmnáctého století a v Japonsku je tak známý svým archetypem, že už je dlouho pokryta aurou mýtu, takže můžeme jen hádat, co je ve vývoji děje skutečné a co ne. Jistota je pouze u fantasy prvků, které jsou občas použity. Samozřejmě nechybí ani tolik populární milostná linka, která prostě nesmí chybět nikde. A když se to všechno dá dohromady, vznikne nám z toho spíše japonská samurajská pohádka. Ale jo, svým způsobem ambiciózní. Škoda jen, že takovéto zpracování postrádá harmonický příběh obeznávajíc to zásadní. Pomsta. Sice je to to hlavní, o co v příběhu jde, ale má to poměrně nemalý problém právě toto diváka zaujmout. Postava Keana Reevese je Hollywoodem do děje tedy přidaná a je jasně daná, ale i tak přivádí na myšlenku, jestli se náhodou tvůrci neinspirovali Richardem Chamberlainem ve snímku „Zajatec japonských ostrovů“ (1980). Buď jak buď. Japonským samurajským fenoménem snímek moc neohromí, neboť americkým okem shovívavým se jedná jen o jednoduché přepracování známého japonského příběhu do žánru fantasy. Snad aby to západní diváky více zaujalo. Těžko posoudit. Každopádně v tom celý koncept dost klopýtá, ale pře ohromující vizuální efekt si toho zřejmě málokdo všimne. Snímek se tak jen zařazuje k výše zmíněným etudám s cizincem mezi japonskými samuraji a to je na celém tomto filmovém pokolení asi tak všechno.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Ultimativní zoufalost. Přísahám bohu, že během první hodiny se v tom filmu nestane ale vůbec nic. A když se v druhé sem tam něco dít začne, přejete si, aby to zůstalo u toho ničeho. Po RIPD nejzprasenější blockbuster roku, kde je zároveň všechno a zároveň vymeteno. Keanuova upřímná snaha je především smutně směšná a vše ostatní už je jen smutné.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Ten příběh není špatný, propletenost japonských tradic a magie je fain, film má navíc hodně slušné triky, ale k větší spokojenosti bych potřeboval taky větší propracovanost hlavních postav. 6.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6.5
Základní kámen úrazu tohoto filmu je to, že tvůrci úplně přesně nepojmenovali, co chtějí vyprávět. Zatímco někdy je jasné, že se jedná o hollywoodský blockbuster, někde sklouzávají do rovin úplně jiných a troufám si říci, že mnohem lepších. Netroufám si tvrdit do jaké míry má na výsledném střihu zásah šéfů studia, protože režisér byl přeci jen debutant, byť měl k dispozici schválený vysoký rozpočet. 47 roninů není nejlepší hollywoodský film o zemi vycházejícího slunce, přesto se vidět rozhodně dá. Pokud jste fanouškové Keanu Reevese a chodíte spát v kimonu, je tohle film pro Vás.
hrumsrt
hrumsrt
9 274 bodů
8
Tohle tak nějak čekám od japonských filmů... Parádní scenérie, krásná hudba. Příběh o cti a odhodlání. Přeci jen bych ale ocenil vynechání fantasy jevů, když jde o inspiraci skutečností. Přišly mi tam zcela zbytečné. Perfektní výkony dvojice Reeves a Sanada. 75%
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Překvapivě důsledný hollywoodský spektákl, který nahlíží na tradice japonské kultury možná naivní, současně ale i poměrně uctivou optikou. Fantasty prvky jsou překvapivě užity poměrně střídmě (a rozhodně nepůsobí v příběhu nepatřičně), Keanu Revees je svým subtilním projevem dle mého spíše uctivý k tomu, že není hlavním hrdinou v pravém slova smyslu, než že by byl herecky matný, lokace se střídají se železnou pravidelností a akce byla minimálně solidní (nelze nicméně přehlédnout násilnou absenci krve, která několikrát nutí střihače k bizardním zásahům). Výsledek mě každopádně příjemně překvapil. Jako historickou kapitolu to nelze brát ani omylem (a nemyslím, že by to byl tvůrčí záměr). Jako fantasy variantu jedné legendy, která chce připomenout některé hodnoty? S tím nemám sebemenší problém.
  • výprava, hudba a lokace
  • dějově překvapivě svěží
  • fantasy prvky
  • herci
  • absence krve
  • občas příliš klišé
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Je to slušný filmeček, určitě stojí na něj zajít do kina, ale jen kvůli efektům a závěrečné přepadovce. Příjemně odvyprávěná legenda bez zbytečných detajlů. Jen kdyby si dal Keanu dohromady štáb z jiných a větších lidí, tak věřím, že by se to dalo natočit ještě lépe. 68%
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
4
Film který se tak strašně zaměřil na zevnějšek, až úplně zapomněl na to, o čem má vůbec být. Krátce se to dá nazvat Samurajským ukecaným filmem, který je až moc bizarní a má snad přístupnost 3+. Sorry ale v Samurajském filmu si představuju alespoň kapičku krve, nebo pořádný souboje, místo toho jsem dostal hromadu keců a pár hezkejch létajících šátků nebo co to bylo. Dost jsem 47 Róninům věřil, ale jsem zklamanej. Strašná nuda od začátku do konce, ani ten poslední epickej fajt byl o ničem. Další mínus je hromada debilních nesympatických postav. Vůbec mi na nich nezáleželo a spíš jsem doufal, aby je konečně někdo zabil. Mojí oblíbenkyní se stala čarodejnice, ta jediná měla charisma a strašně jsem si přál aby zabila Nea( nebo se tu jmenoval jinak?). Nudnej film s hezkým kabátem a neuspokojivým zakončením, tenhle film si zasloužil lepší režii a pořádné zpracování, chtěl bych vidět co na tomhle tak dlouho vylepšovali.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
5
Velmi průměrné nenápadité bez výrazného tahu na branku. Navíc Keenau Reeves (herecky nevýrazný) a příšerky byli dosazené do filmu čistě účelově, nepatřičně, aby to vypadlo jako velký film, přitom vše bylo jinak historicky korenktní. Děj se dal od začátku do konce předvídat, ale scénář byl účelově sepsán podle návodu, aby to určitě vyšlo a ono to spíš nevyšlo. Zásadně takovému filmu chybí nadstandardní vyprávěčský styl, epičnost.
  • výprava
  • triky, lokace ( i když dnes člověk nepozná, co je počítačové a co ne)
  • scénář (ploché, předvídatelné, nezajímavé)
  • fantasy nedořešené-nahodilé-nevysvětlené proč
  • hlavní hrdina bez náboje, plochý, stejně jako ostatní postavy
  • snaha udělat velký US film z japonských tradic