Slova

71%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Geniální snímek,který vlastně ani není tak romantický jako spíše dramatem u kterého jsem pozorně poslouchal každé slovo,aby mi nic neušlo. Samotný příběh je výborný a to samé platí i pro režii. No a k samotnému finále - to je ten důvod proč je film tak skvělý.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Nebýt toho divného chování chlapů v klíčových chvílích, byl bych spokojenější (Cooper a jeho chuť napravovat chyby a Irons a jeho nic nechci). Ale jinak fain příběhově vrstvená romantika. 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Jedním z hlavních témat filmu je autorství, ale také docela obyčejné štěstí. V reálném životě je bizarní sledovat, když se vám někdo pokusí ukrást dílo, které jste sám vytvořil. Jelikož jsem to zažil, tak bych už pár let zpátky neudělal ani krok, aniž bych si jakýkoli svůj výtvor, za kterým si pevně stojím, nezaregistroval. Pochopitelně, že i pak se najdou nebojácní hlupáci, kteří se mohou vydávat za autory, ale časem se to vždy provalí a končí to velkou ostudou. Přesně tak to je i ve filmu The Words, kde ale tvůrci dávají divákovi vybrat, ke komu přikloní své sympatie. Souhry okolností pak scenáristé někdy nechají stejně jako v životě odehrát do podivných situací bez typických hollywoodských katarzí, kde každý hned tahá bouchačku. Ostatně tento film absentuje na prvoplánová gesta, silácké kecy a klišé. Vypráví civilně, překvapivě a dokud nejsou závěrečné titulky, tak se od něj neodtrhnete. O to víc mě zaráží, že film docela sestřelila kritika, u které se nedostal ani na hranici průměru. Na druhou stranu zase snímek slavil úspěch u diváků a dočkal se i velmi slušného hodnocení na databázích, přičemž nejlépe film hodnotí demografická skupina 18-29. Film The Words není typický artový snímek a v podstatě to není ani typický mainstream. Pokud bychom se měli držet škatulek pak se nejlépe hodí do krabičky malých profesionálně odvedených filmů, od kterých nic nečekáte a nakonec vás mohou velmi příjemně překvapit.
bidlobox
3 802 bodů
6.5
Trošku na pohled podivný, trošku nudný, ale jedno shlédnutí přežijete.
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
10
Realita nebo fikce? Upřímně řečeno, trochu jsem se v tom ztrácel. To nic nemění na faktu, že to myšlení, psychologie, mě uchvátilo. Myšlenka celého děje pokládá základní otázku, Co je vlastně správné? Na to je velice těžká odpověď. Tento film se zakořenil hluboko do mého vědomí. S výtečným Bradleym Cooprem a výborným scénářem tvůrců stále přemýšlím, jak se vlastně k filmu postavit. Kdežto spíše jaký z toho vyvodit názor, co tím autoři zamýšleli. Jelikož to, že tento film je opravdu skvěle natočený, je z mé strany naprosto jasné.
Dvany
47 bodů
8.5
Mohlo by se zdát, že zlatá éra literatury je ta tam a vše, co bylo napsáno, se v dnešní době přepisuje, či jinak upravuje a staré dobré klasiky se v Hollywoodské továrně ždímají stále dokola. Naštěstí se jednou za čas najdou takoví jako pánové Brian Klugman a Lee Sternthal, kteří se svým debutem “The Words“ dokázali pravý opak. Představili nám skvost, který je bez knižní předlohy a přesto dýchá originalitou. Kromě originálního příběhu, který nás vtáhne hned do tří časových rovin, film pokládá mnoho morálních otázek, a přivádí nás do situací, nad kterými sami začínáme přemýšlet, jak bychom se zachovali my sami. Tři různé životy, tři milostné páry, jedna kniha. Máte-li obavy, že se v příběhu ztratíte, tak zcela zbytečně. Film šlape jako hodinky již od první minuty a skoky mezi časovými rovinami fungují. The Words do jisté míry apeluje na budoucí i stávající spisovatele a varuje před plagiátorstvím. Předestírá možné následky takového činu a upozorňuje na to, že pokud přebíráme cizí slova, přebíráme s nimi i radost, utrpení či bolest a další pocity, které stály za jejich zrodem.