Kuma

53%
Kuma
Plakát traileru

Když Aiše slaví svatbu, téměř každý v její turecké vesnici věří, že si bere Hasana, který je jen o pár let starší než ona. Ale ve skutečnosti je Aiše poslána do Vídně jako druhá žena Hasanova otce, Mustafy. Dívka přijíždí do Rakouska a dostává se jí rozporuplného přijetí od nové rodiny. Mustafovy děti, kdy některé z nich jsou starší než Aiše, se k ní obrací zády. Jen Fatma, Mustafova manželka, která umírá na rakovinu, se zdá opravdu potěšena: nyní si může být jista, že její muž, kterému byla vždy loajální a obětavou muslimskou ženou, má dobrou nástupkyni. Mezi dvěma ženami se rozvine zvláštní přátelství, ale to je brzy podrobeno zkoušce, když rodina čelí nečekané ráně osudu.

Režisér Umut Dag vypovídá o komplexním mikrokosmu turecké rodiny žijící ve Vídni a projevuje tak ohromný díl citlivosti v práci, která odkrývá vztahy mezi starým a mladým, loajálností a přátelstvím a nebojí se vyvolat hluboko usazené emoce.




gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
8
Na Kumě je pro mě dobrá obzvláště jedna věc a to, jak se odvracíme od zažitých stereotypů nazírání na nejrůznější problémy, které si zvykla většina produkcí zpracovávat úplně jinak. Mluvím o aktuálních společenských tématech, jejichž palčivost se tu odkrývá, resp. jak relativní může být vypořádání se s nimi. Ale není to dané tím, že by kupříkladu Američani (vystupující na plátně se zaručeně odlehčenými a svěžími replikami, mající ten správný světonázor) byli pitomci, může se to dokonce jevit naprosto opačně. Kuma je pro mě niterná, jak niterná dokáže být muslimská tradice a falešná morálka. Abych byl konkrétní. Kuma není tím, čím se zdá být. Líbí se mi ty zvraty v ději, které vás nutí neustále být ve střehu a neustrnout v nějakém otupělém stavu unylé psychologické stati.
SimcaJB
90 bodů
1. recenze tohoto filmu VIZ: http://www.zk4.cz/g

Dodatečné informace

Původní název:
Kuma (více)
  • Rakousko Kuma
  • Rakousko A második feleség
  • Rakousko A Segunda Esposa
  • Rakousko Kuma (The Second Wife)
  • Rakousko La Segunda Mujer
  • Rakousko Une seconde femme
Premiéra v ČR:
16. 8. 2012
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Rakousko
Ocenění:
Žádná ocenění