Země bez zákona

75%
Země bez zákona

Ze všech amerických snímků v programu letošního festivalu v Cannes byla Země bez zákona jednoznačně filmem „nejameričtějším“. Výtečně natočená žánrová podívaná, odehrávající se v době, která patří do severoamerické mytologie, představuje citlivé drsňáky, ženy padlé i nevinné, progres odmítající tradicionalistickou náboženskou komunitu i naopak nakažlivou radost z dařícího se podnikání. Pozoruhodná režisérsko-scenáristická dvojice John Hillcoat a Nick Cave (The Proposition) se vrací gangsterkou z časů prohibice o pověstných bratrech Bondurantových (Tom Hardy, Shia LaBeouf a Jason Clarke), jejichž poklidné obchodování s alkoholem vlastní výroby v odlehlém koutě americké Virginie jednoho dne narazí na umanutý odpor zvláštního agenta Rakese (perverzní dandy v podání Guye Pearce). Navzdory svému dobovému rámci není film, ve kterém se dále blýsknou Gary Oldman, Jessica Chastainová či Mia Wasikovská, zcela prost paralel se současností. Bratři Bondurantové sice provozují ilegální byznys, zároveň jsou však nejzásadovějšími obyvateli městečka skrz naskrz prolezlého korupcí. (MFF Karlovy Vary)




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
O tom,že Nick Cave umí jsem se přesvědčil už u Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. V tomto případě spojení Cave , Hillcoat , Hardy a Pearce funguje na jedna + . Skvěle natočené a zahrané. Nemám slov a tleskám. Takovou gangsterku z dob prohibice jsem potřeboval jako sůl.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Pěkný snímek z období americké prohibice. Poklidně vyhlížející gangsterka, která má ale pěkně drsnou slupku o což se postarali hlavně Tom Hardy a Jason Clarke. Pěkný reálný příběh rodiny výrobců a pašeráků alkoholu, kteří museli být hodně drsní, aby v se v tomto kšeftu udrželi. Pěkné zpracování, žádný zbytečný tlak na pilu, dobrá kamera i filtr. Povedený snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
Schematický upachtěný nesmysl. Když se na plátně objevila Mia s kolouškem v náručí, už mi to nepřišlo ani vtipné. Tohle je sotva na tři hvězdy (a po uležení kašlu i na ně). Shiovy psí oči iritují po pěti minutách a Hardymu jeho roli žeru, jen pokud jde o záměrnou parodii Banea. Tahle přeplácaná a přitom nudná gangsterka si nezaslouží větší pozornost.

Dodatečné informace

Původní název:
Lawless (více)
  • USA Země bez zákona
  • USA Lawless
  • USA Des hommes sans loi
  • USA Fékezhetetlen
  • USA Laittomat
  • USA Os Infratores
  • USA The Promised Land
  • USA The Wettest County
  • USA The Wettest County in the World
Premiéra v ČR:
20. 9. 2012
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
26 mil. USD
Tržby:
53,68 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné