Divoká stvoření jižních krajin

66%
Divoká stvoření jižních krajin
Divoká stvoření z jižních krajin (Beasts of the Southern Wild) jsou americký nezávislý film. V centru příběhu stojí šestiletá Hushpuppy, žijící v izolované komunitě u mrtvého ramene řeky bez matky a s často nepřítomným otcem Winkem. Snímek oceněný na festivalu Sundance přináší magicko-realistický zážitek o odvaze a přežití v bažinatých krajinách jižní Louisiany postižené hurikánem Katrina, vyprávěný očima mladé hrdinky, která vnímá přírodu jako propojený celek.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Skutečně krásný snímek. V mnoha ohledech jednoduchý, v jiných ale velmi promyšlený. V podstatě muselo být těžké udržet atmosféru u námětu vybízejícímu k pořádnému rozmachu tak komorní a osobní - to je na tom filmu nejzajímavější.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Enšpígl mi celkem mluví z duše. Výkon malé Hushpuppy byl sice fenomenální, ale jinak tyhle Divoká stvoření už u závěrečných titulek vyšumí z hlavy. Nuda. 4/10
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Krásný film. Sice je svou látkou asi předurčený k tomu, aby ho vidělo málo lidí a aby i je rozděloval na dva fanouškovské tábory, ale filmařský kumšt a kvalita se mu rozhodně upřít nedá. Zeitlin se vypravil na velmi nesnadnou misi a pokusil se propojit lehce apokalyptickou vidinu světa s dramatickým vztahem otce a dcery a několika regulérními fantastickými motivy, a ve výsledku to vypadá ještě zvláštněji, než to zní takhle napsané. Jenže zvláštní neznamená špatné a v minulosti už jsme se mohli několikrát přesvědčit, že i zdánlivě neskloubitelné žánry mohou vedle sebe existovat naprosto bez potíží- tedy alespoň tady to platí stoprocentně. Na prvním místě překvapivě nestojí kontrast mezi vyspělým a zaostalým světem, jak napovídá námět, a film v tomto směru zabíhá až moc daleko od reality, ale právě ta magická výprava a absurdní pohled na problematiku dnešní společnosti má něco do sebe. Nejen díky zajímavému skloubení skoro pohádkových námětů s aktuálním závažným námětem, ale především zásluhou výborným herců (Wallisová byla jedinečná!), krásně využitých efektů a přenádherného soundtracku, který by aspiroval na oscarovou nominaci asi více než mírně neucelený scénář. Škoda jen několika vyloženě nesmyslných momentů, které okamžitě praští do očí a poněkud shazují věrohodnost nastíněného světa. Jinak ale velmi podnětné dílo, které asi musí ještě trochu dozrát, než přijde jeho čas..

Dodatečné informace

Původní název:
Beasts of the Southern Wild (více)
  • USA Divoká stvoření jižních krajin
  • USA Beasts of the Southern Wild
  • USA Bestie z poludniowych krain
  • USA Hushpuppy
  • USA Les Bêtes du Sud sauvage
  • USA Zveri iz južne divljine
Premiéra v ČR:
9. 8. 2012
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+

Půjčení nebo nákup