Cosmopolis

50%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
4.5
Cosmopolis je pro mne svou obsahovou stránku velká nic neříkající nabubřelost ve které Cronenberg testuje trpělivost svých věrných fanoušků. Vizuální stránka byla velmi líbivá a občas se objevila i slušná atmosféra. Škoda,že tempo vyprávění je žalostně zdlouhavé a ve výsledku nám vlastně nic neřekne.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Tenhle film vás několikanásobně znásilní do ucha. Není to příjemná představa a není to příjemný film. Ale ta bizarní odpudivost každé vteřiny mě místy až bavila. Kdyby ze vší té roztomilé prázdnoty a cynického humoru něco vyplynulo, bylo by to ještě lepší. 3 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
0
Asi jen sám Cronenberg ví, co tímhle patvorem chtěl vlastně říct. Nechce se mi věřit, že by pecky v letech 2005 a 2007 byly náhoda.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6.5
Film je poměrně statický a je založený zejména na dialozích. Je to ovšem celkem velkoryse řešený film, takže dialogy probíhají ve velmi pěkně zvládnutých designových interiérech a nutno je třeba vypíchnout i práci kostýmního výtvarníka. Snímek byl natočený na špičkovou digitální kameru Arri Alexa a kameramanem byl Peter Suschitzky, takže se na film i samozřejmě velmi pěkně dívá. Filmu opět také pomáhá výborný skladatel a tradiční spolupracovník Cronenberga Howard Shore.
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
6
Od sledování filmu mě už hned odrazovala hlavní role Roberta Pattinsona, ale dal jsem tomu šanci. Z počátku jsem věřil, že by mě film mohl zaujmout, ale opravdu jen ze začátku. Monotónní snímek, který graduje 20-ti minutovým dialogem, musím říct až nudným, mě neoslovil. 45%
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
7.5
„Upálit se na protest není originální - je to jen přivlastnění si cizího činu“.Dobré filmové adaptace knih dokážou zachytit myšlenku a atmosféru,aniž by trvaly na zachycení sebemenší události a na každé postavě.Cronenberg zachycuje temnou stránku a využivá všechny limity svých herců.Každou postavu má výborně připravenou zejména ty hlavní Pattinson a Gadon.Prostředí světel a obrazově extravertním duchu DRIVE,bez všech dokonalostí.Cronenberg se pohybuje ve své pevné kostře svých známých,nebo neznámých děl v progresu konverzačního filmu,který se nesnaží diváka oslovit pro marginální a stabilní děj,ale pro filozofickou představivost.Cronenbergův motiv tělesného utrpení na hranici rozkoše.
karlik4801
1 942 bodů
2.5
Na film mě nalákal oblíbenec Kevin Durand ve vedlejší roli. V hlavní roli usedl Robert Pattinson, no jeho výkon bych označil za toporný a vážně mě sral. A vlastně celý film byl nudný, po hodině jsem ho vypnul. Mohlo to být zajímavé ztvárnění anarchie. Ale tady se jen kecá a jezdí v limuzíně. Ta hvězda je za Kevinovi rvačky. Nic víc mi film nenabídl.
Pavlína81
Pavlína81
1 576 bodů
6.5
No dalo se na to koukat.Chvilku.
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
8.5
Nutno dodat, že tohle není žádná manželská konverzačka, či psychologická studie rozkladu jednoho vztahu. Mně osobně baví (ale až teď – důležité a opravdu (!) nechci žádnou další reprízu!) ta nuda, víte? To nekonečné blábolení o ničem, to rádoby vznešené a ušlechtilé zabíjení času, ta manýra a póza, kterou si člověk prostě musí smět dovolit. Je v tom zahrnutý spíš výsměch, než nějaká závažnější obžaloba. Jistě, občas jsou tu momenty, kdy si člověk řekne, že se to přinejmenším částečně jako moralita zamýšlelo (scéna s „dezertním teroristou“ a atentátníkem Andrem Petrescuem – ztvárnil Mathieu Amalric či Benno Levinem – Paul Giamatti. Přesto však bych se nepřikláněl k tomu, že byl autorský záměr brnkat na vážnou strunu, na to je tu zastoupeno příliš absurdních okamžiků. Spíš než to bych to viděl jako jakýsi rozvoj specifického žánru – cosi mezi surrealismem a hyperrealismem – jimž se umělec proslavil. (Kdyby to ovšem nebylo úplně směšné pokoušet se to nějak shrnout do kategorií ;-). Takže když v jedné scéně vystoupí ústřední postava ze svého vozu, máme tak možnost nahlížet jej jako zvíře, které se mění (a reaguje na výkyvy nálad svého majitele, kdyby vůbec mohlo mít nějakého majitele, to auto spíš vlastní jeho) a může nám to připomenout tu plíživou proměnu v Mouše, kdy nezáleží na tom, zda je ta změna k dobrému nebo špatnému, protože k jinému.)
SimcaJB
90 bodů
Recenze na FilmCz -> http://www.zk4.cz/m