Mumie

58%

Komentáře a recenze 54

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
5.5
Mohl to být podařený start do Dark Universe, ale to by nesměla být Mumie tak rozháraná a scenáristicky plochá. Problém vidím hlavně v tom scénáři, který vlastně ani neví čím chce film být a proto je výsledek celkem zmatený a nesourodý. Jako dobrodružný film to celkem klape, ale jako horor to nefunguje vůbec. Tvůrcům podráží nohy hlavně ten ratin PG 13, který jim dovoluje sice diváka vyděsit, ale jen v určitých mezích, tak aby to mladší publikum rozdýchalo. Mumie navíc trpí problémem dnešních moderních filmů a to je ta přehnaná temná atmosféra. Nechápu co je to dnes ve zvyku točit všechno tak temné a zde si dovolím srovnávat s Mumií od Sommerse jehož verze je ve všech ohledech lepší - barevnější , zábavnější a příběhově pestřejší. Zpět, ale k téhle verzi se kterou nejsem teda vůbec spokojený. Většina záběru byla tak tmavá, že šlo jen těžko odhadnout co se na plátnu děje a to samé platí i pro akční scény, které byli opravdu dost nepřehledné. Co se týče postav, tak jsme dostali takový ten okoukaný tradiční mix kde nemůže chybět neohrožených hrdina,hláškujicí parťák,nebojácná archeoložka a někdo kdo za tim vším stojí - zde Dr. Jekyll. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že obsazení Cruise bylo zcela zbytečné a jeho roli mohla ztvárnit i méně známá tvář. Jediné co mi teda v obsazení udělalo radost bylo obsazení Johnsona, kterého jsem si oblíbil už v seriálu Nová holka. Problémem těchto propojených světů je ten, že postavy jsou v prvním díle jen hrubě načrtnuty a až časem odkrýváme jejich motivaci, charakter atd. a tento problém je zde v celé své kráse a nám nezbývá než to překousnout a doufat,že se příště dozvíme víc. Abych jen nekritizoval, tak bych alespoň vyzdvihl povedené speciální efekty, které by ale měli být u toho filmu samozřejmostí. Líbilo se mi to pomrknutí na verzi z roku 1999 ( kniha ).Snad jen dvě akční scény stojí za zmínku ( pád letadla ,jízda sanitky v lese). Suma sumárum jde o průměrný snímek,který to bude mít v konkurenci dobrodružných filmu těžké. Nezachrání to ani obsazení Cruise a ani příslib budoucího Universa a hvězd s tím spojeného.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
4.5
Tato Mumie se mi příliš nelíbila. Slibný začátek, poté už jen otřepané fráze a příběh viz první Mumie. Zoufalství scénáristy dokresluje to, že do příběhu zakomponoval doktora Jekilla a Hyda, což by samo o sobě nebylo to nejhorší, kdyby to ve filmu hrálo roli, nebo to mělo jiný smysl... prostě paskvil. škoda..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
4
Marná snaha, tento remake stejnojmenného snímku z roku 1932, se prostě nepovedl po všech směrech. Chybí tomu plynulost, dějové nápady, humor, atraktivita příběhu a umírněnější spontánnost. V akci se tu velmi tlačí na pilu, což je v rámci děje ohromně na škodu. V nepřehledné smršti CGI efektů rapidně mizí herecké výkony všech představitelů a tak po skončení filmu si kdejaký divák jen s údivem řekne: “Co to sakra jako bylo?”
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Tak jestli je tohle začátek univerza, na které jsem se tolik těšil, tak to fakt potěš. Co má být zábavné, je tu nudné a co má být vážné, je nechtěně trapné. Z hororového odkazu zbyly jen tupé lekačky a tak ospale bez zájmu jako Cruise nebyl ani Depp v posledních Pirátech. Sommersova Mumie měla aspoň rošťáckou duši, tohle je jen výblitek šedivých pixelů bez tónu. A jestli si má Crowe zopakovat svůj výstup, tak ať je to příště aspoň rovnou parodie. Universal zabil jedinečný potenciál neschopností zvolit si jasný žánr a styl.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Zhruba někdy po 40 minutách (scéna v baru) už to jde jenom z kopce. Do té doby tady nějaké náznaky na "trojkovou blbinku" byly, jenže pak vylezl nevýrazný Crowe, blbnutí Cruise už začalo být protivné a z Mumie se stala poctivá nezáživná konina. Jsem zvědavý, co tenhle propadák udělá s plány na Dark Universe do budoucna.
lamps
lamps
15 150 bodů
2.5
Neuvěřitelně debilní slátanina, která aplikuje často naprosto nekontinuální můstky k propojení scén a časových linií, absolutně nezvládá funkčně ani stylisticky propojit střídající se charaktery výpravy (od fantasy hororu až po nahláškovanou dobrodružnou komedii, wtf) a v místě, kdy by měla bez keců gradovat a diváka alespoň vizuálně bavit, se zavírá do jedné místnosti s jednou z nejzbytečnějších postav, která kdy byla áčkovým hollywoodským hercem hrána. Tady nemohl pomoci ani jinak sympatický Cruise, něco tak matného, nenápaditého a divně sestříhaného je ostudou v posledních letech prosperujícího Universalu
sabule
14 227 bodů
5.5
Není to až tak špatný restart, po tak dlouhé době oprášit zase starou egypskou mrtvolu ale chtělo trošku lepší scénář a hlavně mladšího a vytrvalejšího hrdinu.Tom Cruise už nezapře svá léta a už to není young Top Gun ale lehce křečovitý padesátník.Ale nuda to určitě není a celkově slušná akce!
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Provázané světy dnes letí a proto se vzniká Dark Universe- série filmu která má představit slavná monstra a jednou je všechny spojit. Nejdřív se však musí sejít samostatně. A první útočí Mumie. A ten film překvapivě hrozně funguje. A je asi celkem snadný odhadnout proč- Tom Cruise si ten film ohlídal. Tom Cruise točí špatný film jednou za uherský rok a jinak si to umí jako producent pohlídat. Cruise si film krade pro sebe a rozhodně je neuvěřitelným zajímavým hrdinou který by mohl celý ten vesmír utáhnout. Film stojí na vlastních nohách a neodkazuje příliš na další filmy. Jediné další monstrum které se objeví je Dr. Henry Jekyll/jeho zlé alter ego Edward Hyde. Hraje ho Rusell Crowe a i když hraje druhé housle dokáže zaujmout. Mumie navíc dokáže zaujmout už od první akční scény v Iráku která je neuvěřitelně akčně zvládnuta a i hned po ní následuje scéna s nálezem hrobky ze které přímo dýchají Dobyvatelé ztracené archy. Ihned poté však nastupuje zbytek filmu který je tak béčkový jak by měl film o těchto monstrech být. Opravdu jsem si řekl, že jsem dlouho neviděl tak dobře povedené béčko (Neboj Lucy, na tebe se nezapomíná). Ten film prostě neuvěřitelně baví a navíc celkem slušně funguje jako horror. Opravdu jsem tak dobrý film nečekal.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Slaboučké podání. Směšné a laciné triky. Pan Jekyll se mohl taky lépe ukázat ve své kráse.
  • Tempo
  • Triky
  • Děj
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
2
Ta akční sekvence byly fajn, ale nespojovalo je nic, co by mě mělo zajímat. Tady si Cruise nevybral vůbec dobře. Film měl nakopnout nějaký monster universe, ale naštěstí ho zabil, takže jsme dostali jen jednu sračku.