Velké ticho

73%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Lovci odměn a morální aspekt tohoto přivýdělku je hlavní devízou příběhu, ze kterého mrazí už nejen pohledem na mrazivé období, ve kterém se celé dějství odehrává. Na správný spaghetti western nechybí ani ikona hlavního hrdiny, který se nevymyká od podobných postav, jaké ztvárnili např. Terence Hill či Franco Nero. I zde se jedná o osamělého jezdce snažícího pomstít smrt své rodiny. V jeho charakteru je však novinka a to taková, že je němý. A protože tedy nevydá jedinou hlásku, říká se mu jednoduše Silence. Česky Ticho. Zahrál si ho Francouz Jean-Louis Trintignant, který jinak nepatří u nás zrovna mezi neznámé herce. Hlavním padouchem je démonický Tigrero s tváří Klause Kinskiho. Interakce protikladných protagonistů v kombinaci s nezaměnitelnou melancholickou melodií od nikoho jiného než od samotného mistra Ennio Morriconeho a obrazů zasněžené krajiny vytváří úchvatnou diváckou atmosféru. Zasněžené horské scenérie, koně bořící se do sněhu, rampouchy na chatrčích a divácky pocitově všudypřítomný mráz. Scény ne zrovna obvyklé pro daný žánr. Jedná se o nezaměnitelný stylový film v celém svém jádru. Neobvyklé je však finále, které asi bylo terčem tvůrčích debat, protože existuje i alternativní verze. Jako správný spaghetti western však obsahuje vše, co obsahovat má. A tak se i tentokrát jedná o snímek mající v diváckém zájmu snad jen fanoušky žánru. U nás se už stal v podstatě neznámým a je to škoda.
muzz
muzz
18 035 bodů
8
Vtipné na tomto mistrném westernu je, že se vše odehrálo podle pravdivého příběhu a že tedy jako obvykle opět zlo zvítězilo nad dobrem. Jak již zde zmínil kolega - Klaus Kinski a Enio Morricone kvalitka, mladý Jean-Luis Trintignant taky super.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
2
Corbucci jako režisér určitě nedosahuje Leoneho kvalit, takže Grande Silenzio postrádá silnější formální kvality. O dva roky starší Django mi přišel stylovější a jistě jsem si ho více užil, ač zas ne o tolik. Hádám, že většina spaghetti westernů jsou nekoukatelný sračky - stejně jako je je většina filmů jiných žánrů. Každý žánr však vyplodil nějaké klenoty a spaghetti western jsou dost úzkým vyhraněním (podžánr revizionistického westernu) na to, aby těch klenotů nebylo příliš. Soudím, že to tak bude, ač vím, že to dostatečně nakoukané nemám. Corbucci je však považován za druhého nejlepšího filmaře výše jmenovaného subžánru a já už zde mám značné výhrady. Zdá se mi, že Corbucci nedokáže ze scény a možností vydolovat tolik. Film si o to však víc než přímo říká - on to potřebuje, protože se "střílí do nohy" konceptem němého protagonisty. Film však není schopen jeho ticho prodat a učinit ho ve správný moment třeba "příliš hlučným". Mnoho scén není příliš přesvědčivých kvůli nedostatečně zdařilé kameře, režii, patosem zapáchajícím dialogům, italštině a neherectví mnoha herců. Ač se jedná o příliš silné slovo, tak strhující dokáže být snad jen ten Klaus Kinski. Nevím však, jestli je vyloženě přesvědčivý, protože občas tlačí na pilu, což je dáno tím, jaký to byl megaloman. Je dáno scénářem, že on sám to celé utáhnout nemůže ani s Morriconeho hudbou v pozadí (Leone tu jeho hudbu uměl z pozadí vytáhnout do popředí). Já osobně si film teda neužil, ač ubíjející pro mě rovněž nebyl. Nutno uznat, že film ve své době jistě převracel žánrová očekávání: 1.) Stereotypem je, že hrdina zachrání den a získá holku, ale Great Silence skončí velmi cynicky. Problém je však v tom, že jsem do celé situace nebyl zainvestovaný, takže mi bylo víceméně jedno, jak to vlastně dopadne. 2.) Zasněžený Utah byl namísto pouštních plání Monument Valley neokoukaný, ač zdaleka nešlo o první sněžný western (northern). Spíš lze ocenit, že prostřední zde není užito samoúčelně: "Bezútěšnost zimní krajiny doplňuje temný a pesimistický tón filmu a zároveň poskytuje motivaci pro postavy, protože životní podmínky a šance na přežití jsou stále horší. Zasněžené prostředí také vhodně izoluje izoluje události příběhu a vytváří vhodný příměr pro krutý svět zde a taky.“ Pokud by nám však šlo o wow efekt z něčeho neokoukaného, tak vězme, že to jsou hodnoty relativní, protože kdokoliv, kdo vidět Hateful Eight (nebo Mr. McCabe a Mrs. Miller), nebude nikterak udiven tím, že se western může odehrávat i v zimě.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
4.5
Nevím, proč na mě tenhle film nepůsobí. Přitom Klaus Kinsky je perfektní slizoun. Hudba je, jako vždy od mistra Morriconeho, velmi dobrá. Corbucci je zkušený režisér spagetti westernů, ale toto dílko mě zkrátka za srdce nevzalo. Nevím proč, ale je to tak. Možná je to tím že Trintignantův hrdina mě moc nezaujal a Kinsky je ve filmu možná dominantnější, než kladný hrdina. A kdo je tady vlastně kladný hrdina, když Kinského Loco, vlastně loví jen lidi na které zákon vypsal odměnu? Konec taky není zrovna klasický a moc mi nesedl.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Opravdu velmi nadprůměrný spaghetti western, který se zabývá otázkou práva a zákona a jaké místo zde má pomsta ať už osobní či společenská. Co ale upoutá nejvíc je úžasná hudba mistra mistrů - viva Ennio Morricone.