Ani stín podezření

73%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Typický Hitchcock, z obyčejného detektivního příběhu dokáže vytěžit maximum a každou scénou šponuje napětí až do maxima. Nechybí typicky hutná atmosféra a těžko nepoznat jeho rukopis. Určitě jsem vod něj viděl lepší filmy, toto je z toho co jsem viděl takový průměr.. Průměr za 70%, to už o něčem svědčí.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Typický Hitchcock, míněno dobrém slova smyslu. Silná zápletka, precizní provedení, žádná hloubka. Odsýpá to a velmi dobře se na to kouká. A Joseph Cotten je rozhodně jeden z nejméně využitých herců Hollywoodu, protože tuhle roli si "dal" znamenitě... Škoda, měl dostat víc příležitostí. Když vidím prkno-Granta v každém druhém "přeživším" filmu z té doby, je mi smutno...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Mnou očekávaný mrazivý thriller jsem dostal až v druhé půli (hlavně zásluhou parádního Cottena), do té doby to bylo jen takové neškodné oťukávání (místy celkem nudné). Nic proti Hitchovi (nápad byl hodně fain), ale opravdu nejde opomenout to nelogické chování postav (hlavně u mladičké Charlie), které dojem z filmu hodně kazí. 6/10
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Idylické prostředí ospalého městečka, jedna velmi vypečená americká rodinka, jeden typicky noirovský záporák opředený tajemstvím a charismatem a stroj na dusivou atmosféru se značkou Alfred Hitchcock, který teprve nabýval mezinárodního významu. Bohužel ani stroj není vždy úplně přesný, příběh vede přes veškerou psychologickou preciznost až moc naivní cestičkou a v momentě, kdy má zařadit trojku a ručičkou na tachometru přeskočit od plíživého pronásledování k smrtícím turbulencím, jen tlumeně zaškytá a dorazí nezměněnou rychlostí. Jako obdivovatel filmu-noir jsem si sice liboval ve všech vtipných charakterech a těšil se i z osvědčené příběhové rovnice, ale ten mnohdy nelogický a neoriginálně zakončený scénář celý snímek trestuhodně srazil do kolen. Tohle by Hitch nezachránil ani ve svých nejlepších letech.
avenis
avenis
8 145 bodů
4
Tento thriller patří k Hitchcockovým nejoblíbenějším, protože, jak říká: „představoval onu vzácnou příležitost kombinovat charakterovou studii s napětím“. Film líčí vztah mladičké Charlie a jejího jmenovce, strýčka Charlieho, který není tím bezúhonným mužem, za něhož se vydává. Ve své hravosti zakomponoval AH do děje několik draculovských odkazů. Film byl nominován na Oscara za námět a patří k AH nejoblíbenějším. AH bylo 44 let. (2014)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Filmu z r. 1943 by se dalo ledacos vytknout. Ale "rukopis" Alfreda Hitchcocka se nezapře. Nakonec mi běhal mráz po zádech a v tom vlaku na závěr jsem si stahovala peřinu přes hlavu. Oceňuji práci kameramana Josepha A. Valentineho i hudbu Dimitri Tiomkina (kromě Franze Lehára), která navozovala dramatické části přímo perfektně. Joseph Cotten v roli tajemného a sebevědomého strýčka Charlieho je hlavním tahounem filmu, který se v podstatě celý točí kolem jeho osoby. Hitchcock vytváří atmosféru mnohem pomaleji než ve svých pozdějších hororech. Někoho by to mohlo třeba i trošku nudit. Ale o to jsou pak vypjaté chvíle dramatičtější. Rovněž si říkám, že divák místy úplně zapomíná, že film byl natočen v roce 1943. Klidně bych ho považovala za film 60. let. Nadčasové, "koukatelné" dílko, založené předevsím na psychologii.