Insomnie

78%

Komentáře a recenze 26

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Insomnia je mým prvním setkáním s Christopherem Nolanem jenž výborně buduje atmosféru a vystačí si jen s minimem akčních scén. Napětí by se dalo místy krájet a Al Pacino svým výkonem předčil i hvězdné kolegy. Robin Williams se zde ocitl pro mne v nepřirozené roli,ale zvládl ji na výbornou.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Mrazivý thriller, či detektivka. Al Pacino mě ale úplně neuchvátil a film také ne. Svou kvalitu film má, příběh je dobrý, atmosféra správně ponurá, vyvrcholení filmu velmi dobré. Ale jak říkám, není to pro mě žádná bomba, takže 70% je asi maximum, které mohu filmu udělit.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Snímek je americkou verzí norského stejnojmenného filmu z roku 1997 a jak to už bývá, američtí tvůrci se drželi základu, ale jinak si šli svojí cestou. Al Pacino a Robin Williams zde byli postavení proti sobě jako policajt a zločinec, oba v démonických charakterech a oba předvedli naprosto skvělé herecké výkony. Příběh je chytrý v žánru thrilleru, kde je konvence děje velmi dobře promyšlena. I zde samozřejmě platí, že originál je prostě originál, ale tady se tentokrát podařilo laťku vyzdvihnout hodně vysoko, což nebývá zase až tak často.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Nedávno jsem měl možnost Insomnii po dlouhé době vidět a musím jí přidat. Stále jí nedokážu přiřadit nějaký skutečný status jednoznačné kvality, ale poctivý kus filmařiny to nepochybně je. Atmosféra bezesných dnů, vždy výtečný Pacino, Williams v netradiční roli... nakonec to krásně zapadá do sebe, i když to zůstává na "zkouknout - zapomenout". Ale v tom dobrém slova smyslu, tentokrát.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Nespavost je svině. Zvlášť když je i o půlnoci světla jak v poledne a vy jste na stopě vrahovi. Nebo on vám? Atmosférická krimi s výborným hereckým trojlístkem a skvěle natočenými scénami, které jen tak z hlavy nevymizí (naháněná v mlze a na kládách) je ale bržděna trošku slabším scénářem (Jonathan si holt ještě dával voraz), který mi brání tu 5. hvězdu přihodit. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Will Dormer přijíždí se svým parťákem Eckhartem na Aljašku, aby objasnili brutální vraždu sedmnáctileté školačky. Čeká tam na ně sympatická policistka Ellie. Oba městští poldové, ale nejsou na Aljašce jenom kvůli pomoci kolegům. Byli tam na čas odklizeni kvůli vyšetřování oddělení Vnitřních záležitostí a Eckhart, který má doma rodinu, se rozhodne proti Willovi svědčit a také mu to řekne. Při pronásledování odhaleného vraha v mlze Will střelí Eckharta, který mu ještě před smrtí řekne, že ho zastřelil schválně. Vrah Walter Finch všechno slyšel a neváhá to Dormerovi říct. Na Aljašce jsou dlouhé dny, Dormerovi se zvětšují kruhy pod očima a začíná se schylovat k finále. Po velkolepém úspěchu filmu Memento dostal britský režisér Christopher Nolan na svůj druhý americký režijní počin 45 mil. dolarů od producentů George Clooneyho a Stevena Soderbergha a tudíž si mohl dovolit Oskarové trio Pacino, Williams, Swank a ukázalo se, že investice do mladého režiséra se vyplatila. Film má strhující atmosféru nejen díky zajímavému prostředí, ale především díky hře tvůrců s divákem, kdy není úplně jasné, jestli je Dormer kladnou postavou nebo ne. Nolan potvrdil svou neustále vzestupující hvězdu na režisérském nebi, což potvrdila i vysoká návštěvnost snímku a pozitivní kritické ohlasy.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Mně asi nejméně přístupný Nolan, čímž nechci říct, že nejhorší (Tenet se pořád může jít klouzat).. Herecké výkony jsou sice naprosto úžasné v čele s dvojicí Al Pacino, jenž tady působí vskutku nevyspale, a pak Robin Williams, který s tou svojí usměvavou pózou zvládá i netradiční zápornou roli. Velkou část filmu se věnujeme laškování mezi těmito dvěma, ale mě tohle vůbec nesedlo, naopak takové natahování bez napětí. Atmosféricky je to takové naleštěné cosi hlavně díky prostředí, ale příběhově nepříliš přístupné.. Nicméně film se mi nehorázně vlekl a celkově mě to příliš nezaujalo. Jako kriminálka okey, ale čekal jsem daleko více a tohle pro mě bylo spíše až velká hutnější hra na jistotu se suchým finálem... 65%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Herecké bitva dvou ikon filmografie, pod taktovkou vizionáře dnešní doby. V porovnání s filmografií obou herců, či režiséra zajisté nevybočující dílo, ale pořád kvalitně a přehledně natočené, že výtka se jen těžko může hledat.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Je skvělé pozorovat, že i v dnešní době se originalitě meze nekladou. Výjimečná detektivka, která vybočuje z řady neuvěřitelně tísnivou a depresivní atmosférou, která vám spolehlivě přiškrtí trenýrky a nechá ve vás dlouhý chuťový pofilmový ocas. Skvělá Swanková, excelentní Williams a dokonalý "věčně ospalý buldok" Pacino. Pro mě osobně vedle "Se7en" nejlepší dosud natočená detektivka.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
8
Skvělá atmosféra s výbornými hereckými výkony. Asi bych měl s Alem stejný problém usnout za bílého dne ;). Trošku mi vadila občasná ztráta tempa, tudíž hluchá místa, ale ve výsledku to filmu až tolik neublížilo. 72%