Dokonalý smysl

75%

Komentáře a recenze 23

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Tento film na mě zapůsobil neskutečně a vryl se mi do paměti na celý život. Po jeho shlédnutí jsem měl strašně divný pocit. Toto mě bere. Záhadný virus, velké následky pro celou planetu a... někdy se to zvrhne v trapas, ale když se to povede takto, je to neskutečně dobré.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Film o tom, že i když námět je polovina úspěchu, nedostane se s ním dál než na ono poloviční hodnocení, když nemáte nic jiného. A Eva Green i Ewan McGregor jsou sice dobří herci, ale ne tahouni.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ikdyž se blíží epidemie obřích rozměrů, vždycky se najde důvod žít. Hodně netradiční romantika (ten nápad je prostě skvělý), a ikdyž je to trošku jiný žánr, tak stejně mladý Soderberghův Contagion dostává těžký direkt. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tomuhle filmu se nedá upřít originalita a skvělí herci, každopádně nic tak depresivního jsem už hodně dlouho neviděl. Hodně smutné, hodně netradiční a chce to vstřícnou náladu. Přesto hodnotím vysoko.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
10
Perfektně natočený a zahraný film. Eva Green je prostě dokonalá herečka a Ewan nečekaně nezaostává. Úžasně propracované téma, jen mi k úplnému nadšení chybělo objasnění nemoci, jasný, nebylo to vůbec o tom, ale prostě se to tak ustřihlo, neřešilo se to, ale jinak jsem naprosto spokojenej. Je to zvláštní film, nedivím se, že tomu někdo dá menší počet *, protože je celkem bez akce a celé je to zvláštní... Já osobně zažít něco podobného, tak se rovnou SPOILER po ztrátě sluchu zastřelím, bez čichu a chuti by se žít dalo, ale fakt bych nedokázal žít hluchý, ten konec je dokonalej.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Námět jako takový (postupná ztráta jednotlivých smyslů v pořadí chuť, čich, sluch a zrak, které vždy předcházela zřejmě nákazou vyvolaná osobní krize každého člověka - deprese, strach, hlad, zuřivost, nenávist a nakonec i láska) mi přišel zajímavý a nebylo špatné ani to, že jsme ho neprožívali jako světovou epidemii (byť bylo zjevné, že celý svět do toho zatažený opravdu je a nechyběly realisticky pojaté náznaky toho, jak se s tím vším lidstvo pokouší vyrovnat), ale jako součást rodícího se vztahu dvou lidí. Ewan McGregor i Eva Green jsou výborní charismatičtí herci, kteří dokážou zaujmout, bohužel ale spíš každý sám o sobě. Nějak jsem jejich vztahu nedokázala uvěřit. Do toho tvůrci přimíchali náznaky možných příčin epidemie (životní prostředí, terorismus, válečný akt) a pár existenciálních otázek a je z toho film, který zaujal, ale podruhé o vidět nemusím.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Vynikající námět, který v evropském pojetí zpracování ( ne us sci-fi ) byl uchopen za správný konec. Pomalejší tempo, nic neuspěcháno, vše v klidu vysvětleno a hlavně nepřevysvětleno:). Nečekejte akční scény ( nabízí se na první dobrou ), ale hlubší sondu do principů naší existence, osekání základních principů bytí na holou podstatu. Originální sci-fi, která vybočuje z průměru a nechává dlouhý dozvuk na přemýšlení. Stačilo málo a byl by to opravdu vynikající film. Některé moralistní linky ( houslistka ) a momenty byly prostě navíc. Stejně jako pár nelogičností.
  • námět, zpracování dokument-film
  • neodpustím si, že by z tohoto skvělého námětu, příběhu, šlo dostat ještě více
rockystar
rockystar
2 860 bodů
9.5
To je tak skvělý námět... Silný zážitek a skvělé herecké představení. Film jsem sledoval jako v transu od začátku do konce. A na konci jsem asi ještě pět minut jen seděl a koukal s tlamou dokořán. Opravdu síla... AŽ z toho šla husí kuže.
farb
farb
2 064 bodů
8
Silný. Opravdu silný divácký zážitek, natočený pomalým a depresivním stylem, který diváka skutečně zasáhne. Často je tu zmiňována Soderberghova Nákaza, která ovšem nemůže být Mackenzieho filmu vzdálenější, protože byla až příliš divácky odtažitá a sterilní. Zde se ovšem, díky času věnovanému ztrátě každého smyslu a předcházející emocionální reakci, může divák dokonale vcítit do hrdinů a do pocitů, které prožívají. A tohle všechno je rámováno intimním milostným příběhem dvou veskrze obyčejných lidí, na kterých je díky jejich profesím (epidemioložka a kuchař) rozsah pandemie ještě patrnější. A když se všechno, po působivých pasážích a (nenásilných, neotravných a stravitelných) zjištěních, že život má smysl, i když něco ztratíte (apod.), sejde v působivém závěru, tak budete z kina odcházet nejen dojatí, ale i s pocitem, že jste právě viděli něco skutečně originálního. 8/10.