Nevědomí

74%

Komentáře a recenze 68

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zejména po vizuální stránce velice povedené Sci-fi. Scénář není jedinečný, ale zajímavý, hlavně atmosféra je hutná a režisér se nezaměřil jen na přestřelky mezi drony a lidmi, ale na dokonalou atmosféru postapokalyptického světa. Zajímavý film, který stojí za to vidět.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Postapokalyptické Sci-fi s filozofickou poetikou, takže nic pro běžného diváka. Naprostý minimalismus postav dává šanci smysluplnému vývoji děje a po filmové stránce krásných vizuálních efektů. Stejně jako většina takových snímků se zabývá myšlenkou zničené Země moralizačně připomínající přecivilizovaný svět a budoucí technologií jasně kriticky vyjadřující typickou lidskou aroganci. Není od věci připomenout, že příběh si režisér Joseph Kosinski, který debutoval snímkem ´TRON: Legacy 3D´ (2010), napsal sám a neš si ho zfilmoval, vyšel jako 17stránový komiks. Je tedy na diskuzi, jestli se dá snímek považovat za film komiksový, nebo ne. Někdo tvrdí, že chce Kosinski svými futuristickými koncepty, stejně jako kdysi Stanley Kubrick, očividně předvídat skutečnou budoucnost. Dokonce se i drží jeho nechvalným perfekcionismem. Bude mu tedy za padesát let také připisován vizionářský aspekt podobný jeho zmíněnému předchůdci? Snímek je prostě nádherný a po všech stránkách působivý. I když je fakt, že ucelenou domnělost k respektu daného díla kazí nemálo známé scény z mnoha starších sci-fi snímků. Jestli to byl záměr je těžké posoudit, každopádně v rámci děje plně fungují. Ne, tohle není nic pro komerčního diváka. Tady se u toho musí občas i zapřemýšlet, což popcornoví diváci neradi dělají.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Vysokorozpočtový Moon. Velmi přesně nadefinovaný (nic sice nedává čistě logicky smysl, od toho tu však sci-fi nejsou) soubor obhájených vykrádaček, ale na rozdíl od Jonese zcela bez života a emocí. Opravdu mě to mrzí, protože v tom filmu je všechno statisticky v pořádku. Až na tu maličkost, že mě nezačal zajímat. Jen těžko se ten neustálý odstup vysvětluje... Je to ještě znatelnější než u TRONa, ale Kosinski načrtá zajímavé prostředí i námět, k vidění však nabídne jen jakousi prázdnou nádobu, která teprve čeká na to, aby jí někdo vdechl život. To chápu u filmové počítačové hry, ale tentokrát rozhodně ne.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Celkem slabota, která na mě působila jako laciná záležitost, která si hraje na strašlivě osudovou sci-fi. Cruise je fain, ale ten příběh je fakt na palici - navíc závěr tomu taky nepomáhá. Díky takovým filmům potom vypadá třeba Scottův Prometheus jako film roku. A fakt, že má v dalším sci-fi propadáku prsty Kosinski, už asi není náhoda. 3.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Po výtvarné stránce úchvatný film, herecké výkony solidní a scénář…ach ten scénář, zajímavé zvraty tam jsou, o tom žádná, ale některé pasáže do sebe rozhodně příliš hladce nezapadají. Na druhou stranu, takovouhle pastvu pro oči a uši v DOLBY ATMOS zkrátka nelze odmítnout a pozitiva silně převládají.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Tolik myšlenek, a tak málo slov na jejich popsání. :) Oblivion nemá ambice stát se kultovní sci-fi a také se jí zřejmě nikdy nestane, což je ovšem docela velká škoda. Joseph Kosinski se po odporně nablýskaném Tronovi vzchopil k vizuálně i příběhově unikátnímu postapo dobrodružství, jehož největší doménou jsou sice opět dokonalé efekty a režisérova novátorská vize budoucího světa, ale zatímco zmíněná PC-fantasmagorie byla studená jak psí čumák a věnovaná pouze zasvěceným fajnšmekrům, Nevědomí se svou fantastickou atmosférou a zajímavým příběhem téměř atakuje hranici divácké představivosti a užije si ho každý, komu stoprocentně funguje sluch i zrak. Žádné blikající příšernosti a velkolepé akční sekvence, nýbrž komorně vyhlížející příběh o osudu jednotlivce zasazený do dechberoucí pusté krajiny a zvýrazněný dokonalým soundtrackem, který zvedá ze sedadel již ve chvílích, kdy hrdina teprve pozvedá svou zbraň. Jestli se tedy dají hledat nějaké nedostatky, tak jedině ve scénáři, který je místy přeci jenom trochu děravý a nevěrohodný a kupa zvratů v konečném součtu nepůsobí zase tak závratně. To ale už vůbec nic nemění na tom, že je to originální a velmi, velmi dobře natočené sci-fi, které by si zasloužilo pár důstojných následovníků.. Cruise a Freeman samozřejmě výborní.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
skoro to same ako tron: legacy kde je to ako na hojdacke, vynikajuce pasaze sa striedaju s nudnymi. vizual uchvatny, hudba majestatna a i akcia obcas ujde. kosinski potrebuje nejakeho riadneho scenaristu...
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Jak začít a přitom nevyzradit příliš. Nevědomí má moc sympatický základ. Dobrou polovinu filmu jsem si lebedil nad tím, že někdo konečně ustoupil od snahy metat na diváky tunu líbivých efektů a natočil velkolepou sci-fi, která primárně sází na příběh jednotlivce. Coby milovník Fallouta jsem si navíc téměř fetišisticky užíval celou dobu výpravou, kterou potrhly dokonalé kamerové nálety. V ideálním světě bych teď skončil, dal filmu plný počet a odešel do pustiny najít svůj vlastní osud. Jenže ten scénář. Že plete páté přes deváté a vykrádá asi deset jiných filmů, to je jedna věc. Hlavní problém je, že se to nepovedlo slepit v kompaktní celek. Příběh je lepší nepitvat, každý překvapivý zvrat je lehce odhadnutelný deset minut dopředu a když to skončí, tak si člověk hořce uvědomí, že se vlastně ani moc ve filmu nestalo. Cruise potvrzuje pověst jednoho z největších dříčů Hollywoodu, přesto jsem mu roli chvílemi nevěřil. I přes výtky převládá dobrý pocit z poctivé, i když v rámci scénáře hrubě nedotažené žánrovky.
avenis
avenis
8 145 bodů
8
No tak totok je teda pěkný psycho... Planeta zasypaná až po střechy, enem jedna ulica ostala jako koridór průletná...Ogar Jack maká jak šrub, ale přitem dobře ví, kam sa ulit... Děvčica pěkňučná, vlasy jaksi divně přes ucho, chvílu medová, chvílu jak břitva, ta mosela zhebnút. Tá druhá na tři facky. Tož esli nás čeká takový konec, tož bude třeba hodně slivovice... (10.9.2021) Dodatek z 24.3.2023: Není to špatné sci-fi. Základní myšlenka je jasná. Ale musím se smát, když trefené drony vydávají zvuky jako by byly živé. A mimochodem ... co se stalo s klonem Viktorie 52? A bylo těch živoucích klonů Jacka a Vic víc?
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Tento sci-fi film navazuje na tradici postapokalyptických filmů, bohužel jsem měla dojem, ač nejsem "skalní" fanoušek tohoto žánru, že některé sci-fi filmy vykrádá, především asi známé Hvězdné války. Výkony hlavních představitelů jako Toma Cruise, Olgy Kurylenkové nebo Morgana Freemana byly skvělé. Ale doporučuji se v ději moc "nešťourat" a neanalyzovat jej. To ale nejspíš u tohoto žánru tak jaksi všeobecně. Některé efekty byly zajímavé, drony se vyvedly, ale ke konci, jak se děj stále více zamotával, už jaksi všechno dost nudilo. Myslím si, že 75% je adekvátní ohodnocení. Ale líbila se mi hláška "Je to hodně nasraná zbraň", na tu romantiku dosti drsné, a pak: Jack Harper - "Každý musí umřít, Sally. Jde o to, aby zemřel dobře." Jo, jo. Copak to v myslích tvůrců asi znamená ZEMŘÍT DOBŘE?!