Nevědomí

74%
Nevědomí

Země přestala být obyvatelnou a tak se lidé přesunuli nad oblaka. Pravidelně se však vydávají zpátky "na zem", aby nacházeli další a další cenné věci. Jednoho dne narazí Jack (Tom Cruise) na vesmírnou loď, ve které je krásná Julie (Olga Kurylenku). Jack ji vezme na oblohu a ukáže se, že Julie byla kdysi dávno vyslána v expedici na Mars a její návrat vyvolá řadu otázek, na které je třeba odpovědět.




Recenze: Nevědomí

Kinobox.cz
70%

Největší problém Nevědomí je každopádně ten, že navzdory vysokému rozpočtu jde de facto o komorní drama. Což by nutně nemuselo vadit - sci-fi žánr skutečně nestojí na akci. V rámci myšlenek je ale film příliš naivní a nedůsledný (děr v logice je tu nezdravě mnoho). Díky tomu si na své nepřijdou milovníci bojujících robotů ani intelektuálové. Snímek stojí přesně uprostřed.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Zejména po vizuální stránce velice povedené Sci-fi. Scénář není jedinečný, ale zajímavý, hlavně atmosféra je hutná a režisér se nezaměřil jen na přestřelky mezi drony a lidmi, ale na dokonalou atmosféru postapokalyptického světa. Zajímavý film, který stojí za to vidět.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Postapokalyptické Sci-fi s filozofickou poetikou, takže nic pro běžného diváka. Naprostý minimalismus postav dává šanci smysluplnému vývoji děje a po filmové stránce krásných vizuálních efektů. Stejně jako většina takových snímků se zabývá myšlenkou zničené Země moralizačně připomínající přecivilizovaný svět a budoucí technologií jasně kriticky vyjadřující typickou lidskou aroganci. Není od věci připomenout, že příběh si režisér Joseph Kosinski, který debutoval snímkem ´TRON: Legacy 3D´ (2010), napsal sám a neš si ho zfilmoval, vyšel jako 17stránový komiks. Je tedy na diskuzi, jestli se dá snímek považovat za film komiksový, nebo ne. Někdo tvrdí, že chce Kosinski svými futuristickými koncepty, stejně jako kdysi Stanley Kubrick, očividně předvídat skutečnou budoucnost. Dokonce se i drží jeho nechvalným perfekcionismem. Bude mu tedy za padesát let také připisován vizionářský aspekt podobný jeho zmíněnému předchůdci? Snímek je prostě nádherný a po všech stránkách působivý. I když je fakt, že ucelenou domnělost k respektu daného díla kazí nemálo známé scény z mnoha starších sci-fi snímků. Jestli to byl záměr je těžké posoudit, každopádně v rámci děje plně fungují. Ne, tohle není nic pro komerčního diváka. Tady se u toho musí občas i zapřemýšlet, což popcornoví diváci neradi dělají.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Vysokorozpočtový Moon. Velmi přesně nadefinovaný (nic sice nedává čistě logicky smysl, od toho tu však sci-fi nejsou) soubor obhájených vykrádaček, ale na rozdíl od Jonese zcela bez života a emocí. Opravdu mě to mrzí, protože v tom filmu je všechno statisticky v pořádku. Až na tu maličkost, že mě nezačal zajímat. Jen těžko se ten neustálý odstup vysvětluje... Je to ještě znatelnější než u TRONa, ale Kosinski načrtá zajímavé prostředí i námět, k vidění však nabídne jen jakousi prázdnou nádobu, která teprve čeká na to, aby jí někdo vdechl život. To chápu u filmové počítačové hry, ale tentokrát rozhodně ne.

Dodatečné informace

Původní název:
Oblivion (více)
  • USA Nevědomí
  • USA Oblivion
  • USA Bi Mat Trai Dat Diet VOng
  • USA Esquecido
  • USA Feledés
  • USA Horizons
  • USA Niepamiec
  • USA Oblivion: El tiempo del olvido
  • USA Oblivion. Planeta uitata
  • USA Uzmirstieji
  • USA Zaborav
  • USA Забвение
Premiéra v ČR:
18. 4. 2013
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
120 mil. USD
Tržby:
286,17 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Nevědomí je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch