Anděl blažené smrti

59%
Anděl blažené smrti
Anděl blažené smrti

I takový mistr slova a zápletek, jakým byl Jan Procházka, se občas strefil vedle. Ač se velice snažil, jeho špionážní historka o hledání nacistického archivu, ukrytého kdesi na Vysočině pod náhrobkem, je hodně přepjatá. A nepomohla ani módní dokumentarizující stylizace, která jen zvýrazňuje vyumělkovanost celého syžetu.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Práce kontrarozvědky v dobách hluboké totality. Snímek je natočen ve stylu hraného dokumentu, což znamená, že je celý příběh vyprávěn komentátorem a celé je to ztvárněno tak, aby to vypadalo co nejvíce realisticky. Hrané sekvence jsou záměrně toporné, aby se tyto scény viditelně odlišily od použitých skutečných archivních záběrů. Postupy tajné služby a práce tajného agenta jsou natočeny vskutku velmi dobře. A co víc, přesvědčivě. Ona temná doba ze snímku doslova dýchá. Nějaké napětí z pochopitelných důvodů vůbec nemá své místo. Uvěřitelnost prezentovaného případu je už na diskuzi. Znalci historie ví, jak se tehdy veřejnost manipulovala nepravdami. I když, natočit něco takového dnes, současná tajná služba by taktéž vše v zájmu bezpečnosti neodtajnila. Snímek je zkrátka natočen dobře a jako na filmové dílo je potřeba i na tento počin přihlížet. Režim a politika je už otázka druhá.
kawa
3 388 bodů
5.5
Nezáživná podívaná na vyšětřování řádění agentů v 60. letech, mohlo být v té době zajímavé, dnes již je přežité. Z hereckých výkonů lze jen zmínit Josefa Větrovce.
tomlery
tomlery
2 141 bodů
3
Tento film byl natočen při narození mých rodičů. Staré filmy nemám rád už jen díky tomu, že jsou černobílé. A když k tomu přičtu kriminálku bez jediného boje nebo přestřelky, jak to známe dnes, tak se na to prakticky nedá koukat. Samozřejmě vyřešení případu pouze pomocí slov a logického uvažování se super, ale dnešní doba si žádá pořádnou akci!

Dodatečné informace

Původní název:
Andel blazené smrti (více)
  • Československo Anděl blažené smrti
  • Československo Andel blazené smrti
  • Československo A boldog halál angyala
  • Československo Aniol blogoslawionej smierci
  • Československo Der lächelnde Todesengel
  • Československo The Angel of Blissful Death
Premiéra v ČR:
4. 3. 1966
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné