Splašený vlak

71%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Snímek začíná, jako vězeňské drama a pokračuje, jak naznačuje název ve splašeném vlaku. Je to krásná mrazivá akční jízda bez příkras.. působí to syrově, vlak je pro tento typ vlaku úchvatně udělaný. Scénář jednodušší, ale celé to funguje výborně.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Snímků o vlacích jedoucích nekontrolovaně bez strojvedoucího je natočeno už vcelku dost a to jak pro stříbrné plátno, tak i ryze pro televizi. Je však s podivem, jek velice málo je známý tento, který rozhodně patří mezi ty lepší. Dějově tu nejde jen o hrozbu jedoucího vlaku, ale i o dva uprchlé vězně, které se k tomu dostanou čirou náhodou. Takže tu máme dvě dějové linky, které se vzájemně prolínají a divákům předkládají už na první pohled velice mrazivý příběh z oblasti Aljašky. Na jedné straně je snaha zastavit vlak a na druhé chytit uprchlé vězně. Nelze jinak než před filmaři smeknout klobouk, neboť během natáčení si také museli vytrpět své. Dnes by se převážně použilo CGI, ale v polovině 80. let? Takto je autenticita až zarážející a divákovi přeběhne mráz po zádech i doma pěkně v teplíčku na gauči před televizí. Silný příběh poukazuje i na psychologii postav ve velké dynamice dramatických sekvencí a atmosféry. Pozná vůbec někdo, že tu jde také především o pravý smysl a cenu svobody a o hloubku lidské povahy? Dialogy jsou oslnivé a herecké výkony Jona Voighta, Erica Robertse a Rebeccy De Mornay excelentní. Snímek začíná striktně jako film vězeňský, který se náhle změní v katastrofický končící jako hrdinský epos povznášející mnoho charakterů, jako např. touhu po svobodě a s tím spojenou vytrvalost, odhodlání překonat veškeré neduhy a k sebeobětování. Je lepšího snímku, který neopomíjí ani lidskou stránku věci?
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Takhle nějak to dopadne, když ten nejbéčkovější scénář dostanou do rukou zkušení filmaři. Dobrá režie, uvěřitelné herecké výkony a snesitelná atmosféra. Splašený vlak je nejmíň špatný, jak to jen šlo, přesto už jen kvůli stupidnímu námětu nemá šanci opravdu zabodovat. Je to škoda, protože toho v obě má spoustu. Nejednoznačné hrdiny, poučení... Jen se prostě nedá brát stoprocentně vážně, už jen kvůli tomu, že ředitel věznice skáče z vrtulníků na vlaky... 70%
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Jasně že příběhem a trochu i zpracováním je to béčko béčkovité, ale herecké výkony, dynamický střih a v neposlední řadě nezastavitelný splašený vlak tomu dodávají velmi přesvědčivou masku vytříbené akční podívané. Končalovskij se na režisérské židličce sice moc nepřetrhl, ale o to více je snímek svižný a v závěru i emocionálně úderný. Chcete-li na 100 minut vypnout a sem tam nějaký ten stříkanec krve vás nerozhodí, není nad čím váhat.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Čekal jsem něco trochu jiného, to nebudu zapírat. Film sám o osobě funguje nad míru dobře, ale pár věcí bych tu přeci jen změnil. V prvé řadě, příběh je přímočaré béčko, ať chce, nebo ne,, ale s tím takový problém nemám a ostatně ani s předvídatelností, kterou film oplivá. Daleko více mi vadily příběhově kličky, které děj zbytečně zdržovaly a místy tak děj trošičku stagnuje. Herci zachraňují prakticky celý film, což je trochu škoda, protože potenciál tu byl na něco velkolepějšího. Zároveň soundtrack je dosti povedený a střih alespoň udržuje rytmus a snaží se zakrýt již dříve zmíněné stagnace. Problém nastává v mírné nelogičnosti, která se celý děj provází, jako útěk z nejstřeženější věznice proběhne až nečekaně snadno a je až zarážející, kde duo vzalo to, co vzalo. A nakonec konec, který by mohl být velkolepým završením, ale místo odpovězení otázek pokládá mnoho dalších a kdyby film končil o 5-10 minut později, vůbec bych nezlobil. Na závěr tedy, že je film poměrně slušně natočený a velice zručně. Zbytek ale kolísá a krom hereckých výkonů nenabízí nic, co by jinde nepředvedli lépe. A pokud si chcete jen odpočnout, tak vás varuji, abyste nezapínali mozek, nevěstí to nic dobrého.