Purpurové řeky

77%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Znamenitě natočená kriminálka,která vsadila na temnou atmosféru a nádech mysteriózna. Právě ta zápletka pro mne patří ke stěžejnímu bodu celého snímku. Po celý film jsem byl napnutý a v očekávání co přinese finální rozuzlení. Finále bylo si trochu nejisté a překombinované,ale i tak jsem nadmíru spokojený. Herecky velmi solidní.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Francouzský thriller s temnou atmosférou v záhadologii tajemných vražd, které dohromady svede dva zarputilé vyšetřovatele původně každý vyšetřující něco jiného. Jean Reno a Vincent Cassel v pevných a zásadových rolích držící divácký zájem pevně na uzdě. Děj se noří do nejzranitelnějšího zákoutí lidské psychiky v zamrzlém prostředí francouzských Alp, kde je potřeba rozluštit hrůzný případ, o kterém by se mnohý neodvažoval ani uvažovat. Snímek je hodně porovnáván s americkým počinem z roku 1995 ´Sedm´, což není zase až tak od věci. Vlivem tématu, který byl, jak už dnes víme, později použit ještě nesčíslněkrát, se sice už nejedná o ohromující originální dílo, ale má stále svůj potenciál a i dnes v určitém směru ohromí.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Výborně natočená kriminálka ze savojských Alp se sympatickou dvojkou Jean Reno a Vincent Cassel. Nadia Farés rovněž není do počtu a předvádí velmi zajímavý herecký výkon, díky kterému drží diváka v napětí až do poněkud překombinovaného konce. Celkově velmi solidní thriller.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Námět velmi vábivý, herci excelentní, atmosféra po většinu filmu ostrá jako francouzská gilotina a hlavně, celá první polovina ten nejstylovější, nejmrazivější a nejpůsobivější thriller od Fincherovo SE7EN. Ovšem jak mě začátek nadchnul a famózní atmosféra se mi společně s nechutnými mordy zaryla hluboko pod kůži, tak druhá půlka mě svou křečovitostí a strmým úpadkem kreativity vypráskala jak malého kluka, co celé dětství věří v Ježíška, a nakonec se dozví, že je všechno úplně jinak. Ale já bych možná i všechno odpustil, kdyby tvůrci přišli s nějakým kvalitním a smysluplným závěrem, který by diváka zase správně naladil a otevřel mu pusu minimálně stejně, jako skvělý úvod. Jenže to, co se nakonec na plátně odehrálo, bych nejraději z filmu nadobro odstřihl, spálil a popel vysypal někam do jezera, protože to celý snímek i s jeho silně depresivním nádechem srazilo doslova o úroveň níže. Nemůžu říci, že bych považoval Purpurové řeky za zklamání, spíše mě strašně vytočilo, jak dokázali tvůrci tak dobrý snímek s tak vynikajícími herci takhle zbabrat.)) Alespoň se opět ukázalo, jak je zmíněné SE7EN v daném žánru nedostižné..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Atmosféru to mělo neskutečnou a film samotný byl hodně zajímavý a napínavý. A to je jen dobře.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Hned v úvodu vás dokonale zaskočí až netypicky drsnější styl, kdy vidíte znetvořené tělo prolezlé červy a vy si jenom říkáte, jestli jste pustili správný film. Pak se na scéně ukáže Reno a hraje (nebo se spíš tváří) drsně a málo mluví. Naproti tomu Vincent Cassel se tváří drsně, ale držka mu jede na plné obrátky. Nádherné protipóly, díky kterým se film nádherně rozpojuje na dvě dějové linie, aby na konci splynul opět do jedné a všechno dostalo řád. Purpurové řeky nejsou geniální kriminálkou, plán vraha není zase tak komplikovaný a promyšlený, jak může ze začátku zdát, ale výsledek je natolik skvělý, že to filmu odpustíte, stejně jako finále, které trochu kolísá, a vy najednou kývnete, že jste to nečekali, ale vodítku k tomu nedostanete žádné. I přes mírná klopýtnutí je film hravý, má spád, skvělé ústřední herce a famózní atmosféru, což je poměrně slušné vyhodnocení.
kedl
kedl
6 380 bodů
8
Francouzská kopírka SEDM, ale stejně to vypadá skvěle.
Pas
Pas
6 225 bodů
8
Poklidné městečko v údolí francouzských Alp vzruší nález zavražděného muže, jehož tělo je bestiálně zohaveno a zavěšeno na vysoké skále. Z Paříže přijíždí komisař Pierre Niemans (Jean Reno) pověřený vyšetřováním zločinu. Souběžně pátrá po vrahovi místní policista Max Kerkerian (Vincent Cassel). Když je objeveno v ledovcové jeskyni tělo další umučené oběti, začíná být zřejmé, že zločiny spojuje tajemná minulost. Třetí vražda na sebe nenechá dlouho čekat. Kdosi s policií hraje nebezpečnou hru na kočku a na myš. Jakou roli v ní hraje autonehoda, při které před deseti lety zahynula před zraky své matky malá dívka? Nitky podezření se postupem vyšetřování sbíhají k místní vlivné univerzitě, která po celé generace ovlivňuje život lidí v izolovaném alpském údolí. Překvapivé odhalení identity vraždícího maniaka málem stojí oba policisty život. Skvělý mysteriozní snímek z francouzské produkce.Kamera, herecké výkony i výprava na špičkové ůrovni.Dějové zápletky se prolínají a na závěr i spojí.Kdo neviděl , at si rychle sežene a pustí.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
10
Dokonalý mysteriozní film, který mě vždycky překvapí něčím novým. Úžasný Jean Reno v jiném než komediálním filmu ukazuje, že není jen tak nějaký herec, ale naopak Pan Herec. Film vás po celou dobu nutí přemýšlet a vy jen tak nepřestanete ani po závěrečných titulcích.
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
7.5
Skvělý mysteriozní thriller.Jean Reno zde byl dobrý.