Americké graffiti

73%
Americké graffiti
Jeden z nejkultovnějších filmů všech dob zachycuje neopakovatelnou atmosféru 60. let a večerní poblouznění různorodé party dospívajících. George Lucas ještě před šílenstvím Hvězdných válek realizoval pocitové a uvolněné Americké graffiti, které se nesnaží o satiru, těžká témata či strhující osudy. Jde mu o zprostředkování mistrně vykreslené a všudypřítomné pohody v uhrančivém retro hávu, kde zapůsobí nejen naleštěné karosérie automobilů, ale i ztotožnitelné postavy, které si chtějí hlavně užívat.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Zajímavý výřez ze života čtyř kluků. Spolu s Novou nadějí jediní režijní počin Lucase, kde jsem se zajímal o hrdiny a byli mi nějak sympatičtí. Navíc skvělý dobový soundtrack.
lamps
lamps
15 150 bodů
8.5
Lucas je borec. Film zhmotňující přesně ten úžasný atmosférický feeling, který si představím, když se mluví o amerických šedesátkách. Samozřejmě, důležitou roli hraje neuvěřitelně nadupaný soundtrack, který hraje diegeticky z rádií či během živých představení takřka nepřetržitě, ale hmatatelně reálné je i zobrazení tehdejší mladistvé nátury, nahodilého hledání sebe samého, váhání mezi nesvázaným užíváním si života a směřováním k dospělé zodpovědnosti, mezi povrchním frajerstvím a skutečným prožíváním. Nevzpomínám si na žádný jiný snímek, po jehož zhlédnutí bych upadl do deprese z toho, že nemohu zažít dobu, o které vypovídá - nekonečné večery v autokinech, na živých velkoměstských ulicích s hárem jako James Dean (v mém případě spíše jako Yul Brynner :) nebo na vyprahlých venkovkých cestách, kde bych tůroval s kovbojským kloboukem otcův starý trabant. Dílo sice mnohem více nostalgické a naivní nežli progresivní, ale přesto nestárnoucí a nádherné. A je zajímavé vidět, že Richard Dreyfus vypadal roku 1973 o patnáct let mladší než o dva roky později při natáčení Čelistí..
cerfik
cerfik
7 890 bodů
6
Upřímně nechápu tu chválu a opěvování tohoto snímku, kde se unuděná americká mládež snaží zabavit v zevlování po nějakém americkém zapadákově co jako zapadákov až tak nepůsobí. Zkrátka mladí účastníci téhle jedné noci přetékají nudou, která se na vás jaksi přenáší a spíš to připomíná konec padesátých let a o zlatých šedesátých bych moc nemluvil, protože i ta hudba i to chování je tak plné přetvářky, hraní si na něco, svázanosti konvencemi a takové zaprdlosti. Děj v podstatě žádný, sledujete mladé jak se jednu noc různým způsobem flákají. Pěkný auta a pěkný neony, slušná kamera a vizualizace amerického způsobu života dané doby, ale nic co by bylo hodno George Lucase a za co by měl být nějak opěvován. Oproti THX 1138 a Hvězdným válkám je to chudičký odvar.

Dodatečné informace

Původní název:
American Graffiti (více)
  • USA Americké graffiti
  • USA American Graffiti
Premiéra v ČR:
1. 1. 2024
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,78 mil. USD
Tržby:
140 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Americké graffiti je dostupný s českými titulky

Další z kolekce Americké graffiti


Powered byJustWatch