Na pokraji slávy

77%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Film o rockové kapele, mladém nadšenci a partě "skalních" fanynek. Na mě je to dosti změkčelé a čekal bych více skandálů a trošku špíny ba úkor romantiky. Hudby není přespříliš, dobře se na to dívá, je to ale také trošku roztahané. Dobré, ale velké nadšení se u mě nekonalo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
10
Film Almost Famous si mě naprosto získal. Dokonalou atmosférou sedmdesátých let (tedy já si jí tak představuju), skvělými hereckými výkony, nápaditým scénářem a příjemnou hudbou. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to jen další rodinná komedie, kterých je plno, ale právě ona dokonalá atmosféra, která na člověka dýchne, dělá z filmu pro mě jedinečný zážitek. Crowe se nesnaží moralizovat, poučovat nebo kázat nějaká pravidla, ale o to víc se mu to daří. Nejde o "velký" film, jde o obyčejný příběh jednoho kluka, který čeká na šanci být cool. A jako takový funguje znamenitě. Moje naprostá srdcovka.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Kdysi viděno na vhs, ale je fakt, že tehdy jsem tenhle filmek tak úplně nedocenil. Skvělý soundtrack a ještě lepší scénář.
Fingon
16 886 bodů
8
Viděl jsem prodlouženou verzi, bez znalosti kinosestřihu, ale zas tak mi to nevadí... Z nějakého důvodu mi to připomínalo Hříšné boogie...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Na pokraji slávy je milá tragikomedie dávající vzpomenout na éru rockové hudby, která byla hodně divoká a pro pár lidí trvala skutečně jen okamžik.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Viděl jsem pouze prodlouženou verzi a nemohu se pouštět do srovnávání, ale vystačím si s logickým faktem, že Director's Cut by měl být tím stoprocentním vyjádřením hlavního tvůrce filmu - a určitě chápu, proč Cameron Crowe k tomuto kroku přistoupil. Jedná se o příběh s mnoha významy, které se často nepodávají explicitně, ale divák je musí vyčíst z interakcí postav, z jejich vztahu k muzice, z nikdy nekončící éry hippies, která se do aktérů otiskuje, i z muziky samotné. A jestliže hudební fachman Crowe zvládá žánr road movie v tom nejuvěřitelnějším odkazu na vlastní hudební tripy či vyprávění ve stylu fiktivního Reinerova This Is Spinal Tap, tak se bohužel neubrání častým opakováním a minimálně v režisérském sestřihu začnou konflikty mezi více či méně vykreslenými aktéry občas dost nudit. Musím ale uznat, že kdykoli jsem měl nutkání přetáčet, po chvilce mi v tom zabránil nějaký chytrý či vtipný dialog nebo scéna, během níž na mě poselství filmu vkusně a nenásilně doléhalo. Almost Famous je film pro užší skupinu diváků, kterým nevadí trpělivě přijímat osobní autorskou vizi a společně s hlavní postavou procházet světem, jenž se zdá být v průběhu důležitější než jeho příběh. Nebyl jsem úplně vtáhnut a podruhé bych do toho asi nešel, ale jako milovník tehdejší hudby a přemýšlivějších generačních děl jsem za zkušenost s tímhle většinově přehlíženým snímek rád..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
9
No jo, zase hudební.. Přemýšlím, co by mohlo být více než absolvovat koncertní turné se svým oblíbeným hudebním interpretem.. Za to bych dal dost možná všechno na světě, na půl roku/celý rok stopl život a jel se jen bavit s těmi, které mám tak moc rád. Jenže i bez tohohle filmu bych měl přesně obavu z toho, co děje zde, tedy že zkrátka tak trošku není o co stát, tenhle boy band sice vypadá hezky ale ve skutečnosti je to parta nesourodých cápků, pro než je nejdůležitější, co budou večer pít a s kým pak ulehnou. Je téměř jisté, že se ta idealistická představa o těch svých idolech rozpadne. Ale kéžby nakonec měli takovou sebereflexi jako ji mají Stillwater. Tenhle snímek je tak moc úžasný! Těží z té správné sedmdesátkové atmosféry a prodává rock ages v USA. Je jasný, že poznání toho opravdového zákulisního života může být šok, ale přesně takhle to bylo vždycky. Nádherný stylový snímek, který dokáže perkfetně dávkovat atmosférický songy a mimořádně good-feel atmosféru. Nevím, kdo z obsazenstva byl na přelomu tisíciletí nějaká známější herecká tvář, ale mám dojem že spíš nikdo a i když tu několik známějších jmen je, každý se prosadil až později. Že nejvíc se mi líbí mlaďoučká květinkavá Kate, není pochyb! Sakra, ta holka je kus.. Překvapivě snímek má i docela hloubku a celý příběh dokáže v závěru dohnat až do dojemně funkčního rozhřešení. Působí to tak opravdově i třeba proto, že si Cameron Crowe vzal za inspiraci vlastní zážitky, a i proto hlavní hrdina má v sobě tolik lidského. Miluju to! 90%
slord
slord
3 832 bodů
8
Pohodový film o láske k hudbe, ktorý dokáže pobaviť aj dojať. Film dokáže zaujať aj toho, čo podobný štýl hudby nepočúva a možno dokáže aj viacerých dostať na svoju stranu. Mal som príjemný pocit z pozerania, feel-good film so srdiečkom. 8/10
bidlobox
3 802 bodů
9
Zbožňuji filmy s hudební tématikou jako je tento, byť se jedná o příběh fiktivní. Ani nevím, proč tak tomu je. Z lásky k hudbě? K písničkám? Snad. Písničky kapely Stillwater mám vůbec nejraději, dokonce raději než ty od Shining Knives, Creeping Goblins a Fading Stars. Navíc fascinují ty femme fatales (groupies), které se kolem muziky točí. :)