Amadeus

85%
Amadeus

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II. Když ke dvoru přijede Mozart, Salieri si s hrůzou uvědomí, že božské hudební nadání, které si přál mít on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri dohnán žárlivostí k zuřivosti organizuje intriky s cílem zničit Mozarta, k čemuž je ochoten použít všechny dostupné prostředky. Možná i vraždu. Podařilo se Salierimu umlčet jednoho z největších géniů světové hudby? Záhada - a hudba - zůstávají. Amadeus - velkolepý historický epos, nádherná oslava hudby Wolfganga Amadea Mozarta.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Takřka dokonalý životopisný snímek,který je také důkazem jak šikovné režiséry máme v té naší zemičce. I když vám třeba vážná hudba nic neříká,tak vězte,že tento snímek vám jí vnutí takovým stylem,že si jí ještě zamilujete. Hudba - geniální,kamera nádherná,herci - výborní a režie - bezchybná.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Nádherná psychologická studie střetu poučené a vzdělané průměrnosti, která tím pro svou inteligenci trpí, s bezprostřední, impulzivní genialitou. Nazíráno pohledem toho řemeslně zručného, ale Bohem nepolíbeného komponisty, který rozpozná jedinečný talent, prožíváme s ním niterný svár obdivu a žárlivosti k tomu, co ho přesahuje. Je směšné v tomto psychodramatu hledat historická fakta (bohužel s výjimkou Mozartova osamělého skonu a smutného konce v hromadném hrobě). Pro mě skvostné exteriéry (točilo se - pod kuratelou komunistické STB - i v Praze), do detailů propracované dobové reálie (kupříkladu blázinec-karlínská barokní Invalidovna), krásné kostýmy a objev dvou výborných herců - Tima Hulce v titulní roli a Peršana Fahrida Murray Abrahama v hlavní roli Salieriho. Jako mlsný pološílený stařec posedlý utrpením z domnělé viny na Mozartově konci se naprosto odevzdal roli a bylo to skvělé ... Miloš Forman ve vrcholné formě - a jeden z mála jeho opravdu doceněných filmů. Právem.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Skvostné dílo Miloše Formana. Nevím, jestli Mozart byl až takové psycho, ale od toho odhlednu. K hodnocení: Skvělé kostými, výpravný příběh, jako bič, nádherná hudba. I když si na operu a vážnou muziku nepotrpím, po shlédnutí tohoto filmu jsem měl chut si pár kousků pustit. Úžasný film.


Dodatečné informace

Původní název:
Amadeus (více)
  • USA Amadeus
Premiéra v ČR:
2. 3. 2017
Země původu:
USA
Rozpočet:
18 mil. USD
Tržby:
51,97 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Amadeus je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch