Nestyda

59%

Zajímavosti 9

  • Hřebejk v roce 2007 přijal nabídku od Michala Viewegha a producentů Rudolfa Biermanna a Tomáše Hoffmana natočit Vieweghovu předlohu jako samostatný celovečerní snímek. Oba producenti stojí za divácky úspěšnými filmovými tituly podle Vieweghových knih - Román pro ženy a Účastníci zájezdu.
  • Spolupráce s Michalem Vieweghem není zdaleka náhodná. Jan Hřebejk natočil mnoho let před vznikem Nestydy portrét nejúspěšnějšího současného českého spisovatele pro dokumentární cyklus GENUS a na vzájemnou spolupráci pomýšleli dlouhou dobu.
  • Nejen autor literární předlohy, ale i režisér a hlavní představitel se nechali inspirovat reálnými situacemi. Pro scénu, kdy Oskar odváží klienta a dojde ke konfliktu s policií, využili vyprávění producenta Ondřeje Trojana, který byl podobné situace účasten; „Ve filmu je scéna, kdy se Oskar rozpláče u sledování televizní inscenace Nezralé maliny. Honza se mě ptal: kdy ses naposledy rozplakal? A já jsem řekl: Dopoledne, když jsem doma sledoval Nezralé maliny… Tak jsme to tam dali!“ vypráví Macháček.
  • Jan Hřebejk se společně s hercem Jiřím Macháčkem také podíleli na konečné podobě scénáře. Michal Viewegh většinu jejich nápadů přijal vstřícně.
  • Eva Kerekéšová přijela z Maďarska mezi lidi, které neznala, a jejím prvním úkolem byla rovnou erotická scéna.
  • Povídky o manželství a o sexu jsou volně inspirovány Vieweghovým porozvodovým obdobím.
  • Michal Viewegh patří v současné době (2008) k nejčtenějším domácím autorům. Podle jeho předloh a scénářů vzniklo zatím pět filmů, šestý se natáčí a sedmý by se měl začít připravovat. O jeho filmové adaptace se podělilo doposud šest režisérů.
  • Ve filmu se v epizodních roličkách objeví řada známých a populárních tváří. Pro zvýšení autenticity se Oskar v televizní redakci potkává se skutečnými rosničkami (Petra Voláková, Karla Mráčková) a stejně tak na chodbách potkává lidi, kteří v televizi skutečně pracují (Ester Janečková, Přemek Podlaha, Halin Pawlowská). Ve snímku hraje sám sebe i Karel Gott a Hana Hegerová.
  • Původně měl již koncem devadesátých let vzniknout povídkový film na motivy úspěšné Vieweghovy knihy Povídky o manželství a o sexu. Nápad vzešel právě od režiséra Jana Hřebejka, který oslovil spisovatele s projektem povídkového filmu, na němž by se jako režiséři podíleli ještě Petr Nikolaev a Igor Chaun. K realizaci záměru však nakonec nedošlo.